Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.10.2011 20:01 - АЯТОЛАСИ - ДИСИДЕНТИ
Автор: deathmetalverses Категория: Политика   
Прочетен: 2025 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 13.10.2011 09:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хосейн Али Монтазери
шиитски духовник, Велик Аятолах
 
Роден: 1922
Наджаф Абад, Иран
Починал: 20 декември2009
Кум, Иран
Хосейн Али Монтазери (на фарси: حسینعلیمنتظری) е роден през 1922 година в Наджаф Абад, провинция Исфахан, Иран. Той е един от малкото шиитски духовници с титлата ВЕЛИК АЯТОЛАХ и един от ръководителите на ислямската революция в Иран през 1978-1979 г. Монтазери бе определен да наследи нейния водач аятолахРухолах Хомейни, но малко преди смъртта на последния изпада в немилост и остава до своята смърт един от най-известните дисиденти в Иран. Така начело на Иран застава Али Хаменей.
image
След като изпада в немилост, той е освободен от всички официални постове. Неговите синове са многократно арестувани, многобройни негови провърженици биват преследвани и убити, а неговото висше училище многократно опустошено. До последно той посочва, че след революцията в Иран, авторите на Конституцията сред които е и той, не са възнамерявали да създават религиозна диктатура базирана на исляма. Според Монтазери властта трябва винаги да се съобразява с исляма, но самата власт произлиза и се легитимира дори в една ислямска република от народа. Между 1997 и 2003 той е държан под домашен арест, като причините бяха критиките му срещу иранското духовенство и изказаните съмнения относно легитимността на духовния лидер на Иран Али Хаменей. Той бе и един от опонентите на сегашният ирански президент Махмуд Ахмадинеджад и духовен ментор на опозоцията след президентските избори през 2009 година. За безредиците, последвали изборите в страната, Монтазери заяви, че "може да доведат до свалянето на режима". На 12 юли 2009 година Монтазери издава фатва във връзка с президентските избори:
Ако някой светски или религиозен ръководител пренебрагне задълженията си и злоупотреби с доверието на хората, то той автоматично се счита за свален. Ако той се опита със сила, лъжи и измама да се задържи на власт, то вярващите са длъжни, с всички позволени от закона средства да го свалят. Никой вярващ не може под какъвто и да е претекст, да се оттегли от това задължение. ... Ако правителството няма подкрепата на народа, то то не е легитимирано да го управлява
 
    Погребението на Монтезери в Кум
image
До своята смърт Монтазери заедно с великия аятолах Али ас-Систани (от Наджаф) и аятолах Хосейн Каземейни Боруджерди има най-високата репутация на религиозни теми в Иран. Неговото погребение е съпроводено от десетки, а според някои източници стотици хиляди поклонници, реформатори и противници на режима и сблъсъци със силите за сигурност и паравоенни религиозни милиции. Вечерната молитва след погребението е отменена от един от неговите синове, заради окупирането на джамията от религиозната паравоенна Басидж-милиция, която се ръководи от сина на Али Хаменей. В официалните новини за смъртта на великият аятолах по иранската национална телевизия не се споменава религиозната титла на Монтазери.
image

И още една снимка от погребението в свещения за шиитите град Кум на Великия аятолах - дисидент

(Материалът е зает от Уикипедия, ЗБС)



Гласувай:
10


Вълнообразно


1. tit - "Тамън там е заровено кучето!":)))
12.10.2011 22:00
Всяка религия е призвана да ръководи духовния живот, държавата е организация на материалния свят! Така е и в Стария завет, Християнския свят е разделен по въпроса /прочутия спор за ризата на Иисус/, не вям в Корана да е инак!
Сега научавам, че сред Аятоласите е имало разногласия по въпроса.

Правиш удивителна поредица, не знам защо е така малко четена...
Иначе в блогбегето има много "УМНИЦИ", които се упражняват върху мюсюлманството, исляма и прочее!:)
цитирай
2. ketcakuatl - ХОДИШ, ХОДИШ
12.10.2011 22:12
Насам-натам, и току нещо те дръпне към исляма... Изучаваш го, опознаваш го, представяш го. Регулярно! Помага ли? И като как? Хм.м.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9635080
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58760
Спечели и ти от своя блог!