Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.12.2011 19:19 - ВАСИЛИЙ СТАЛИН. Плейбоят джентълмен (биография + 2 док. филма от поредицата "Кремъл-9")
Автор: deathmetalverses Категория: Видео   
Прочетен: 22103 Коментари: 4 Гласове:
30

Последна промяна: 07.12.2011 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Корица на сп. "Тайм", 1951 г.
Василий Йосифович Джугашвили - Сталин е вторият син на бившия съветски диктатор и първо дете от втория му брак с Надежда Сергеевна Алилуева; Роден е на 21 март 1921 г. в Кремъл; Йосиф Висарионович по това време е Народен комисар в Инспектората по работническо-селските въпроси и Народен комисар по етническите въпроси на Руската съветска социалистическа федеративна република (РСФСР). Василий израства и се учи заедно с осиновения от Сталин син на известен руски революционер - Артьом Сергеев. На 8 ноември 1932 г. Надежда Алилуева се самоубива. По свидетелства на очевидци, на погребението на жена си Йосиф Висарионович плаче искрено и чистосърдечно, а не с "крокодилски сълзи", защото наистина обичал много Надежда. 11 годишният Василий, пак по свидетелства на достоверни очевидци, се опитвал да успокои баща си както може. Истината за самоубийството на майка им е дълги години крита от малката Светлана, която научава истината от публикации в чуждестранната преса, едва когато става студентка, които случайно открива в университетската библиотека на МГУ (Московски държавен университет), след което прави грандиозен скандал на баща си и отношенията им се влошават рязко.
Долу: Василий Сталин в пилотската си кабина

image
image
Вторият от ляво на дясно курсант е Василий
След самоубийството на съпругата му, Сталин променя кремълските си покои и спира да посещава вилата в Зубалово, където живеят децата и родствениците му под надзора на гувернантката Каролина Василевна Тил. И Василий, и сестра му Светлана получават добра чуждоезикова подготовка (основно немски език, но също и основи на френския и английския) от гувернантката. За Василий и Светлана се грижели подчинените (и проверени по няколко пъти от НКВД) служители на началника на кремълската охрана – ген. Николай Власик. Яков Сталин, синът от първия брак на съветския вожд с Като Сванидзе, също е владеел отлично немски език. Младежът се славел с дружелюбния си характер и весел нрав. За разлика от Светлана, не обичал много да набляга на учението. Предпочитал да ходи в обикновено училище, без охрана, а примерно – с трамвая, да се среща с обикновени хора. Предпочитал веселите компании на връстници си и редовно организирал шумни партита в държавната дача, където живеел, на които присъствали редовно красиви момичета. За съжаление, Василий открива твърде рано алкохола, като "лек" срещу редовните сблъсъци с тежкия характер на баща му... Както и много други деца на представителите на съветската върхушка, Василий се запалва по авиацията и става пилот. Той обаче се интересувал живо и от футбол, и от високите скорости.

image
Василий след войната с децата на приятели (униформеният)

image 
Двадесетгодишен заминава на фронта като капитан от ВВС на СССР. Извършва 26 бойни полета, сваля 5 германски самолета и е награден с два ордена «Червено знаме», орден «Суворов» - първа степен и орден «Александър Невски». Василий е отличен и с полския орден «Грюнвалдов кръст», както и с медали за превземането на Варшава и Берлин.. През 1942 г. Василий е вече полковник от ВВС на РККА, от 1946-та – генерал-майор, а от 1950-та - генерал-лейтенант. В края на войната е командир на авиационна дивизия от изтребители. В хода на войната съветският диктатор неколкократно смъмря сина си, за "недобре изпълнени заповеди"; Василий на няколко пъти е понижаван в звание и след това отново заслужава повишението си. През 1947-ма Василий Сталин е назначен за командващ ВВС на Московския военен окръг. В нач. на 1950-та по заповед на генерал В. Сталин в Ленинградския район на столицата Москва започва изграждането на спортен комплекс и хотел «Съветски», където той отсяда и живее. В памет на Василий, стая № 301 на хотела и днес носи неговото име. Василий Сталин след войната покровителства създаването на футболни, хокейни и мотициклетни отбори към ВВС на СССР, като съдейства за привличането в тях на най-добрите спортисти от цялата страна.
image
След завършване на авиационното училище

image 
От длъжността “командир на ВВС на Московския военен окръг” Василий е отстранен на 1 май 1952 г., когато един бомбардировач Ил-28 по време на парада на Червения площад, по случай Деня на труда, се разбива. Инцидентът бил следствие от недобре свършена работа от страна на синоптиците към столичния военен окръг. След смъртта на Йосиф Висарионович, генерал-лейтенантът от ВВС на Съветския съюз Василий Сталин е привикан от министъра на отбраната Н. А. Булганин и му е наредено да напусне Москва, получавайки назначение като командир на незначително поделение в глухата провинция. Естествено, Василий не се подчинява. За "арогантността" си е арестуван на 28-ми април 1953-та и бива обвинен в клеветнически изявления, отправени към новите господари на Кремъл, с които целял дискредитация на Комунистическата партия и ръководството й. В хода на следствието допълнително е обвинен в злоупотреба със служебно положение, продажба на военни чинове, сексуално насилие над жени от обслужващия персонал в армията, както и в интриги, вследствие на които загиват хора. По време на следствието Василий се съгласява с всички обвинения, колкото и нелепи да са. Осъден е на 8 г. затвор за «антисъветска пропаганда» (чл. 58-10 от НК) и злоупотреба със служебното положение (чл. 193-17 от НК).
image
Полският орден "Грюнвалдски кръст" (учреден 1943 г., отменен 1993 г.)

image
Малкият Вася
image
Малките Артьом Сергеев и Вася Сталин
image
Василий Сталин е покровителствал и развититето на мотоциклетизма в СССР.
Изпратен е в затвора за "особено опасни престъпници" в град Владимир, наречен «Владимирская централь», посторен в 1792 г. по заповед на руската императрица с пруско потекло Екатерина Велика. Администрацията на затвора удовлетворява молбата му да работи като механик. В деловодството е записан като «Василий П. Васильев». Както си спомня бившият началник на този затвор Александър Малинин, Василий Сталин се доказал като отличен.., тъкач на стан – редовно преизпълнявал нормите; освен това, понеже в следвоенните години било много трудно да се открият различни инструменти и резервни части за поддръжка на затворническия технопарк, Василий помолил близките си да му доставят непотребни ..., чадъри, велосипеди, жици и др. под., с които успешно поправял тъкачните станове. Пуснат е на свобода на 21-ви януари 1960 г., като воинските му звания и конфискуваното имущество са възстановени, пенсиониран е с 3000 рубли и зачислен в запаса, с правото да носи униформа. Получава тристаен апартамент на ул. “Фрунзенская набережная” в Москва и еднократна помощ от 30 000 рубли. Арестуван е на 16 април същата година отново за “антисъветска дейност”, опитвайки се да получи политическо убежище в посолството на Китайската народна република. След 20-ия конгрес на КПСС (1956 г.) Василий праща протестни писма до ЦК на партията, срещу необоснованото си задържане; той изтъква също така и че «самопризнанията» му са в резултат от побой при следствието. На 11 януари 1961 на Василий е забранено да живее в Москва и Грузия, а също така и да носи фамилията «Сталин».  Изселен е в град Казан, където чужденци не се допускат от властите на СССР, и където почива на адрес ул. «Гагарин» № 105, на 19 март 1962 г., според медицинското заключение – “от отравяне с алкохол”. («обща атеросклероза, на фона на хроническа алкохолна интоксикация, остра сърдечно-съдова недостатъчност и емфизема на белите дробове».)
Известният руски журналист Е. Додолев във в-к «Совершенно секретно» (№ 4, 1994) се обръща към Шелепин, Семичастни, оперативните работници и разработчици от КГБ на СССР и от Управлението на КГБ в град Казан, които имат отношение към наказателното преследване на Василий Йосифович Сталин от периода 1953-1962 г., както и към доктор Баришев и Мария Нузберг, с простичкия въпрос:  
«КЪДЕ бе отведен Василий два дни преди смъртта си от агентите на Държавна сигурност, и защо е бил зверски пребит?!»


На 21 март  В. Сталин е погребан в Арското гробище край град Казан, без военни почести.  На 20 ноември 2002 тленните му останки са пренесени в Троекуровското гробище, Москва. На 30 септември 1999 г., изучавайки по реда на надзора съдебните и следствени материали по този процес, Главната военна прокуратура на Руската федерация отменя присъдата на Военната колегия на Върховния съд на СССР и сваля всички ПОЛИТИЧЕСКИ обвинения от Василий Й. Сталин.   
image
Актьорът Александър Бурдонский (на заден план), син на Василий, със сестра си Надежда, жена си, двамата правнука на Йосиф Висарионович и майка си - Галина Бурдонска, първата съпруга на Василий Сталин
image
Галина Бурдонска
Василий Сталин се жени фактически 4 пъти и има 4 собствени деца, ако не броим осиновените от предишни бракове на съпругите му (3): Първата съпруга на Василий е актриста Галина А. Бурдонска (1921-1990), бракът им продължава от 1940 до 1944-та, но формално развод никога не е документиран; Деца: Александър Бурдонски (р.1941 г.) и Надежда Сталина (1943-1999) – която се омъжва за сина на писателя Ал. Фадеев, от когото има дъщеря Анастасия Сталина (р.1977). Прадядото на Галина е французин, оттам и фамилното име. На сватбата им Сталин не идва, но праща бележка: « Молиш ме за разрешение, след като си направил грешка... Съжалявам нея, че се е свързала с такъв глупак.”
Втора съпруга на Василий е Екатерина Тимошенко (1923-1988), продължителност на брака: 1946-1949. Тя е дъщеря на маршал К. С. Тимошенко. Деца: Василий Сталин (1949-1972), , и Светлана (1952-1989).
Третата жена в живота на Василий е Капитолина Г. Василиева (1919 или 1923-2009), републикански шампион в леката атлетика, дисциплини: 100, 200 метра бягане по писта и 100 метра с препятствия; продължителност на връзката: 1949-1953. От средата на 50-те години е треньор към ЦСКА – Москва. Заслужил треньор на РСФСР. Приключва кариерата си в 1974 г.
И последната спътница в живота на Василий е Мария Игнатиевна Нусберг (Шеваргина) (1930-2002), с която сключват брак през 1962. Тя е медицинска сестра от естонски произход, с три дъщери от предишна връзка, които Василий осиновява и приемат фамилията Джугашвили. Присламчва се към Василий след освобождаването му от затвора, според злите езици - най-вече заради солидната му пенсия на висш военен. Тя твърди, че е единствената съпруга на Василий и красивията му надгробен паметник в Казан действително е изработен по нейна поръчка (но: парите идват от вдовишката й наследствена пенсия, осигурена от този сполучлив "брак по сметка").


image
Капитолина Г. Василиева, третата спътница в живота на Василий

image
Сталин и А. Жданов (на първия ред); зад тях - Василий, Светлана и  бодигардът на Вожда -  Поскрябишев


image

Надгробният  паметник на Василий в Казан, издигнат от четвъртата му съпруга - Мария Игнатиевна Нусберг
А това е семейната гробница на Мария Игнатиевна и Василий Йосифович ДЖУГАШВИЛИ в Москва:image
Превод от руски и редакция на биографичната справка: Здравко Б. Спасов, 07.12.2011 г.
Всички снимки са заети от сайтовете на РИА НОВОСТИ, ИТАР ТАСС, "КОМСОМОЛСКАЯ ПРАВДА" - Украйна, НАРОД.РУ и от статии във ВИКИПЕДИЯ







Гласувай:
30


Вълнообразно


1. rumqnadikova - Привет!Хубав ден!
08.12.2011 09:06
Вечерта ще разгледам постинга,сега нямам много време...Но всичко е страхотно ,което публикуваш..
цитирай
2. deathmetalverses - Благодаря ти за прочита и коментара!
08.12.2011 21:28
rumqnadikova написа:
Вечерта ще разгледам постинга,сега нямам много време...Но всичко е страхотно ,което публикуваш..


Приятна вечер и всичко най-добро от мен. Здравко Б. Спасов
цитирай
3. tota - Съдбата не е благосклонна към децата на известните личности
09.12.2011 10:45
Превратностите на времето не са ги пожалили...
Поздрави за публикуваното!!
цитирай
4. panazea - *
16.12.2011 22:22
Ч______________________.....*....._______________________Б Е______________________.....#....._______________________Ъ С____________________.....#S#.....______________________Д
Т______________....."#:._.:#S"##:._.:#.....________________Е
И_____________....." "#:._.:##"S#:._.:#"......______________Т
Т______________.@..."####"S##"####"..@.._____________Е А__________....."#:.____.:#"###"#:.____.:#"......__________Щ
К___________....."###O####S"####O####"......_________А О__________....."&:.__"#S##"###"S###"__.:&"…...._______С Л_________....."###S###""#D"#D""##S####"....._________Т Е_____________....."##"##S##"###S#"##".....____________Л
Д________....."&:._...-.:##"###"###"##:._.._.:&"..... ______И А__*___....."#######"##"#####"##"#######".......__*__В __*•*_________....."#####""#######""#####"......__*•*_И _*•••*_______________......2012.....______________*•••*_
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9632488
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58757
Спечели и ти от своя блог!