Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.06.2015 16:31 - В ИРАН РАЗРЕШИХА КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА и въстановиха Националната опера (но БЕЗ БАЛЕТА!!!)
Автор: deathmetalverses Категория: Политика   
Прочетен: 777 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.06.2015 16:47


След свалянето на Шаха през февруари 1979-та, и референдума за създаване на Ислямска република, оглавявана от покойния (1989 г.) велик аятолах сайед Рухолла Мусави Хомейни през август с.г., в Иран бе осъществена една своеобрана "културна революция", която постави културата, изкуството и науката изцяло на "ислямски" основи. Като начало режимът на аятоласите (=свещеници, духовни лица, на фарси) затвори всички университети за 10 години и закри всички културни или научни, дори спортни институции (упражняването на бокс, тенис и шахмат бе криминализирано),  в които се "генерираха" и "пропагандираха" ЗЛОВРЕДНИ за ИРАНСКИЯ НАРОД и ИСЛЯМА западни ценности и идеи.
Забранени бяха джазът, рокът, балетът, цирковото изкуство, развлекателната музика в западен стил,  класическата музика, затворени бяха Националната опера, много от младите певици, които по време на либералния шахски режим се разголваха по списания и пееха ирански аналог на нашенската чалга, бяха бичувани пулично с камшици, убити с камъни или прогонени в чужбина. Много солисти от Националната опера и балет на шахски Иран избягаха в чужбина, където бяха оценени по достойство, според талантите си и продължиха кариерата си там. Такава еше съдбата на редица художници, поети, оркестранти, модни дизайнери и актьори. Едва след смъртта на великия аятоллах Хомейни актриси започнаха отново да се появяват в иранските филми, а също така бе разрешено отново на жени да водят телевизионни програми или да се изявяват като журналисти.
Едва след идването на власт в средата на 1990-те г. на един либерален президент (народът избира държавния глава, но съветът на аятоласите има право да потвърди или ревизира избора на народа) - Мохамед Катами, младите хора на Иран от следреволюционното поколение получиха възможност да слушат и изпълняват западна музика, младите жени - да се обличат с красиви цветни дрехи, да се срещат - на обществени места! - със своите любими и да организират сватбените си тържества по западен образец, без да бъдат репресирани от религиозната полиция и други паравоенни милиции.
Миналата седмица официалната агенция ИРНА излезе с голяма статия, че Държавната опера в Техеран се възстановява с одобрението на Съвета на аятоласите. По чудо оцелелият главен диригент на класическия оркестър на операта от времето на шаха споделя, че е благодарен дълбоко на Аллаха и хунтата на аятоласите, че най-сетне, след 35 години бездействие, иранският народ ще може да се наслаждава на произведенията на велики западни композитори като Верди, Пучини, Белини, Римски-Корсаков, Чайковски, Глинка, Дворжак, Вивалди, Паганини, Моцарт и др.

Прочее, има музиканти от 6 ирански хеви метъл групи, бежанци на Запад, в Англия и САЩ, Германия, които бяха създадени по времето на Катами, които не могат да се приберат в родината си, защото ги очакват СМЪРТНИ ПРИСЪДИ (бесилка), само заради музиката, която свирят (в този лог съм ги представял - ARSAMES, NEUTRAL NEWS и др.) ........

От друга страна днес жените в Ислямската република имат повече ПРАВА и СВОБОДИ от жените във Викторианска Англия - например да избират и да бъдат избирани на ръководни длъжности (с изключение на съдебната система), да следват в колежи и университети, да служат в армията и полицията...

На мен лично ми е интересно, кога ще видим ИРАНСКИ БАЛЕТ?!




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9657580
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58765
Спечели и ти от своя блог!