Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
22.11.2011 19:22 - "Проклятието над Брус Лий" и "Как Брус Лий промени света"
Автор: deathmetalverses Категория: Видео   
Прочетен: 16860 Коментари: 3 Гласове:
22

Последна промяна: 23.11.2011 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Статуя на Брус Лий в Хонг Конг, чийто Почетен гражданин става посмъртно;

Баща и син, един до друг във вечността - гробовете на Брус Лий (27 ноември 1940 - 29 юли 1973) и  Брендън Брус Лий (1 февр. 1965 - 31 март 1993)image
image
Брус, съпругата му Линда К. Емъри със синът им  Брендън


Официален сайт на възглавяваната от Линда  Фондация "БРУС ЛИЙ"
http://www.bruceleefoundation.com/
Брус Лий (на английски Bruce Lee, на пинин Lǐ Xiǎolуng, Ли Шаолун) е артистичен псевдоним на смятания от мнозина за най-великата и най-влиятелна личност в бойните изкуства през 20 век. Легендата Брус Лий започва в Сан Франциско на 27-ми ноември 1940 г. (година на Дракона), когато Грейс Лий ражда своя втори син Лий Юен Кам, което в превод означава "Защитник на Сан Франциско". Баща му, Лий Хой Чуен бил звезда на Кантонската опера, и често играел в театрите в китайския квартал в Ню Йорк, докато семейството му живеело на около 5000 мили от там, в Хонгконг. Придобил по-голяма известност мъртъв, отколкото жив, Брус Лий влезе в митологиятаа на кунг-фу и стана легенда на 20 юли 1973 г. на 33 годишна възраст, точно когато започваше да се радва на истинската слава след последния си филм "Операция Дракон". Тази толкова неочаквана смърт повдигна много въпроси, тъй като здравословното състояние на актьора никога не е подлежало на съмнение. Почитателите му, който с помощта на видеото ставаха все по-многобройни, продължават и до днес да се вълнуват от причините, довели до смъртта му.

image
Родителите на актьора - майката Грейс и баща му Лий Хой Чуен, 1940 г.


Починал от мозъчна едема - според медицинската експертиза. Починал, защото е разгласил тайните на кунг фу - според ред други. Убит от представители на неприятелска школа по бойни изкуства - според мнението на трети.
Филмите, които прави, включително последният му "Драконът идва", извисяват традиционното хонгконгско бойно изкуство до нови върхове. По този начин той подготвя почвата за бъдещите си приемници като Чък Норис, Джеки Чан, Джет Ли, Стивън Сегал и Жан-Клод Ван Дам. Брус Ли създава стила джийт кун до.
image  За пръви път Брус се снима още като бебе в “Момчето от Голдън Гейт” (1941). Трудно е да се изброят всички филми, в които той участва като дете заедно с родителите си, но първият филм в който играе главната роля е "Началото на едно момче". Макар че родителите следят да се снима в киното само през ваканциите, знанията на младия Брус са твърде объркани и носят белезите от смяната на много училища. Спокойната и охолна семейна обстановка не задоволява младия човек и той проявява особен интерес към улицата и подземния свят. Властен по природа, той обича да се налага като шеф на уличните групи, където споровете често се разрешават с юмруци. Когато на 13-годишна възраст за малко не му счупват черепа, болезненият опит го насочва към сериозни практически занимания с бойни изкуства. Баща му, фанатичен почитател на телесната хигиена, ежедневно се занимава с гимнастиката на монасите даоисти - тай чи чуан. Запознава с нея своите деца, и то от ранна възраст.
image
Брус Лий и хонконгският му учител по УИНГ ЧУН - ИП МЕН

На 18-годишна възраст Брус Лий заминава за САЩ, по времето, когато неговия първи филм “Сирачето Ах-Сам” му спечелва известен авторитет в Хонгконг. Първите му години там са трудни - студент по философия в Държавния университет във Вашингтон, сервитьор в кафене и преподавател по кунг фу и карате. През 1964 г. се оженва за Линда, която му ражда две деца - Шенън и Брендън. На един шампионат по карате в Лонг Бийч тв продуцент Уйлям Дозиър забелязва Брус. Тогава Лий е ръководител на школа по карате, в която се обучават филмови звезди, между които Стийв Маккуин и Джеймс Кобърн. Договорът е сключен и младият азиатец играе една от главните роли в тв сериал “ Зеленият стършел” (1965/67). По време на турне в Хонгконг Брус Лий се запознава с продуцента Реймънд Шоу. Убеден, че успехът му в САЩ е само въпрос на време, той отказва всякакви договори. През 1971 г. уморен да чака покана от Холивуд, се съгласява да участва в “Големият бос”, чийто продуцент е Шоу. Този филм се радва на невероятен касов успех в Далечния изток. Тогава той се завръща в Хонгконг и снима “Яростта да победиш”. Следва още по-голям успех. Така става и с третия филм “Яростта на Дракона”. Интересът към него в Холивуд нараства и по всяка вероятност жадуваният успех щеше да дойде след четвъртия му хонгконгски филм "Операция Дракон".

image
На 10 май 1973 г. при дублаж на филма актьорът получава последователно два припадъка. Веднага го пренасят в болница в Хонгконг, където изследванията установяват, че "нещо в мозъка не е наред". Подробните изследвания не донасят нищо конкретно и той продължава работата си в киното. На 23 юли 1973 г. актьорът има среща с продуцента
Реймънд Шоу в дома на актрисата Бети Тинг-Пей, за да обсъдят сценария за новия филм "Смъртоносна игра". Брус започва да се оплаква от главоболие. "Аз му дадох таблетка еквадзежик, лекарство против главоболие - си спомня Бети. - След това Брус отиде да си полегне в спалнята. "Няколко часа по-късно той продължава да спи и не реагира дори когато Шоу се опитва да го събуди с леки плесници. Извикват лекар, който установява смъртта на актьора. Часът е 21 и 45. В протокола от аутопсията се споменава за следи от канабис в стомаха на актьора, но се добавя, че този лек наркотик, който би могъл да се сравни по ефект с чая, не е могъл да причини смъртта. В стомаха на Брус Лий е намерено единствено съдържанието на таблетката еквадзежик. Протоколът заключава, че Брус не е починал нито от отравяне, нито от мозъчен кръвоизлив, тъй като няма спукани кръвоносни съдове, а от едема, дължаща се на свръхчувствителността му към една от съставките на погълнатото лекарство. Направени са му две погребални церемонии. Едната - в Хонгконг, за семейството му, където се събират около 30 000 души, другата в Сиатъл, където актьорът е погребан на един тревист хълм срещу езерото Вашингтон - неговото любимо място за отмора. В Сиатъл Джеймс Кобърн произнася надгробната реч, а сред присъстващите е Стийв Маккуин. Американският актьор казва: "Сбогом, братко. За мен бе чест да споделя с теб този кратък период от времето и историята. Като приятел и учител ти успя да обединиш в едно у мен физиката, духа и психиката." След тези кратки думи той хвърля белите ръкавици, с които е носил ковчега. С шепата азиатска пръст, донесена от Хонгконг, приключи земният живот на Малкия дракон и започва легендата за него.

image

Брус Лий като дете

ПО-ИЗВЕСТНИ ФИЛМИ: 2. "КАК БРУС ЛИЙ ПРОМНИ СВЕТА", Дискавъри Ченъл, документален
Биографичната справка за Брус Лий е заета от Уикипедия, но с поправки и допълнения от мен - Здравко Б. Спасов; Всички снимки в тази статия са заети от Интернет





Тагове:   Брус Лий,


Гласувай:
22


Вълнообразно


1. cefulesteven - Изобщо личност, която преобърна ...
23.11.2011 11:39
Изобщо личност, която преобърна световната култура. Динамиката в бойните сцени във филма, обикновено траещи минути се отразяват на сценария на целия филм. Това лесно може и точно сега, когато излъчват старите серии на Джеймс Бонд, превърнали се отдавна в класика, да се увери. В съвременни екшъни, дори стотици класи под Джеймс Бонд, ръкопашните битки са далеч по-динамични и единици са случаите, в които няма елементи внесени в киното от Брус Ли. Филмите му са се отразили и изобщо върху танците, върху масовото поведение, движенията, интересите, че дори и във философията. А източната в опит да бъде приета и разбрана от западната (което е невъзможно) е претърпяла толкова нови трансформации, че за няколко десетилетия, сигурно има в нея, повече епохи, колкото през вековете преди това.
цитирай
2. deathmetalverses - Благодаря ти отзива, Цефулак!
23.11.2011 18:46
cefulesteven написа:
Изобщо личност, която преобърна световната култура. Динамиката в бойните сцени във филма, обикновено траещи минути се отразяват на сценария на целия филм. Това лесно може и точно сега, когато излъчват старите серии на Джеймс Бонд, превърнали се отдавна в класика, да се увери. В съвременни екшъни, дори стотици класи под Джеймс Бонд, ръкопашните битки са далеч по-динамични и единици са случаите, в които няма елементи внесени в киното от Брус Ли. Филмите му са се отразили и изобщо върху танците, върху масовото поведение, движенията, интересите, че дори и във философията. А източната в опит да бъде приета и разбрана от западната (което е невъзможно) е претърпяла толкова нови трансформации, че за няколко десетилетия, сигурно има в нея, повече епохи, колкото през вековете преди това.


Едно време..., ДЕТМЕТЪЛЪТ се заниваше и с кьокушин карате..., хи-хи-хи..., целият ми клас се запали по източните бойни изкуства, след като гледахме в средата на 80-те "Манастира Шао Лин", с който изгря - или по-скоро: се утвърди като звезда един друг китайски тигър - Джет Лий... Всичко добро! ЗБС
цитирай
3. vandela007 - Беше ми интересно, благодаря!
26.11.2011 06:16
Беше ми интересно, благодаря!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9568841
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58744
Спечели и ти от своя блог!