Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
04.03.2018 18:05 - ДОСТОЙНИ ПЛОВДИВЧАНИ - БЛАГОДЕТЕЛИ (19-20 век) част 1
Автор: deathmetalverses Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4906 Коментари: 10 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
"Министърът на цветята" Люсиен Шевалас е от Белгия; Създава централния пловдивски парк за Изложението от 1892-ра и го разширява в следващите години...
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image
Днес тук е езерцето с мечката, отзад - Домът на техниката, вдясно - улица "Гладстон" и Домът на художниците; Вляво - скулптурата на самурая от побратимения с Пловдив японски град Окаяма;
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image
Фонтанът с богинята на плодородието Деметра в Цар-Симеоновата градина, дело на миланския скулптор Емилио Дзоки, 1908 г; подарен е за Пловдивското Изложение от 1892-ра;
//////////////////////////////////////////////////////////////////
image
Димитър Димчев, вляво, 1930-31 г. Един от първите директори на Народната библиотека, заедно с Борис Дякович
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image
Днес тук се разполага единствено и само пловдивският Регионален Исторически музей, със залата "Съединение";  до 1984-та на този площад бяха сергиите на Четвъртък пазара, след реконструкцията му тук беше издигнат паметникът на Съединението и името на площада стана "Съединение"; Народната библиотека, създадена като централно културно средище на Източна Румелия,  се мести няколко пъти - от улица "Съборна" в Стария град, през тази сграда до съвременното си местоположение на улица "Авксентий Велешки" (до Цар-Симеоновата градина) през 1974-та;
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image
Джамбаз тепе, 1873 - фотограф: Димитър Кавра; От сградите на снимката днес са оцелели само две - гръцката Девическа гимназия на тепето, в центъра, и църквата "Света Петка - стара" - вдясно на скалата;
//////////////////////////////////////
image
Доктор Александър Пеев привлича с апела си за спасяване на културно-историческото наследство на града от 1923-та вниманието на много заможни и родолюбиви българи - възстановена е портата Хисар капия до църквата "Св.Св. Константин и Елена", примерно...
///////////////////////////////////////////////
image
Чехът Антон Безеншек също е почетен пловдивски гражданин.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image
Безеншек живее в тази къща на улица "Велико Търново", успоредна на "Иван Вазов", номер 67, построена по проект на софийския архитект Георги Финов от София; пресечка на "В. Търново" днес е "Антон Безеншек", покрай бившата сграда на Стоматологичния факултет (реституирана и рушаща се вече 8 години). Къщата е собственост на известния пловдивски хотелиер и меценат Димитър Николов МОЛЛЕ; Долу виждате снимка от сватбата му с виенската оперна певица ГРЕТЕ СЛАДЕК (дата - 01 януари 1914.)
///////////////////////////////////////
image
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
С тези монети фабрикантът на тухли и керамични изделия Павел Калпакчиев е плащал на работниците си - предимно бежанци от Беломорието и Македония; давали са възможност да си закупят строителни материали и да построят домове на терени, собственост на фабриканта - благодетел; 
image/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image
Павилионът на тухларската фабрика на Павел Калпакчиев, Пловдивски мострен панаир 1934-та;
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
НИТО ЕДНА от тези снимки не е МОЯ АВТОРСКА; Бяха ми предоставени от познат колекционер на антики, който изрично НЕ ЖЕЛАЕ името му да бъде ОБЯВЯВАНО.



Гласувай:
13


Вълнообразно


1. rosiela - Ей този първия с калпака
05.03.2018 08:51
най ми падна на сърце. И той като дядо ми с 4 ордена за храброст, такъв калпак носеше с лъв отпред над челото, само това е разликата по снимките. Благодетели станаха после, като се замогнаха, баба ми се е занимавала с това, тя беше оправна жена, Скорпион. Много ме разнежи с тези снимки, приятелю.
цитирай
2. rosiela - А, на Люсиен Шевалас,
05.03.2018 08:52
май ордените са даже повече - 7.
цитирай
3. debeloto - Браво, има страхотни снимки.
05.03.2018 09:01
Браво, има страхотни снимки.
цитирай
4. enetrada - Постингът е отличен, но ще има много ...
05.03.2018 09:23
Постингът е отличен, но ще има много минуси.
Те не са за него, а за онова влечуго путиноид, което нарочно напомпи всичко на първа, за да свали три постинга за свинята патриарх Кирил.
цитирай
5. deathmetalverses - Благодаря ти, че ми обясни минусите, Енетрада!
05.03.2018 10:53
enetrada написа:
Постингът е отличен, но ще има много минуси.
Те не са за него, а за онова влечуго путиноид, което нарочно напомпи всичко на първа, за да свали три постинга за свинята патриарх Кирил.

Не ми пука за тях, защото се отчитат като гласове /точки/ в класацията; плюс това, държа отново да подчертая, не съм достатъчно компютърно грамотен, че да се помпя сам..., в случай, че някой мисли така; иначе нямаше да търся твхническа пимощ да сглобя док. филм за 20 000 плодивски графити, които заснех 2015-2017 г. и част от тях съм постнал тук, не всички... Лек ден и честит празник!
цитирай
6. анонимен - 04. 03 22:52 - Патриарх Кирил ...
05.03.2018 11:20
04.03 22:52 - Патриарх Кирил

автор: rockbul категория: Политика
прочетен: 704 коментари: 0 гласове: 7

Постингът е бил сред най-популярни в категория в BlogПостингът е бил сред най-популярни в Blog
Очаквам не само руският поп Кирил да ни е сърдит и огорчен, ами и целият Кремъл воглаве с Путин.
Очаквам толкова много да са ни сърдити, че никога повече кракът им да не стъпи на българска земя! Алчни, престъпни, фукливи и надменни руски блядове!
АМИН!
цитирай
7. анонимен - 04. 03 13:46 - Светските слабости на ...
05.03.2018 11:31
04.03 13:46 - Светските слабости на патриарх Кирил Гундяев

автор: samarinof категория: Лични дневници
прочетен: 333 коментари: 2 гласове: 8

Постингът е бил сред най-популярни в категория в BlogПостингът е бил сред най-популярни в Blog
Светските слабости на патриарх Кирил
Докато руският народ тъне в мизерия, главата на Московската патриаршия се къпе в разкош и лукс

image image image image image image image image image image image image image image image image imageimage image image 04MAR2018
"Парите са зло", това е цитат от проповед на руския патриарх Кирил, който многократно е призовавал за съчувствие и помощ на бедните, отказ от "греховните блага на цивилизацията", заради, които "светът ще затъне в грях".

Но, какъв пример дава самият Кирил, известен с луксозния си живот и слабост към скъпи атрибути на властта, разкрива ru.espreso:

1. Яхта за 4 милиона долара

Кирил беше застнет на луксозна яхта, носеща името на езическата богиня Палада, а преди е била на руския президент Владимир Путин. През 2005 година тя е откупена от "Лукойл" и подарена на руската църква. Яхтата, често е виждана закотвена на Ладожкото езеро, където се намира една от резиденциите на Кирил.

2. Автопарк: Cadillac, Land Cruiser, Mercedes

За своите пътувания руският патриарх ползва само най луксозни автомобили и разполага с обширен автопарк, чиято стойност се измерва в стотици милиони рубли. Кирил разполага с колекционерска съветска "Победа", кадилак Escalade, Toyota Land Cruiser и Мерцедес S класа.

Руските медии по този повод припомнят думите на Кирил на епархийско събрание през 2012 година. Тогава той напътства свещеничеството: Нека използваме такива превозни средства, които няма да дадат повод на нашите недоброжелатели да дискредитират духовенството".

3. Брониран влак-църква

През 2013 година, за годишнината от покръстването на Русия, Кирил пристига в Киев с брониран и брендиран "църковен влак". В "храм-вагона" се провеждали богослужения. На интериора на "храм-вагона" може да завиди не една църква, а отвън е нарисувана огромна икона.

4. Часовник Breguet за 30 хиляди долара

Аксесоарът е сред любимите на монаха-патриарх. Луксозният часовник Breguet е на стойност 30 хиляди долара е с корпус от бяло злато, каишка от крокодилска кожа. При едно от посещенията на Патриарха при Путин в Кремъл на официалната снимка часовникът беше забелязан от медиите. Веднага след това на официалния сайт на патриаршията часовникът беше "отстранен" с фотошоп, но отражението в полираната кремълска маса беше забравено.

"След като се появи тази снимка отидох да проверя сам, защото идват много хора и ми подаряват разни неща. И си стоят кутиите, които даже не съм отварял и не знам, че са там. И видях, че действително има часовник Breguet, но не съм ги слагал нито веднъж", заяви по повод скандала Кирил.

5. Вила в резерват

Вилата-храм се намира на черноморското крайбрежие в близост до Краснодар. Разположена е на площ от 100 декара държавен горски фонд, оградена е с 3 метрова ограда с бодлива тел. Имението на Кирил затваря достъпа на местните към морето, а еколози съобщават, че край вилата има много отсечени дървета, независимо, че е резерват.
http://www.faktor/bg/articles/layf-stayl/klyuki/svetskite-slabosti-na-patriarh-kiril
цитирай
8. анонимен - 04. 03 12:48 - ВСЕРОССИЙСКИЯТ ПА...
05.03.2018 11:36
04.03 12:48 - ВСЕРОССИЙСКИЯТ ПАТРИАРX...

Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление
Прочетен: 442 Коментари: 3 Гласове: 14
Последна промяна: 04.03 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в BlogПостингът е бил сред най-популярни в Blog

ВСЕРОССИЙСКИЯТ ПАТРИАРХ – НАЙ-НЕПОЧТЕНИЯТ

ВОЙНИК НА ПУТИН



Атаките на Путин срешу България не стихват, те дори се мултиплицират откакто България стана председател на Европейския парламент за шест месеца. Ще припомня само за две атаки, започнати от негови пети колони в България, които не раотят за интересите на страната ни. При първата от тях радеВ заяви, че държавата ни е атрофирала, /б. м, защото може би не се управлява директно от Путин/, парламентът ни пък се бил превърннал в нотариат, гаче ли него работят примати, а не интелигентници кто радеВ. Бива наглост, бива неинтелигентност, бива нахалство, бива простащина, но в такива мащаби – не!

Втората атака, пак разработка на путиновото ФСБ, станала известна като „Аферата ЧЕЗ” е предвидена за отклони внимането на управниците ни от европредседателството в момента, когато това е основното задължение на превителстото ни. радеВ като истински маркспутинец, отново й даде рамо, запоподмятвайки поредния пенис към опростачения си електорат като каза, че туй с ЧЕЗ засягало всички /б. м. народа/. И в този тържествен момент показаха ниновА, която излизайки от някакво заседание на БСП, каза:

- Край на правителтвото, край на европредседателството!

За специалистите достатъчно като мотивите й за „Аферата ЧЕЗ”.

Посланиието явно бе отправено към господаря й, Путин, поръчителят на тази разработки за дестабилизиране на страната, на Балканите, на ЕС.

Питам се и нямам отговор:

- Интересите на страната си ли бранят тези хора – радеВ и ниновА

или интересите на някоя чужда сила, която чрез тях - вероятно сътрудници на нейните специални служби подло се намесва в нашите вътрешни работи?

Поредната атака на Путин срещу страната ни, имаща за цел да да докосне с вещина най-чувствителното място на опростачения от киберхибридниците му електорт в България, бе изпращането на неговия патриарх в България по случай освождението ни в резултат на Руско-турската освободителна война, имаща за цел освобождаване на страната от турско робство. Нищо чудно гереаЛ радеВ да покани отново този наглец и по слуай второто ни освобождение през 1944 г. Всички, учили комунистическа история знаят, че освен от Турското робство, по късно руснаците ни освободиха и от монархофашизъма, единствената страна в света с такъв обществен строй.

Кой е всероссийския патриарх?

Аз вече го нарекох патриархът на Путин, а не всеросийски. В страната, наречена по времето на Горбачов страната на Голямата лъжа, не може личността на човек, зает да подържа огъня на вярата и спрведливостта на около 100 млн. християни, едни от най-бедните, необразовани и нещастни хора на света да не бъде човек на службите, в случая към оглавяваната от Путин ФСБ. В Библията Христос поучава апостолите, че между тях ще има и лъжци, които те ще познаят чрез делата им. По непочтеност едва ли има друг такъв духовен началник по света, равен на този войник на Путин, предрешен като патриарх. Делата му са юдови, защото той не е Божий служител и наставник на паството си – ужасяващо необразованите и дълбко вярващи руснаци, а техен лъжец, по същество проповедник в правдивостта на Христос, а на войник на Путин на духовния фронт. Редно е вярващите да слушат пратиарха си, който в проповедите си твърди, че най-големият дар Божий за Русия е Путин. Без всякакаво съмнение патриархъг е поне генерал във ФСБ, начело на службата е Путин. Точно за това вероятно Путин подари на патриарха самолет, с която той да лети по света и да пропагандира най-големия дар Божий за Русия. Тук ще отбележа, че преди месец или два при посещението си в Баня Лука по същия начин постъпи Вучич, вземайки съх себе си сръбския патриарх, който като се изказа благодари на Господа за най-големия дар Божий за Сърбия, Вучич.

По тази линия, не по църковна, а политическа, Путин изпрати по линията на ФСБ подчинения си, „ралотещ” за обединението на славяните по Европа за да постаави нови задаачи пред петата си колона у нас. Той дойде с екип от 38 души, а задачите му са прозрачни - те пак са свързани със службите. Без да коментирам факта отбелязвам, че охранителките на г/жа радевА са рускини. Канал, водещ директно до президента? Напомням за отказа на нашия патриарх да посети Вселенския събор, така както отказа и всероссийския ппатриарх, а мотивите на Путин са ясни: Путин иска да цепи християнстовото и той да се изявява като негов водач чрез подствени лица, а не на вселенссия патприарх. Ползайки го като политиески придатък към политиката си - нагла, тоталитарна, построена на основата на Голяма лъжа, схема, в която всероосийският хатриарх е много пръв – той на е втората позиция след Путин в ФСБ.

Втората задача на всероссийския патриарх, которая уже проведена, бе наактивирането на главата на църквата не срещу Истанбулската конвенция. Докато маркспутинците – най-опростачената част от фейсбуковете и фейсбучките, поддаваща са на манипулациите на киберхибридниците на Путин, демонстрираха по улиците срещу опитите да ни определят социален пол, да ни правят джендър, да ни задължават да вършим срамотии мъж на мъж ии жена на жена, да се ориентираме към еднополови бракове, отиващият си от този свят наш патриарх при проповедта си в патриаршеския храм заклейми този уродлив опит да ни унищожат като нация. Връзката е очевидна и за несрециалисти. Целта на Пуин, оформена като приказ до нашия Синод от всеросийскияпатриарх е включване на опростачените ни сънародници от киберхибриднците му с фалшиви профили да пречат с просташките си изяви на ЕС да приеме тази конвенция.

Друга цел на всепосийския патриарх е да работи за разцеплането на Балканите, напр. като не разрешава на нашия Синод да даде статут на Македонката църква като дъщерна спрямо него. Следяли били от руския /менте/синод с осторожно внимание, било сложно, но не е чак толкова да се стигне отново до виновника за неразборите на Балканите, това е Путин, който освен популизма, вече ползна ново хибридно оръже, славянство. А прикритата му цел е за останат Македония и Сърбия негоови съюзници, /б. м. държави причмати/ и да набучи и по Балканите, както по Крим мирни ракети, възпиращи империалистите от агресия срещу Голямата страна, в която живеят най-щатливите хора на света.

Този ред на мисли дава отговор на още един въпрос: Защо всичките наши владици се оказаха с досиета в ДС, а патриарсите Максим и Нефит, не? И още един има без досие, пловивския Дядо Николай. Отговорът е, че ако от архивите на нашите ДС все вадят по нещо, от архивите на ФСБ се излиза само през комина. Там са досиетата на двата наши последни паттриарси, там е и досието на следащия ни патриарх, маркспутинеца дядо Николай. Нямаше необходимата възраст той когато почина патриарх Максим, затова турнаха сегашния стар и болен човек, такава роля на времето изигра полическият махиот Черненко.

Ака се слуша внимателно речта на най-подлия войтик на Путин, който ползва вярата на хората в Бог за да ги лъже, той ползва терминология от времето на Брежнев. Думата братски, когато прави звуци пред камерата се повтаря толкова често, колкото „Господи помилуй!” по време на богослужение. Когато пък прави звуци пред някоя камера той жестикулира с ръце, клати глава като най-простите репортерки – нещо, което на специалистите носи много информация. Имам едно качество, опричавам хората на животни. Излезат ли от категорията, към която те принадлежат, за мен е доказателство, че те започват да лъжат, да се запроституирват по казуса. Тогава изключвам говора на телевизора и гледам само маниерите им, те са ми достатъчни. Като изключа говора на радеВ, отнемйки му по ози начин възможността да прави звуци, го наблюдавам как жестикулира, какви искри фърля срещу правителстото, парламента и държавата ни, как подло или мръсно гледа на моменти, пунтирайки, че се бори за просперитета ни, според него изразяващ се в борба срещу икономическто ембарго срещу Путин заради Украйна, което съсипвало страната ни, на мен ми е ясно за кого работи този недостоен за страната ни президент, кой организира освиркването по време на речта на председателката на парламеннта на Шипка. Малко й беше да я освиркат, защото радеВ покани втория по ранг в ФСБ, а вместо само той да прави звуци и мимически изпълнения пред камерата, наред с него взе, че говори една друга дама. Хак й е…

Да изпратиш предрешения като всеросийски патриарх, на толкова висок ранг във ФСБ в страна, която сталинизма съсипа чрез отнемането на собствеността на хората и избиване на интелигенцията ни в опит да го ползваш за набиране на електороат и обедяването му в името на новата чума на Европа - популизма - в която поразените водачи са най-опостачените от киберхибридниците на Путин, това е най-малкото подъл акт. Да си висш агент на ФСБ и да се представяш за патриарх е продължение на политиката на Голматаа лъжа, която сега води Путин. Вместо да подкрепяш хората в духовния им стремеж да извървяват разумно земния си път, а вместхо тава да ги лъжеш, това може да го стори нечовек, адово изчадие, за което ако на този свят има прошка, то на другия никога няма да има такава. По-голяма, подлост, по-голяма мерзост, по-голям грях, не може да бъде извършен –патриарх, продал не само душата си, а оше вярата и надеждите на 100 млн. християни, едва ли в друга страна на света освен в Голямата, където живеят най-щастривите хора на света това може да се случи.

Християнството учи, че вярващиите нямат право да съдят патриарха си, защото властта му е дадена от Бога, Той ще го съди. А на земята каквото каже патриархът трбява да се изпълнява. Като християнин поради тази причина аз не кавам „Анатема”, към личността му обаче не изитвам никакво уважение. Приемам я като описанието на Звяра от „Откровениеята на Св. Йоан”, любимият Апостол на Исус Христос…

image
цитирай
9. deathmetalverses - Благодаря, приятелю,
05.03.2018 12:55
debeloto написа:
Браво, има страхотни снимки.


за съжаление не са мои оригиналите... Просто ги преснимах; Успешна нова седмица!
цитирай
10. deathmetalverses - Благодаря ти за коммента, приятелко!
05.03.2018 12:56
rosiela написа:
май ордените са даже повече - 7.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9569787
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58744
Спечели и ти от своя блог!