Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2023 11:25 - Дълбоките мистерии на най-дълбокото езеро в света – Байкал
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4211 Коментари: 4 Гласове:
32

Последна промяна: 21.01.2023 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Дълбоките мистерии на най-дълбокото езеро в света. 
В южната част на руския регион, известен като Сибир, се намира езеро, различно от никое друго на Земята. Сгушено сред суровата сибирска пустош е огромното езеро Байкал, най-дълбокото и най-древното езеро на планетата. То е толкова известно със своята красота, че понякога е наричано „Перлата на Русия“.

Това е величествено място, забележително не само с дълбоките си води, но и с дълбоките си мистерии. Езерото Байкал отдавна е епицентър на голямо разнообразие от странни събития и мистерии.

 

Езерото е толкова голямо и дълбоко, че се смята, че съдържа 20% от незамръзналата прясна вода в света. На около 25 милиона години езерото Байкал също се счита за най-старото съществуващо езеро в света. То е известно не само с размера си, но и със забележително кристално чистата си вода и биоразнообразие. Езерото Байкал е дом на голямо разнообразие от видове, които не се срещат никъде другаде на земята. Тази богата екология и биоразнообразие са му спечелили прозвището „Галапагос на Русия“. Езерото е обявено за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1996 г.

Твърди се, че Чингис Хан е роден на остров Олхон на езерото, което е третото по големина островно езеро в света, и има легенда, че Исус Христос някога е посетил тук. Твърди се, че Исус е обявил земята на север от езерото за благословена, а земята на юг от нея за безценна, поради което и до днес местният фолклор казва, че царевицата няма да расте в тези проклети земи на юг от езерото.

В езерото Байкал има безброй мистерии image

Едно от тях е предполагаемото присъствие на мистериозно езерно чудовище, от което местните жители отдавна се страхуват. Местните бурятски хора в региона наричат създанието Лусуд-хан или Усан-Лобсън хан, което се превежда като „Господар на воден дракон“. Твърди се, че прилича на някакъв вид гигантска есетра, с изпъкнала муцуна и бронирана обшивка по гърба.

 

В днешни времена има случайни съобщения от рибари за неуловими същества, които пробиват повърхността. Или за срещи с огромни черни форми, реещи се в кристално чистата вода отдолу. Но разказите за странни зверове в езерото датират от стотици години. Ранните китайски изследователи на езерото, което наричат Северно море, също съобщават, че са видели тези зверове, които наричат „богове на езерото“ и „драконови риби“.

Предполагаемите чудовища от езерото Байкал също са представени в древни петроглифи, открити по байкалските скали. Освен това има голяма каменна стела, издълбана каменна плоча, издигната като паметник, разположена на брега на река Енисей близо до село Аскиз. Смята се, че датира между 3-ти и 9-ти век пр.н.е. и изобразява някакво мистериозно водно чудовище.

Изображението, издълбано в камъка, показва голямо същество, подобно на гущер, с раздвоен език, зли нокти и подобна на пластина броня по гърба. Странното създание е изобразено изправено, потопено във вода, обозначено с изображението на риба, която витае наблизо.

 

Между другото, през 80-те години на миналия век съветски изследователи регистрираха с ехолокатори 30-метров движещ се обект на дъното на езерото. Но така и не успяха да изяснят какво точно е това. Както руски, така и чуждестранни ентусиасти все още се опитват да намерят „чудовището“ и периодично в социалните мрежи се появяват снимки с размазани петна от неясни същества. Може би това е просто нов тип байкалска фауна.

Дълбоките мистерии на най-дълбокото езеро в света – Байкал image

Големите мистериозни езерни чудовища не са единствените неща, за които се твърди, че преследват езерото Байкал. Районът отдавна е известен и със своите странности, свързани с НЛО. Отдавна има множество съобщения за странни светлини и предполагаеми извънземни космически кораби над езерото.

Но може би най-интересните истории идват от разсекретени документи от съветската епоха, събрани за необясними инциденти от руския флот под командването на заместник-командващия флота адмирал Николай Смирнов. Въпреки че документите не са изцяло фокусирани върху НЛО или дори езерото Байкал в частност, двамата се появяват редовно и въпреки това документите споменават многобройни инциденти, свързани с НЛО, и наблюдения около езерото Байкал.

 

Един такъв разказ описва как през 1958 г. руски самолет ТУ-154 се разбива в студените води на езерото, след като се предполага, че е бил преследван от НЛО. Други доклади идват от различни рибари, които са виждали странни светлини да се реят над езерото, да плават под водата или дори да изригват зрелищно изпод вълните, за да се изстрелят към небето отгоре. Хората също съобщават за НЛО, които бързо се спускат от небесата само за да кацнат леко на повърхността на езерото и да се носят като лодка.

Един от най-странните разкази, свързани с извънземни и НЛО в езерото Байкал, се твърди, че се е случил през 1982 година. Тогава военноморските водолази в езерото съобщават, че са срещнали хуманоидни същества, облечени в сребристи костюми на около 50 метра под водата. В доклада се твърди, че трима от водолазите са били убити, когато са се опитали да преследват създанията, а четирима са били сериозно ранени. Руското правителство отрича и твърди, че всичко описано трябва да има някакво естествено обяснение.

Още аномалии на езерото Байкал

Друг феномен на езерото Байкал, който може или не може да има нещо общо с морски чудовища, НЛО или извънземни, са съобщенията за различни мистериозни кораби изчезвайки във водите му. Езерото съдържа много аномални зони, които са особено известни с изчезването на кораби.

 

Такъв е районът на западния бряг, известен като нос Рити. Това е район с толкова много докладвани изчезвания, че местните го смятат за прокълнат и носи сигурна смърт който някога ходи там. Има и други острови, известни с това, че поглъщат морските съдове. Остров Олхон например е известен с мястото, наречено „Кратерът на дявола“, откъдето идва едно от най-новите и добре известни изчезвания на кораб.

На 16 юни 2011 г. развлекателната лодка Yamaha отпътува от село в района на Кабанск в Бурятия с опитен четиричленен екипаж, за да тества нов двигател. За съжаление обаче никога не се завръща. Беше съобщено, че връзката с кораба е изгубена малко след отплаването им, когато внезапно се надигнала мъгла. А когато мъглата изчезнала, лодката Yamaha я нямало.

Въпреки че лодката била в обсега на мобилните клетки, нито един от мобилните телефони на екипажа не можел да бъде достигнат, сякаш били напълно извън мрежата. Освен това, с изключение на мъглата, условията на езерото се смятали за спокойни и напълно безопасни за плаване по това време. Какво се случило с Yamaha и нейния екипаж и до ден днешен никой не знае!

 

Местните смятат, че знаят отговора, тъй като се смята, че въпросният район понякога произвежда ужасяващи внезапни водовъртежи, които изглеждат като кратер на повърхността. Оттук идва и името „Кратерът на дявола“, който засмуква всичко наоколо. Местната легенда гласи, че тези мистериозни пропасти във водата са врати към ада, през които минават душите на грешниците.

Сладководните тюлени от езерото Байкал – дълбоките мистерии на най-дълбокото езеро image




Езерото Байкал има своя дял от природни мистерии, както и всички призрачни и странни неща. Има невероятно голямо количество биоразнообразие за такова студено езеро, което е замръзнало през по-голямата част от годината, като повечето от видовете му са ендемични. Сладководният байкалски тюлен отдавна обърква биолозите, тъй като никой не може наистина да разбере как е попаднал тук.

Байкалският тюлен е най-тясно свързан с арктическия или пръстенов тюлен (Pusa hispida). Но въпреки това езерото Байкал е напълно изолирано и се намира на стотици километри от най-близкото море. Има много теории за това как се е случило това, като може би най-преобладаващата идея е, че те са пристигнали през морски проход, който някога е свързвал езерото с Северния ледовит океан. А впоследствие тюлените са се адаптирали към сладководна среда. Понастоящем езерото приютява около 80 000 до 100 000 от енигматичните сладководни тюлени и те не се считат за застрашени.

  Мистериозни ледени кръгове на езерото Байкал

Друг объркващ природен феномен на езерото се случи през 2009 г., когато странни огромни кръгове с диаметър до 4,4 км започнаха да се появяват в леда на езерото през особено студените месеци. Странните кръгли ледени образувания бяха забелязани за първи път от астронавти на борда на Международната космическа станция. Тяхното откритие веднага предизвика спекулации относно причината за тях.

Разбира се, имаше неизбежната теория, че кръговете са резултат от извънземна дейност. Но в крайна сметка учените стигнаха до по-рационално, но вероятно по-тревожно обяснение. Понастоящем се смята, че ледените кръгове са резултат от метанови газове, които бълбукат от дъното. Те водят до завихрящи се топли водни течения, които след това образуват кръгови образувания върху леда на езерото. Причината, поради която това е тревожно, е, че може да означава, че пролетният лед на езерото Байкал намалява по-бързо през последните години. В съчетание с глобалното затопляне това може да има катастрофални последици за екосистемата и биоразнообразието на езерото. А те разчитат в голяма степен на циклите на леда в езерото.

Легенда за златото на Руската империя – дълбоките мистерии на най-дълбокото езеро image



Една от големите неразгадани исторически мистерии – къде са изчезнали златните резерви на Руската империя след революцията от 1917 г.? Страната е потопена в гражданска война между привържениците на царския режим („белите гвардейци“) и привържениците на „новия режим“ („Червената армия“).

Златото се пренасяло все по-далеч и по-далеч в Сибир и се предавало от една страна на друга. Когато се озовава в ръцете на болшевиките през 1919 г., се оказва, че някои от сандъците съдържат тухли вместо златни кюлчета. „Загубени“ са около 180 тона злато. А някои ентусиасти на легендите смятат, че златото на Руската империя е потънало, когато влакът, който го е транспортирал, е катастрофирал на околобайкалската железопътна линия покрай езерото.

 

Разбира се, предполагаемото съкровище занимава авантюристите. Няколко пъти на дъното на езерото Байкал са спускани подводници „Мир“. Те открили останки от вековни сандъци и дори кюлчета със златен блясък по тях. Въпреки това, тези открития никога не са били извлечени поради изместване на почвата.

Легендата за река Ангара image




Това е може би най-романтичната и популярна легенда за Байкал. Триста реки и потоци се вливат в това езеро, но само една река, Ангара, изтича. Тя е една от главните реки на Сибир и в старите приказки се смята за „дъщеря” на Байкал.

Местните си представяли Байкал като богатир, който събира „данък“ от околните земи. А дъщеря му Ангара веднага връщала всичко обратно. Тя имала само една огърлица, която не показвала на никого. Тя я пазела за бъдещия си съпруг. Тогава Байкал казал на всички съседни богатири, че иска дъщеря му да се омъжи.

Той избрал млад мъж на име Иркут, въпреки че тя харесвала рицаря Енисей. Но думата на баща й била окончателна. В крайна сметка Ангара избягала от дома си. Тя взела огърлицата си със себе си и хвърлила мънистата под краката си, давайки съкровището на хората. Там, където тя срещнала Иркут по пътя, сега се издигна град Иркутск. А там където тя хвърлила мънистата, се появили други градове. И там, където тя срещнала Енисей, има стрела – Ангара се влива в река Енисей.

Дълбоките мистерии на най-дълбокото езеро – финални мисли

Езерото Байкал наистина е едно от най-красивите, отдалечени и невероятни езера в света. Пълно с естествени и може би свръхестествени мистерии, това е огромна, дълбока, зейнала пропаст с величествена красота. Какви са отговорите на енигмите, които се спотайват в кристално чистите дълбини и просто отвъд нашето разбиране? Дали това е място, хвърлено далеч от познатия свят на сегашното ни познание?

Дали това е място, което се намира на някакво мистериозно разделение между сферите на това, което знаем. На това, което мислим, че знаем, и това, което никога няма да разберем? Колко дълбока е тайната тук, в най-дълбокото езеро в света, дълбоко в пустинята на Сибир? Древно, вдъхващо благоговение, мистериозно, красиво, всички тези думи пасват перфектно на руското езеро Байкал. Пълно с дълбоки води и дълбоки мистерии, езерото Байкал със сигурност не прилича на никое друго място на Земята.

https://kakda.org/ 













Гласувай:
32



1. krassko - Бил съм на брега на езерото.
21.01.2023 18:04
Казва се омуль и рибарите ми дадоха цяла кофа за едва бутилка Слънчев бряг.
Поздрави!
цитирай
2. avangardi - Здравей, Краси!
22.01.2023 10:02
krassko написа:
Бил съм на брега на езерото. Казва се омуль и рибарите ми дадоха цяла кофа за едва бутилка Слънчев бряг.
Поздрави!

Езерото Байкал се намира в южната част на Източен Сибир, на границата между Иркутска област и Република Бурятия. Това е най - дълбокото езеро на земята-1642м. и е най-големият резервоар за прясна питейна вода. По форма прилича на полумесец, дълъг около 636 км. Площта му е 31 722 км2 (без островите). Смята се, че неговото образуване е започнало преди около 25-30 млн години, но продължава и днес. Районът, в който се намира е силно сеизмичен. От 1956 г. езерото става част от Иркутското водохранилище, в резултат на което нивото на водата се вдига с почти 1 м. По обем на водната маса-23 хиляди км3- се нарежда на второ място след Каспийско море. Бреговата линия е 2100 км.

Езерото предоставя необичайно красива гледка-разположено в котловина, заобградено от всички страни със скалисти зъбери, които придават суров, но и същевременно изключително привлекателен вид на пейзажа. То замръзва цялото през 5-6 месеца от годината, с изключение на 15-20-километров участък, намиращ се на изток от Ангара. След разтапяне на ледовете видимостта в бистрите му води е до 40 метра дълбочина.

Пътнически и товарни кораби обикновено се движат от юни до септември, за научноизследователски съдове навигацията е от май до януари.

Интересен факт е, че водната повърхност на езерото се намира на 455,5 м над морското равнище, а най-ниската му точка се пада на 1186,5 м под морското равнище, което го превръща в една от най-дълбоките континентални падини.

В Байкал се вливат 336 реки и ручея. Най-големите са Селенга, Верхняя, Баргузин, Турка, Снежная и Сарма. От Байкал изтича само една река — Ангара. На територията на Байкал се намират 22 острова. Най-големият е Олхон.

Желая ти прекрасен неделен ден! Поздрав!
цитирай
3. donchevav - Толкова красиво, романтично, п...
25.01.2023 17:34
Толкова красиво, романтично, приказно повествование! Благодаря ти, мила Или!
Прегръдка!
цитирай
4. avangardi - Благодаря, Вени!
29.01.2023 12:50
donchevav написа:
Толкова красиво, романтично, приказно повествование! Благодаря ти, мила Или!
Прегръдка!

Откъде идва името "Байкал"?
Не е точно установено. Има десетки версии за произхода на името. Сред тях най-вероятно:

От тюркското - Бай-Кул - богато езеро.

От монголския - Baigal - богат огън и Baigal Dalai - голямо езеро.

От китайски - Бейхай - Северно море.

Колко вода има в Байкал?
Около 23 000 кубически километра! Това е повече от всичките пет големи езера на Северна Америка (22 725 km3) взети заедно. Това е 20% от сладката вода в света.

Колко реки се вливат в Байкал?
Постоянните реки са 336. От тях най-големите реки са Селенга, Горна Ангара, Баргузин, Турка, Снежная, Сарма.

Колко реки текат?
От Байкал изтича само една река - Ангара. Като цяло, поради наличието на естествен отток и прясна вода, Байкал се превръща в езеро, а не в море.
...
Пожелвавам ти здраве и щастие, Вени! Бъди благословена! Прегръдка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305090
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95672
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031