Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
20.06.2012 19:00 - Стари ленти 23: "Дъжд" 1932 (RAIN) по Съмърсет Моъм, с Джоан Крофърд
Автор: deathmetalverses Категория: Видео   
Прочетен: 2693 Коментари: 0 Гласове:
17

Последна промяна: 20.06.2012 19:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
image
"Удоволствията на плътта в сблъсък с нормите на религиозния фанатизъм са великолепно пресъздадени на екрана по творбата на Самърсет Моъм “Госпожица Седи Томпсън”. Госпожицата (Joan Crawford) е апетитно свежо парче от Континента, което започва да проституира в главния град на американската тихоокеанска колония Самоа – градчето Паго Паго, където попада, след като епидемия поваля екипажа на кораба, с който пътува. Добре изглеждащата Седи, която притежава разкрепостен дух и ум като бръснач, скоро завладява съзнанието на всички американски морски пехотинци, базирани на острова.
Докато повечето са привлечени към нея от обикновена плътска страст, то добродушният и наивен сержант О`Хара прави грешката да се влюби в нея; преподобният Елфрид Дейвидсън (Walter Huston – бащата на актьора и режисьора Джон Хюстън), който сипе високомерно огън и жупел върху порочния свят и се бори за спасението на душите на войниците от греха, е решен на всяка цена да промени порочните занимания и объркан живот на Седи. Но тя бавно и сигурно успява да промени мнението на проповедника в своя полза и той скоро открива, че всъщност нищо човешко не му е чуждо;
Сержант О`Хара не е чак толкова смотан, за да не разбере истината за заниманията на изгората си, но има план да я “реформира” – предлагайки й брак. Макар и да не се превръща в касов хит след премиерата си през 1932-ра, “Дъжд” през следващите години е сред най-харесваните от зрителите филми в САЩ до наши дни, благодарение великолепното изпълнение на ролята на Седи от Джоан Крофорд и приключенския визуален стил на режисьора Люис Майлстоун”   Текст: Кати Фалстаф, сътрудник на вестник “Ню Зиленд Херълд” (NZ Herald).
image
Джоан Крофърд и Уолтър Хюстън
image
Джоан Крофърд и Уилям Гарган
 image

Любопитно: 
• Филмът е заснет на остров Каталина, край бреговете на щата Калифорния.
• Това е първият филм на Джоан Крофорд за студио, различно от “Метро-Голдуин-Майер” ( MGM ).
• Други известни актриси, пресъздали образа на Седи Томпсън: Джени Ийгълс (Jeanne Eagels) (1922, театрална постановка); Глория Суонсън (Gloria Swanson) (1928 в ‘ням’ филм); 1935 (Толула Бенкхед -Tallulah Bankhead, театрална постановка); Рита Хейуърт (Rita Hayworth) (1953 филмова адаптация). Керъл Бейкър (Carroll Baker ) пресъздава ролята  в ТВ версия през 1970-та.
• Сценаристът Максуел Ендърсън ( Maxwell Anderson) написва специална радио пиеса за Джоан Крофорд през 1930-те г., наречена: "Мери (Стюарт) Шотландска", която е излъчена по Lux Radio Theater.
• Екранните партньори на Джоан по време на снимките се отнасят толкова хладно с нея, че Уолтър Кетлет си позволява дори да я уязви по следния начин: “Слушай, коконо, когато Джени Ийгълс почина, с нея умря и “ДЪЖДЪТ!”
• Докато снима на остров Каталина, Джоан обикновено прекарва нощите затворена във фургона си, развличайки се със слушане на записи на Бинг Кросби до втръсване, за да не бъде притеснявана от нахалните си колеги или членовете на снимачния екип...
• Бракът на звездата с първия й съпруг - Дългас Феърбенкс-младши е пред разпад по време на снимачния процес. Тя често отказва да отговаря на телефонните му обаждания и нарежда да го гонят от района на снимките, когато се опитва да я посети, защото й пречел да се концентрира върху работата. Тя се уединява след завършването на филма през лятото на 1932-ра и двамата прекарват един безплоден меден месец в Европа. Развеждат се седем месеца след излизането на екран на “Дъжд”.
• Джоан открива, че е бременна по време на снимките и казва на Феърбенкс, че се е подхлъзнала на палубата на кораба и е загубила бебето.
 
image
Корица на книгата "Дъжд и други разкази" от  У. Съмърсет Моъм

Превод от английски и предствяне на филма: Джак Б. Салвадор





Гласувай:
17


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9654041
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58764
Спечели и ти от своя блог!