Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Октомври, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Постинг
24.05.2011 21:17 - Честит 24-ти май на всички СЪБЛОГЕРИ! (с '3-та братя и зл. ябълка' + "Колега" на ЪПСУРТ) 18+
Автор: deathmetalverses Категория: Поезия   
Прочетен: 9020 Коментари: 10 Гласове:
28

Последна промяна: 25.05.2011 19:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Употребата на СЛОВОТО е нещо много опасно..., затова и властимащите от най-древни времена се стараят да ограничат СВОБОДНАТА МИСЪЛ,ВОЛЕИЗЯВА и САМОСТОЯТЕЛНОСТТА на подчинените си...
Предлагам Ви два примера.
1. За съжаление, не можах да открия в нета варианта на  "Тримата братя и златната ябълка" от Ангел Каралийчев ( 1954 г.), който считам за най-пълен /особено в изданието на книгата от 1980 г./. Това е една ОКУЛТНА ПРИКАЗКА, пълна с алегории и метафори. В моите неиздадени "Медитации върху Буда съзнанието" /1998 г./ имам специална лекция, как следва да се тълкуват героите в българския фолклор, където за пример са дадени тази приказка, "Златка - златното момиче", и "Келешът и царската дъщеря". А този вариант е зает от:
http://bg.wikibooks.org/w/index.php?title=%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F_%D0%B8_%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B0&printable=yes Художник: Владимир Коренев (илюстрациите му са заети от:  biblio.stage.bg/index.php?newsid=3876)

image

 

ТРИМАТА БРАТЯ И ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА 
Имало едно време една жена и тя имала трима сина. В градината им растяло чудно красиво ябълково дърво. Всяка година то раждало само по една ябълка, но не каква да е, а златна. Само че в нощта, когато ябълката узрявала долитала една хала, откъсвала златната ябълка и я отнасяла със себе си.Една година като дошло време ябълката да узрее, най-големият син рекъл на майка си:
- Мале, ще отида да вардя ябълката. Дай ми нож и орехи, та да не заспя. Седнал най-големият син под ябълката и захванал да троши орехи. Изневиделица задухал силен вятър, дърветата се превили доземи. Тъмен облак закрил звездите, а от него се спуснала халата, грабнала златната ябълка и докато големият син се усети, отлетяла. На другата година средният син казал на майка си:
- Мале, отивам да вардя ябълката. Дай ми нож и орехи, та да не заспя, че да тръгвам. И той седнал под ябълката. И той се улисал да троши орехи и да ги яде. Така и не разбрал как халата отнесла златната ябълка. На третата година най-малкият син рекъл:
- Мале, този път аз ще вардя ябълката. Дай ми ножа! Той се качил на дървото, седнал между листата близо до ябълката и зачакал. Към полунощ се дочуло бучене, въздухът затреперил и халата се стрелнала към златната ябълка. Тогава най-малкият брат изскочил от скривалището си и с нож в ръка се хвърлил срещу чудовището. Започнала се борба на живот и смърт, земята затреперила. Най-малкият син се биел юнашки, хвърлял се безстрашно върху халата, но не успял да я убие. Най-накрая и нанесъл силен удар с ножа, тя изревала от болка, плеснала с криле, с мъка се вдигнала към облаците и отлетяла. Най-малкият син откъснал златната ябълка и я отнесъл на майка си.

В това време по-големите братя спели такъв дълбок сън, че едва ги събудил, за да тръгнат да търсят ранената хала. Следите от кръвта водели до една дупка, толкова тъмна и дълбока, че дъното и не се виждало. Най-големият син се писал най-голям юнак и поискал него да спуснат в дупката. Вързали го с едно въже през кръста, спуснали го, но когато стигнал до средата, той се изплашил и заклатил силно въжето - да го изтеглят. След него и средният брат се спуснал, но и той се изплашил, и него изтеглили. Най-после дошъл ред и на най-малкия. Той казал:
- Сега аз ще сляза долу. Поклатя ли въжето един път - спускайте ме. Поклатя ли два пъти - ще трябва да ме изтеглите. Братята го вързали и започнали да го спускат. Спускали го, спускали го, най-после той слязъл на дъното.Повървял малко и скоро стигнал двореца на халата. В градината пред двореца седели три девойки. Двете играели със златни ябълки, а третата - най-малката и най-хубавата си нямала златна ябълка, а най обикновена.
- Девойки, пуснете ме да вляза! - викнал момъкът.
- Върни се назад, юначе! - изплашила се най-малката от красавиците.
- Ако те види халата, ще те изяде, толкова е разярена. Неотдавна отиде да ми донесе златна ябълка, но се върна цялата обляна в кръв. Бягай, докато не те е усетила!

Момъкът не я послушал, прескочил оградата на градината, влязъл в двореца и след малко оттам се дочул страховит рев. Това била халата, която най-малкият брат доубил. След това той освободил девойките, които били пленени принцеси и ги отвел до въжето в дъното на дупката. Вързал първата принцеса и дръпнал въжето два пъти. Братята изтеглили девойката. Вързал средната - изтеглили и нея. Останала най-малката и най-хубавата. Момъкът и рекъл:
- Като те изтеглят и видят колко си хубава, братята ми ще се скарат за тебе и няма да искат да ме изтеглят. Ако пък аз изляза най-напред, а след това изтеглим тебе, нещо може да ти се случи, а аз няма да мога да ти се притека на помощ. Затова ти ще се качиш по-напред, а ако ме обичат, братята ми ще извадят и мен. Ако ли пък не - все някак ще се оправя. Девойката рекла:
- Вземи този пръстен. Давам ти го защото ми харесваш. Ако горе се скарат за мене, аз ще кажа, че ще се омъжа за този, който ми направи дрехи самородни. А такива дрехи може да ми даде само човекът, в който е този пръстен. Ако братята ти не те изтеглят, ти ще постоиш още малко тук, после земята ще се отвори и ти ще паднеш още по-надолу. Там има два овена - бял и черен. Паднеш ли върху черния, той ще те отнесе на долната земя. Паднеш ли на белия, той ще те изнесе на белия свят.

В това време братята започнали да теглят въжето и момъкът се сбогувал с девойката. После зачакал да спуснат въжето и за него, но напразно. Тогава земята се разтворила, най-малкият брат пропаднал и възседнал черния овен. Той го понесъл още по-надолу, към долната земя, хвърлил го там и изчезнал. Клетият момък тръгнал накъдето му видят очите. Скоро стигнал до една къщурка накрая на един голям град. В къщурката живеела бабичка, която никого си нямала и го взела да преспи при нея. За вечеря бабичката почнала да меси хляб, но вместо вода, месела го със сълзи:
- Защо плачеш, бабо? Защо месиш хляба със сълзите си? - свило се сърцето на добрия момък.
- Как да не плача, сине. Змей-суховей се е заселил наоколо, не ни дава вода да си налеем, ако не му дадем да изяде някое момиче. Аз имах шест дъщери. Давах, давах - издавах се, нито една не ми остана. Змеят вече цяла година не е пускал водата. Днес царят изпрати дъщеря си - да я глътне змеят, да се насити, да отвори реките. Утре ще имаме вода.
- Като чул това, момъкът скочил, разпитал бабата къде царската дъщеря чака змея и хукнал натам.

Стигнал точно когато змеят се спускал към вързаната за едно дърво царкиня. Като видяло най-малкия брат, страшилището изревало грозно и трите му глави избълвали огнени пламъци. Момъкът не трепнал, с един удар отсякъл и трите глави. Змеят издъхнал и в същия миг всички реки, извори, потоци и чешми в царството рукнали буйно. Когато царската дъщеря се върнала жива и здрава в двореца заедно със своя спасител, царят не повярвал на очите си:
- Кажи какво искаш, юначе? Ако искаш давам ти цялото си царство!
- Не искам нищо на този свят, царю! - отговорил най-малкият брат.
- Искам да изляза на нашата земя. Замислил се царят:
- Това не е по силите ми. Но ако се намери някой, който може да те изнесе, аз ще дам всичко, каквото потрябва.

Тогава един от царските съветници излязъл напред и казал:
- Царю честити, знам, че има един орел на триста години. Той може да направи това, но сега се съблича - перата сменя, перушина хвърля. Нека го питаме - той е стар и се е изкачвал и друг път на горната земя. Викнали орела и царят го попитал:
- Можеш ли да изнесеш този човек пет земи нагоре?
- Изнасям го - рекъл орелът - но сега се събличам.
- Гол съм, та не мога сега.
- А кога ще се облечеш пак?
- Ще се облека, когато изхраните две родени днес биволчета. Като пораснат, заколете ги, нарежете месото им на парчета. След това напълнете едната кожа с месото, а другата с вода. Направете една клетка, завържете я с железни вериги и сложете вътре кожите. Тогава ме извикайте - аз ще съм се облякъл.image

Царят наредил да направят каквото орелът поискал. Когато всичко било готово, той долетял.
- Влез в клетката - рекла птицата на най-малкия брат. - Аз ще те понеса нагоре. Като кажа "га", ще ми даваш месо. Кажа ли "пиу", ще ми даваш вода. Литнал орелът и понесъл юнака. Кажел ли "га", юнакът му давал месо, кажел ли "пиу" - давал му вода. Но приготвеното месо не стигнало и момъкът тихо мълком започнал да реже от нозете си. Най - сетне стигнали горната земя.
- Хайде, юначе, ставай и тръгвай! Вече си у дома! - Не мога да ходя. Рязах месо от нозете си - да те храня, докато стигнем. Тогава орелът погалил краката на момъка с перата на крилете си, те оздравели и той скочил и се запътил към къщи. А там братята му още се карали за най-малката девойка. Като видяла момъка тя се зарадвала и рекла:
- Искам дрехи самотворни. Който ми ги даде, него ще взема! Сетил се най-малкият брат за пръстена, погладил го и тутакси се появили дрехи самотворни и засияли с чудна хубост. После вдигнали сватба и три дни и три нощи се веселили под клоните на ябълката. А тя и до ден днешен, когато дойде времето, всяка година ражда по една златна ябълка.
 

2. "КОЛЕГА" на ЪПСУРТ..., за някои е пример за СЛОВОБЛУДСТВО, но други тук виждат и ПОЕЗИЯ..., и много НЕУДОБНИ ИСТИНИ, изказани на глас..... Прочее, сексуалната революция от 60-70 г. на миналия век ОСВОБОДИ европейците /специално Скандинавието/ и американците да говорят открито за СЕКСА /= "пол", в лат. ез./, а ние все още считаме думите за "СЕКС" - ЕБА, ЕБАНЕ, за ПЕНИС - ХУЙ, КУР.., или ВАГИНА - в БГ - ПУТКА .., за  М Р Ъ С Н И... Защо в РъБъ под "сексуална революция" се разбира тоталната пропаганда на ХОМОСЕКСУАЛИЗМА във властта и културата?!
Модерна Европа се състои от цивилизации, които се намират на светлинни години една от друга....

Жълти зъбки и нерви лабави,
не гепи кабели, гепи кабари
Като стрида в маршрутките,
аз съм сам в държавата на проститутките.
Колега, помниш ли на стената любим портрет?
Нямаше го още “24 часа”,
немаше ни GSM-и, ни интернет,
Азис беше само Васко Педераса.
Немаше ги още бандеролите,
немаше я и кръвта в сополите.
Цените беха още идеални (ооо)
Ъпсурт не беха толко комерсиални.
Сега амортисьорът ти тропа,
говориш ми за залеза на хип-хоп-а.
Виде ми се, колега, че си паднал по гръб,
от коза съм станал малко тъп.
За тия години отидоха 4 декара,
мениджъра ни тръгна да вика лекара.
Викам, господин продуцент, дай ми пара,
искам турне като на Ку-Ку Бенд.
Дай ми един от ония партийни куфари,
да купа на пет путки мини купъри.
Портмонето ми е да е претъпкано, вместо кухо.
Дошъл съм за нещо сухо.

(x2):
Найш кво, аре само да не ме занимааш.
Дедо Господ май нема да ми прости.
Дай ми всичката пара на света, колега.
(не ме занимавай с глупости бе)

тоя ми опява като поп
(е, т’ва ващо не е точно хип-хоп)
извинявай, шефче,
помна времето когато джойнта беше левче,
а ти не беше толкова отворен.
Ше ти еба майката, глупак!
Аз съм кандидат-премиер.
Другия път ше ме изберат
и милиони микроби ше умрат.
А до тогава как да си гледам кефа бе?
И ти и аз знаеме кои са шефове.
Некои клюки са от рошави путки.
Некои куки май са много лоши мутри.
Марихуаната лети е крастата,
дай ми некой лев за бензин на Астрата.
В момента и ти си като всички – бит пес.
(в Парламента да лапаш пишки е бизнес)
Нали ги видех – общественици,
некои курви направиха много пари.
Оставам, ама ми се заминава,
за слава – не ми се занимава.
Батенце, ядеме чинки, сойки,
нема кинти – деба тия mp3-и.
Нещастник, седи дома, чети “Шок”.
Кажи ми шубе ли те е бе, мишок.
(България не ме обича, а аз съм ебати пича)
(шшшш)
(да ти еба майката)

(x2):
Найш кво, аре само да не ме занимааш.
Дедо Господ май нема да ми прости.
Дай ми всичката пара на света, колега.
(не ме занимавай с глупости бе)

Права мръсни песни, ама не ги въртите.
Почвам да пея за луната и звездите.
“една луна наеба звездата” –
грешка на езика, нов съм в занаята.
Господим Министър, напиши ми факс.
Миришеш ми на старие ми Air Max.
(мое ли ти зема едно интервю)
я, ми дъхни!
Венаа ходи си земи некви дъвки!
Твоята жена е мойта порно гордост.
(Някой трябва да поеме политическата отговорност!)
Батко, дали да ти не серем на устенцата.
На жена ти правим синки по коленцата.
Тя обаче погледна в твоята чиния,
затова остана само в моята чикия.
(Искам да ида в парламентаа!)
Иди! – никога нема да имаш хемороиди.
Господин депутата гледа девствено,
естествено не шмърка нищо евтино.
Селото се оказа тъкмо в града.
Белото им показа, тъмната страна.
Дали ви правя нещо като песнички пея
и ви ям трохите за да оцелея.
Боже, давай нагоре и нека е грях –
Искам некой ден да сера на тях!

(x2):
Найш кво, аре само да не ме занимааш.
Дедо Господ май нема да ми прости.
Дай ми всичката пара на света, колега.
(не ме занимавай с глупости бе)
Няям време! 
Гласувай:
281. divna8 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ТЕБ :)
24.05.2011 21:27
ЧУДЕСЕН ИЗБОР НА ...
БЪЛГАРСКА НАРОДНА САКРАЛНА ПРИКАЗКА...
ЗА ПОЗДРАВ КЪМ НАС!!! БЛАГОДАРЯ ИСКРЕНО!

ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ЧЕТЕМ БУКВИТЕ И СЛОВОТО
ЗАЕДНО СЪС СКРИТОТО ЗНАНИЕ В ТЯХ... ОТДАВНА Е ВРЕМЕ!

ХУБАВА И МЪДРА ВЕЧЕР, ЗДРАВКО :)
цитирай
2. deathmetalverses - Благодаря Ви за коментара, Дивна!
24.05.2011 21:31
Доста време отсъствахте от блога..., и се радвам, че се завърнахте! Да Ви дава Господ още много години здрве и живот! Признавам, лично на мене ми липсвахте много!
цитирай
3. kleopatrasv - Честит празник! Нека пребъде де...
24.05.2011 21:32
Честит празник! Нека пребъде делото на светите братя, а ние да се гордеем, че имаме писменост и култура!
Хубав избор за българска народна приказка!
цитирай
4. samuraijack - Отдаван не бях я чела цялата, благодаря!:))
24.05.2011 23:18
И песента не бях я слушала цялата!:):):))
Неприлично е да правиш това, за което се пее, а не - да го казваш!
Честит празник!:))
цитирай
5. pisatelkata - Честит празник! Имаме красиво с...
25.05.2011 00:22
Честит празник! Имаме красиво слово!
цитирай
6. tili - Думите стават за всичко.
25.05.2011 01:08
Жалко е, че сега пак се връщаме кън езоповия изказ от младините ми. Тъжно ми е от тази песен. Вик за помощ, скрита зад цинизъм.
Лека седмица!
цитирай
7. zaw12929 - Поздравления за постинга!
25.05.2011 18:08
Дума дупка не прави...
цитирай
8. ketcakuatl - ГОЛЯМА ТЕРЦА СИ
25.05.2011 21:06
С много заложби. Развивай се Здравко, в такива като теб ни е надеждата че хемороидите няма да победят!
цитирай
9. inel379 - Честит празник на духа!
26.05.2011 02:48
Със силата на словото към човеколюбиви дела!
Това е светлината, която ни осмисля като същества дарени с разум!
Много интересен поздрав си ни избрал!
Благодаря ти за него!
И дано мъдростта да побеждава, за да е радостта повече от тъгата!
Вдъхновени майски дни за теб!
цитирай
10. dianav340 - Браво!
26.05.2011 04:34
Честит празник!С най-добри пожелания!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9131186
Постинги: 3153
Коментари: 5647
Гласове: 58597
Спечели и ти от своя блог!