Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.03.2012 20:15 - "Афганистански дневници" (1983) - забранен преди Горбачовата Перестройка
Автор: deathmetalverses Категория: Видео   
Прочетен: 5628 Коментари: 7 Гласове:
22

Последна промяна: 15.03.2012 10:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Документалният филм на руския ТВ журналист Александър Каверзнев (6 или 16.06.1932 - 29.03.1983 г.) за войната в Афганистан е довършен от неговите колеги след неочакваната му смърт. Натровен е с неизвестно вещество след завръщането си от Афганистан на летището и почива на шестия ден.  След първото му излъчване, филмът е забранен за повторно излъчване до Горбачовата "Перестройка". 
 
image
Източник на снимката:
http://www.chas-daily.com/win/2010/03/29/g_051.html?r=32

Александър Александрович Каверзнев е бил един от най-популярните руски (тогава - съветски) водещи на ТВ програмата "Международна панорама", създател на множество завладяващи репортажи от най-различни "горещи точки" по света. 

(Което би трябвало да означава, че е сътрудничал по някакъв начин на съветските органи за Държавна сигурност или поне е бил с доказана лоялност към Партията (КПСС) и съветската система..., щом е бил командирован - и то на държавни разноски! - многократно отвъд "Желязната завеса" и в Третия свят (да си припомним, че не всички държави от Движението на необвързаните едно време бяха приятелски настроени към Кремъл!); а и в България се оказа, че почти всички наши "видни интелектуалци" и водещи журналисти - международници, "звезди" по времето на "развития социализъм" - като убитият в Лондон с чадър, като "подарък" за рождения ден на диктатора Т. Живков драматург Георги Марков или Иван Гарелов ("Панорама"), Иво Инджев, Кеворк Кеворкян ("Всяка неделя") и т.н.,  са били принуждавани да сътрудничат под една или друга форма на българската ДС)... 

През февруари и март 1983 г. той снима един изключително откровен документален разказ за войната в Афганистан, наречен впоследствие от колегите му, които довършват филма - Ф. Сейфул-Молюков и Л. Золотаревски - "Афганский дневник". Очевидно, филмът засяга по някакъв начин нечии политически или икономически интереси (наркотиците, примерно, нахлуха масово в бившия СССР именно след интервенцията на съветските войски в размирната държава), щом авторът му е ликвидиран експресно с "неизвестно отровно вещество"...

Така че, май си заслужава да го гледаме..............

З. Б. С.






Гласувай:
22


Вълнообразно


1. briagnews - Преди 35 години баща ми беше изпратен в Афганистан с делегация
14.03.2012 20:35
Избягал най-подло и се върнал през Москва в София. Скоро почина, но не каза никога какво го е уплашило толкова.
Джонката не беше страхлив. Всеки, който го познаваше зтнае това.
Беше много уплашен.
цитирай
2. deathmetalverses - Благодаря ти за прочита и споделянето, приятелю!
15.03.2012 10:21
На 11 март тази година психясал американски солджър напусна базата си в Афганистан и изби 16 невъоръжени афганистански селяни - мъже, жени и деца... За "изолирания инцидент" президентът Барак Обама по спешност звъня на афганистанския си колега - Хамид Карзай, да му се извинява... По-паметливите сред Вас може би си спомнят, или пък са чели, че не за първи път американски военни психясват и започват да избиват мирно население - такива "изолирани инциденти" имаше и в окупираните от САЩ територии на Западна Германия след ВСВ, и в Корея, и на Филипините, и в Южен Виетнам (където поне 6 000 мирни местни жени, деца и старци бяха хладнокръвно осакатени, измъчвани, рязани на парчета и след това - изгорени, от надрусани американски солджъри...), и в Ирак... Известно е, че САЩ НЕ ЕКСТРАДИРАТ в чужди държави своите граждани, каквито и да било ужасни престъпления да са извършили на чужда територия и(ли) спрямо НЕГРАЖДАНИ на САЩ.
Ето защо аз съм твърдо ПРОТИВ разполагането на американски военни бази и солджъри на българска земя; нямам никакво желание, един прекрасен ден, както си пия кафето със сметана сутрин, господин Бареков да ме стресне с "добрата новина", че американски психясал или надрусан, или пиян солджър е изпонатръшкал, някое село в Тетевенския балкан с крадливи български цигани (припознати като "терористи от Ал Кайда") или гладуващи пенсионери...; да не говорим за възможността да отвлекат и изнасилят някое хубавко българско момиче.., или млада жена (понеже българките са по-еманципирани от американските или германските ДОМАКИНИ, примерно).....
Обаче, да не забравяме, че и руснаците не се държаха по-прилично - и в Афганистан, и в окупираната Германия или останалите държави от бившия Източен блок, където поставиха на власт удобни марионетъчни (т.е. комунистически) правителства....
цитирай
3. alhimik1 - Здравей, ЗБС! :)) Споделям тревогата ти...лудна светът, братче...ами с Иран ли ще започне ТСВ...този Мамон няма насищане, брат(( Светла вечер, приятелю и благор
15.03.2012 14:05
Ето защо аз съм твърдо ПРОТИВ разполагането на американски военни бази и солджъри на българска земя; нямам никакво желание, един прекрасен ден, както си пия кафето със сметана сутрин, господин Бареков да ме стресне с "добрата новина", че американски психясал или надрусан, или пиян солджър е изпонатръшкал, някое село в Тетевенския балкан с крадливи български цигани (припознати като "терористи от Ал Кайда") или гладуващи пенсионери...; да не говорим за възможността да отвлекат и изнасилят някое хубавко българско момиче.., или млада жена (понеже българките са по-еманципирани от американските или германските ДОМАКИНИ, примерно).....хех
Док"))
цитирай
4. deathmetalverses - Мисля, че най-интересни са последните 15 мин. на филма, където
15.03.2012 17:03
ще видите, как местните посрещат зрелищно афганистанската Нова година - вкл. с надписи "Happy New Year!!!" - при условие, че тази страна е "окупирана"(!!!) от СССР - както твърдяха на Запад по онова време!!!
цитирай
5. deathmetalverses - Kъм АЛХИИК1 - Благодаря ти за прочита и отзива, ДОК!
15.03.2012 17:06
Много слънчеви дни желая лично на тебе и на всички варненци!!!

ЗБС
цитирай
6. sande - Благодаря ви , че показахте този документален филм за онези години...
16.03.2012 12:06
Гледах го внимателно.Доста ме учуди обстоятелството, че е бил забранен по време на т.н. перестройка.

Нищо не виждам за забраняване. Такива филми бяха подготвени и излъчени стотици. за близо 10 години.

Риториката, позициите - всичко си е просъветско. По познатата схема.

От едната Афганската революция, която си чист преврат по учебник, със съдействието на КГБ или под тяхна режисура, революционерите, пролетарската солидарност и пр. От другата страна - душманите и подлъганите афганци.

Световния империализъм и реакция против революцията и прогреса, срещу борбата за нов живот на афганистанския народ, реакционните режими и страни от региони и пр.

Даже до банален шаблон са доведени работите. Познат ни до болка, даже и от нашата близка история. Прогресивните сили срещу реакцията.

А какво търсеше Червената армия 10 години в тази голяма планинска страна /6-7 Българии/, хранеше своята войска, афганистанската войска и полиция, както и народа, беднотията. В резултат на което самият СССР се разпадна, изчезна Червената армия, а след това бързо-бързо се разпадна и целия соц. лгер.

А се отвори и 30-годишна война и се разруши хубавата държава. Афганистан. Тя се движеше нормално по своя си нормален път. До декември 1979 година. Нахлуването. Както и да е.

Поздрави!
цитирай
7. momchil - Гледах с голям интерес. Чаках да ...
16.03.2012 19:43
Гледах с голям интерес. Чаках да видя защо е забранен. Чаках чаках и не дочаках. Филмът е издържан напълно в духа на партийната пропаганда. Ивсе пак имаше един интересен момент. Власта раздава земята на селяните с нотариалин акт за вечни времена, като тяхна собственост. Можеби затова е бил забранен. Ако го видят руските селяни колхозници може би и те биха поискали да им се даде земята. Та въпросът ми е защо съветските комунисти дават на афганистанците това, което са отнели на соствените си жители.
цитирай
8. sande - Да, Момчиле, забелязал си тази съществена подробност ...
17.03.2012 20:09
Наистина така се раздавше земя.

Но, не се отчиташе афганистанския морал и нрави.Традиции. Религията. И реалностит като цяло.

Всичко, което има човек е от Алах.

Не може партиен секретар да е Алах, той да ти даде земя.

Някои безимотни селяни не я вземаха.

Други я вземаха, но биваха убити на място, на самата нива, и с нотариалния акт в ръка
Тази работа се провали катастрофално. Както и всичко друго. Революционно.

По болшевишки образец.

А филмът точно това не казва, а вдига лозунги.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9633592
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58759
Спечели и ти от своя блог!