Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.05.2012 07:18 - "Крал АРТУР", 2004, на Джери Брукхаймер РОДСТВОТО между ТРАКИ/САРМАТИ и БРИТАНЦИ
Автор: deathmetalverses Категория: История   
Прочетен: 10525 Коментари: 11 Гласове:
25

Последна промяна: 03.05.2012 07:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Аз открих повече от 3000 интересни съвпадения между съвременните английски и българския език, които съм публикувал в списанието "Модерни апокрифи".
Обяснението е в родството между британците и трако-сарматите; рицарите от Кръглата маса на крал Артур са римски наемници от Сарматия, служещи в Британия; а истинският исторически Артур е от смесен брак между римски гражданин и местна жителка - казвал се е ЛУЦИЙ АРТОРИЙ КАСТ...

image
image
КРАЛЯТ на БРИТАНИЯ и неговите рицари от ТРАКО-САРМАТСКИ, т.е. протобългарски ПРОИЗХОД


И това го твърди, господа БГ "патриоти", холивудски продуцент от еврейски произход! Между другото, всеки филм (или сериал), който е докоснал Джери Брукхаймер, е станал блокбастър! Ето защо аз обичам този конкретно ЕВРЕЙН! А какви бяха Елвис Пресли, Мерилин Монро? ЕВРЕИ! ЗАЩО тогава мразите евреите?! Иисус Христос не беше ли евреин? Беше! Тогава какви сте християни, щом МРАЗИТЕ? Иисус проповядва ЛЮБОВТА към Ближните, към малките, към нуждаещите се, към страдащите - и към по-далечните !

image
Кийра Найтли като Лейди Гуинивиър
image
Някой ще даде ли малко парици да издам на хартиен носител "Някои интересни съвпадения между съвременните български и английски с препратки към някои други езици"?
Сигурен съм, че някои професори и научни сътрудници вече ме окрадоха, за глупостта ми да публикувам откритията си в блог.бг.
Помогнете, ако има сред вас РОДОЛЮБЦИ и ХРИСТИЯНИ!





Гласувай:
25


Вълнообразно


1. анонимен - ...В СМИСЪЛЪТ,КОЙТО ВЛАГАШ,АКО ТЕ СА ЕВРЕИ СА КАМИКАДЗЕТА-ДАЛИ ПОДРАЖАЕМ ЛОШ ПРИМЕР...
03.05.2012 10:58
И това го твърди, господа БГ 'патриоти', холивудски продуцент от еврейски произход! Между другото, всеки филм (или сериал), който е докоснал Джери Брукхаймер, е станал блокбастър! Ето защо аз обичам този конкретно ЕВРЕЙН! А какви бяха Елвис Пресли, Мерилин Монро? ЕВРЕИ! ЗАЩО тогава мразите евреите?! Иисус Христос не беше ли евреин? Беше! Тогава какви сте християни, щом МРАЗИТЕ? Иисус проповядва ЛЮБОВТА към Ближните, към малките, към нуждаещите се, към страдащите - и към по-далечните !
...ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЕВРЕИНЪТ ХРИСТОС Е ДАЛ ЛОШ ПРИМЕР ПО ПЛАН...КОЛОК СТОЛЕТИЯ ПРЕДИ РОЖДЕНИЕТО МУ СА ЧАКАЛИ МЕСИЯТА...
цитирай
2. germantiger - ...
03.05.2012 21:14
1. "Успоредиците" или "съвпаденията" както ги наричаш ти или етимологията и лингвистиката ще ти посочат десетки хиляди съвпадения в латиснки и английски, същото с английски и френски и най-вече с германски и английски или иначе казаностароанглийс кия като старогермански - факт.

2. Епоса за Артър/Артур/ Кастъс Арториъс е келтски!
Вероятно не само за теб келти е "равно" на траки, сармати също е равно на траки или въобще всичко е траки? Оттам лесно си преминал и на българи. Никой не е доказал по ясен (не искам да е безспорен начин), че българи значи траки, камо ли сармати или келти, макар за мен да е без съмнение, че в българите има немалко тракийско и това ми убеждение се формира до голяма степен в блог.бг, но българи все пак не значи траки, че сармати, че и келтите на Артур?!

3. За да се направи заключение, че Артур е полубългарин, че и неговите войни трако-сармати, Гуиневир също... въобще предполагам знаеш, че трябва да се обадят науки като археология, етнография, извори исторически - история и това не могат да са няколко "грамоти" за тракийски наемници на римска служба - хиледи повече ги има за германци на римска служба (че и германски гробища за тези на римска служба оцелели до днес като паметници в земите на днешна Италия)!

Иначе казано езиковите съвпадения или етимологиите не могат да аргументират и докажат, че Артър и хората му са трако-сармати, макар такова предположение да е допустимо, че и истинно ако бъде доказано.

P.S.
Джери Брукхаймер снима филма с оператор негър, лошо няма... разбира се във филма саксите/саксонците ядат голям бой, но историческата изтина е, че Артур печели едно мащабно сражение срещу тях, но преди и след него англите, саксите, ютите - въобще германските племена смазват в бой келтите в почти всички битки и завладяват Британия. В мой коментар под ако не греша постинг на спароток преди месеци бях посочил хронологията на боевете и смазващите победи на саксите над завареното население и римските части.

Историческата истина сочи превъзходството и победите на саксонците - факт, различен от представеното във филма с т.нар. художествена измислица. Лично ЗА МЕН Стелан Скарсгаард е образа във филма, но това е разбираемо - моята мотивация.
цитирай
3. gosho568 - Филмът е много хубав и го бях гледал още когато излезе на кино.
03.05.2012 23:15
Определено едни от най-добрите приключенски филми са дело на Джери Брукхаймер!
цитирай
4. lyubomircholakov - В най-ранния исторически докум...
04.05.2012 10:48
В най-ранния исторически документ, в който се споменава Артур, хрониката на монаха Нениус от IХ в., ясно се твърди, че Артур е спечелил не една, а 12 битки срещу саксите и за 50 години е спрял нашествието им в Британия. Фразата, касаеща статуса му, е: "По онова време Артур се сражаваше заедно с британските крале...", от която не се разбира той всъщност какъв е - става ясно само, че е военен предводител, вероятно племенен вожд. В последно време подробно въпросът за това кой е крал Артур е разгледан в книгата на Греъм Филипс "По следите на Граала", издадена на български.
цитирай
5. germantiger - ...
04.05.2012 16:14
Хрониката на Нениус не съм я чел, имам няколко книги за Артур, но този извор не ми е попадал. В книгите които имам се проследява противоборството сакси - да го наречем заварено население и да ги наречем части на Рим получили "депеша", че са оставени на себе си - хронологията на сраженията е в полза на саксите и победите в мащаабните битки. Мога отново (след месец, когато ще съм с време в блог.бг) да приложа поредността на борбата завършила с историческата и демографска победи на саксите.

Вашата корекция е по същество и навреме!
цитирай
6. rizar - Абе , във филма Артур не беше ли "арапин" ???
04.05.2012 23:20
????
цитирай
7. balgarski7vinarki - znachi evreite sa imali misiata da napravjat choveshkia sin stradalez, za da se dokaje Bog i t.n.?
06.05.2012 15:07
Haide de, predpochitam Katolicheskata doktrina,nishto che u nas ne e populjarna , a koito hvali evreite -njamam predvid avtora na bloga, toi e mnogog inteligenten, no taka de-koito si gi haresva u nas vinagi mu butat bonusi v jivota.
Mnenieto mi e obusloveno ot neshta, svarzani s proslovutata zionistka sekta Svidetelite na Jehova- psihotronni prestupnizi, boraveshti s narkotizi i dosieta, ili pone priutili dosta shestashki kadrovizi i potomzite im....taka,che ne pretendiram za populjarnost,no neka se znajat i tezi raboti.
цитирай
8. lyubomircholakov - Хрониката на Нениус не съм я чел, ...
07.05.2012 10:39
germantiger написа:
Хрониката на Нениус не съм я чел, имам няколко книги за Артур, но този извор не ми е попадал. В книгите които имам се проследява противоборството сакси - да го наречем заварено население и да ги наречем части на Рим получили "депеша", че са оставени на себе си - хронологията на сраженията е в полза на саксите и победите в мащаабните битки. Мога отново (след месец, когато ще съм с време в блог.бг) да приложа поредността на борбата завършила с историческата и демографска победи на саксите.

Вашата корекция е по същество и навреме!


Действително, крайната победа остава за саксите, някъде към средата на 7-ми век те окончателно завладяват Британия. Бритите продължават партизанска съпротива в горите на Уелс докъм средата на 9-ти век (именно от уелсците после в английската армия бива заимстван прочутият "английски лък", спечелил големите победи на англичаните в Стогодишната война). "Депешата" всъщност е към самите брити, римляните изтеглят всичките си войски още през 410 г. заради нашествието на готите на Аларих; остават само отделни римляни, един от тях е Амвросий Аврелиан, за който някои смятат, че е чичо на крал Артур. През 448 г., във връзка със засилващия се натиск на пиктите (предшественици на съвременните шотландци, от които, впрочем, идва и средновековният тамошен обичай воините да си рисуват лицата със синя боя - видяхме това в "Храбро сърце" на Мел Гибсън) британският вожд Вортигерн моли Аеций (наричан "Последният римлянин) за военна помощ. Аеций обаче е зает с борбата срещу хуните (битката срещу Атила на Каталаунските полета е само след 3 години - 451 г.) и, естествено, не може да помогне. Всъщност, именно неговият отказ е "депешата", от която фактически бритите разбират, че са изоставени сами на себе си. Точно в този момент Вортигерн решава да покани саксите от континента да помогнат за борбата срещу пиктите - саксите пристигат отначало като съюзници, а после решават да завладеят цяла Британия. После вече събитията са описани.
цитирай
9. lyubomircholakov - Не беше арапин. :-)
07.05.2012 10:47
rizar написа:
????


"Арапин" беше Антонио Бандерас във филма "13-ят воин", заради който Ориана Фалачи в книгата си "Силата на разума" го направи на бъзе и коприва.
Във филма на Джери Брукхаймер ролята на Артур (представен като римски военачаланик) се изпълнява от Клайв Оуен. Впрочем, Луций Каст не може да бъде историческият крал Артур, защото е живял през 3-ти век - мисля, че някъде около 240 г., без да съм сигурен; дори май, че участваше в битките на територията на днешна Румъния срещу даките на цар Дечебал. А за крал Артур (или за неговия исторически прототип - Греъм Филипс смята, че това е племенният вожд Оуен Датгуин) се знае, че е воювал между 480-521 г., когато загива в междуособна битка срещу племенника си Мордред на хълмовете при река Камлан.
цитирай
10. germantiger - ...
07.05.2012 11:28
Съвсем сериозно каня любомир Чолаков да напише (ако желае и разполага с време, защото с инфо разполага) да постне следващия постинг за Артур!

В блог.бг не рядко съм чел какво ли не за Артур, но представеното от Любомир чолаков е солидно и в конкретика - една чудесна идея - постинг за Артур от него!

Ако можех да гласувам за коментари, не само за блогове, щях да дам вота си за всичките му дотук!
цитирай
11. lyubomircholakov - Съвсем сериозно каня любомир Чо...
07.05.2012 12:55
germantiger написа:
Съвсем сериозно каня любомир Чолаков да напише (ако желае и разполага с време, защото с инфо разполага) да постне следващия постинг за Артур!

В блог.бг не рядко съм чел какво ли не за Артур, но представеното от Любомир чолаков е солидно и в конкретика - една чудесна идея - постинг за Артур от него!

Ако можех да гласувам за коментари, не само за блогове, щях да дам вота си за всичките му дотук!


Благодаря за добрите думи! Уви, не съм историк, а само любител на историята. Затова и не бих могъл да добавя кой знае какво от себе си, а само да посоча изворите, в които има много повече информация по въпроса.
1. Преди всичко книгата на Греъм Филипс "По следите на Граала" (има я на български);
2. Хрониката на монаха Джефри Монмаут "История на британските крале" от средата на 12-ти век (публикувана е на руски като солидно академично издание в серията "Памятники мировой литературы") - в нея се ползват хрониките на Нениус. Всъщност, това са двата основни извора за Артур; всичко друго след Нениус и Джефри Монмаут са просто преразкази.
3. Сборникът келтски предания "Мабиногион" (има я на български, но с отвратителни илюстрации);
4. Романът "Смъртта на Артур" на Томас Малори, който обобщава всички известни дотогава литературно-художествени описания на легендите за крал Артур и рицарите на Кръглата маса (но тук вече става дума за приказната личност, без особена връзка с историческата реалност, освен враждата с Мордред).
Друг интересен факт е, че Кретиен дьо Троа - авторът на първите романи за Камелот, крал Артур и рицарите на Кръглата маса, е спонсориран, казано на днешен език, от тамплиерите, и загива в мистериозен пожар през 1180 г. Пише в двора на Хенри II Плантагенет и Елеонора Аквитанска (претворени от Питър О'Туул и Катрин Хепбърн във великолепния филм "Лъвът през зимата"); това дава основания да се смята, че е изпълнявал политическата поръчка да изведе родословието на Плантагенетите от крал Артур.
Благодаря и на автора за великолепния му постинг!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9677267
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58765
Спечели и ти от своя блог!