Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
05.01.2014 11:09 - 35 години от Революцията в ИРАН (ирански док. филм, руски превод)
Автор: deathmetalverses Категория: Политика   
Прочетен: 1481 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 10.01.2014 21:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Този филм ще отговори на въпросите Ви, защо иранците избраха политическата формула “Ислямска република”, предложена от аятолах Хомейни като алтернатива на диктатурата и фалшивата западна демокрация.

Прави чест на самия Хомейни, който подчертава, че тази формула не сама по себе си ПАНАЦЕЯ за излекуване на недъзите в обществото. Филмът обхваща събитията в Иран след атентата в кинотеатъра “Рекс” в Абадан (юни 1978), когато за първи път народът започва да скандира открито “ДОЛУ ШАХА!”, митинги и бунтове в Техеранския университет на марксистката и анархистична опозиция, оттеглянето (бягството) на Шаха, завръщането на Хомейни, труповете на жертвите на политическата полиция САВАК,  превземането на посолството на САЩ, до референдума от април 1979-та. Архивът е на Иранската телевизия. С превод на руски и английски.

Основният правен аргумент на аятоллах Хомейни – династията Пахлави е незаконна, както и всички предприети от нея прозападни реформи (законодателни актове), защото основателят на династията Реза хан сваля с военен преврат болнавия и слаб последен шах от династията Каджар и се самообявява за монарх (1925 г.) (Според разсекретени документи, на срещата между Реза хан и Мустафа Кемал, последният предлага на иранския диктатор да обяви парламентарна република и да замести арабицата с латиница).  

 

 

 Династията Каджар, след цяло десетилетие на организирани народни бунтове, в които участват не само мюсулмански духовници, но и арменци – християни, персийската интелигенция, дарява народа си с КОНСТИТУЦИЯ (от абслютна монархия – към конституционна, 1908 г.) Сваленият от Пахлави – син през 1954-та с помощта на ЦРУ народен любимец и прогресивен министър-председател д-р Мохамед Мосадък принадлежи към династията Каджар. (Един любопитен факт – принцове и принцеси от Каджарите основават Комунистическата и други леви партии в Иран, както и Движението за правата на жените!!!)

 

 

Реза хан, военен министър и командир на Казашката бригада, след като извършва преврат, превръща преименуваната на Иран Персия в семейна корпорация и до края на управлението на сина му, династията Пахлави успява да открадне от народа си над 20 милиарда щатски долара. Пахлави поддържат властта си със жестоки репресии над всички инакомислещи Но има и друг момент, за който филмът не споменава – Бялата революция на Пахлави - син, целяща уж оземляване на безимотните селяни (1968 -78), която лишава духовниците от земя, т.е. от необлагаеми доходи, което адски много ги разгневява. Чрез Бялата революция Шахът не печели поддръжка сред консервативно настроените селяни, на които подарява църковна земя.

Не забравяйте, че в традицията на шиитския ислям ДУХОВНИКЪТ (аятолахът), освен духовен наставник на вярващите, е и юрист, и поет !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Гласувай:
8


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9568504
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58743
Спечели и ти от своя блог!