Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.07.2014 11:54 - ГРОБЪТ на автора на ОСТРОВА на СЪКРОВИЩАТА - пощенски марки от Самоа + принцеса КАИУЛАНИ
Автор: deathmetalverses Категория: Изкуство   
Прочетен: 3480 Коментари: 1 Гласове:
26

Последна промяна: 21.07.2014 18:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image"Vailima", домът построен от Robert Louis Stevenson. Тук Стивънсън прекарал последните години от живота си, и на хълма Vaea , показан на заден план, където се достига по стръмен горски път изрязан в джунглата специално от признателните към писателя самоанци, които той защитавал от произвола на европейските колонизатори - те са го нарекли "Пътят към Любящото сърце" - и тялото му било изложено там за поклонение, преди погребението. Домът на Стивънсън сега е официална резиденция на администратора. Дясното крило и централната част на сградата били построени приживе на твореца, а верандата над входа е по-късно допълнение.
image
(И двете марки са от 1936-та година, издание на Западни Самоа)

На върха на Vaea Hill (вж. марката горе), заобиколен от гъста гора, е гробът на Robert Louis Stevenson, който е показан в центъра на тази деноминация. Световно известните стихове отРеквиема” на Стивънсън, са гравирани на бронзовата плоча:

 

(Поетичен превод):

Под звездната безкрайна шир,

сложете ме да спя във мир.

Честит до края бях безспир

и за почивка съм готов.

 

Тоз стих за мен да изсекат:

„Той спи в мечтания си кът;

Морякът върна се от път,

Ловецът свърши своя лов“.

 

Плочата в предната част на гробницата е почит към паметта на съпругата на писателя, докато отдясно са гравирани на самоански език стихове 16 и 17 от глава Първа на старозаветната Книга на Рут:

"Whither thou goest, I will go ; and where
thou lodgest, I will lodge ; thy people
shall be my people, and thy God my
God : Where thou diest, will I die, and
there will I be buried."

 

“Където отидеш, и аз ще отида; и където
ти останеш, и аз ще остана; Твоите хора
ще бъдат Мои люде, и твоят Бог мой
Бог: Когато умреш ти, и аз ще умра, и
там ще бъда погребан”
image
image
image

Робърт Луис Балфор Стивънсън (13.11.1850 – 3.12.1894) е роден в Единбург, Шотландия в семейството на инженера Томас Стивънсън и съпругата му Маргарет Балфор, които са много религиозно настроени. Потомък е на три поколения инженери и строители на фарове. Следва отначало строително инженерство в Единбург, после разбира, че здравето му е неподходящо за тази професия и се насочва към правото. Но не е практикувал и професията на адвокат. На 18-годишна възраст се отказва от името Балфор и променя презимето си от Lewis на Louis. Започва да се нарича с инициалите си "RLS".

Когато лекарите установили, че има туберкулоза, той напуснал Шотландия и се установил в Южна Франция. Здравето му укрепнало и бъдещият писател тръгнал пешком по пътищата на Франция, придружаван от едно товарно муле. Плавал с лодка и по белгийските и холандски реки и канали. Първите му две книги описват тези пътешествия. По семейни причини е принуден да предприеме трудно за онова време пътуване до Северна Америка. Състоянието му се влошава и лекарите го изпращат във високопланинското швейцарско селище Давос.

През 1882 година Стивънсън създава книгата „Нови хиляда и една нощ“, където използва похватите на арабския приказен епос. През 1883 година, едва 33-годишен, Робърт Луис Стивънсън издава книгата, която го обезсмъртява - „Островът на съкровищата“. Първоначално той разказвал романа на доведения си син, за да види как ще го възприемат младите читатели. Под перото му всяка тема се превръща в приключенска творба.
image
Fanny Osbourn, съпругата на Стивънсън, писателят, кралят на Хавай, майката на писателя - Маргарет Балфор и доведеният син (клекналият вляво) на писателя.
image
На прием и вечеря в дома на хавайския крал
image


image

Принцеса Каиулани, престолонаследничката на Кралство Хавай, злите езици шушукали приживе за любовен роман между принцесата и писателя... (на тази снимка е на 18, а на горната, с вечерята в дома на краля - на 14 - в дъното) За трагичната съдба на принцесата има няколко игрални филма (не са излъчвани в България), и за нея смятам да разкажа някой път...

 

Съпругата на писателя - Фани (родена Озбърн) оказва голяма подкрепа на Стивънсън в авантюристичния му начин на живот. Стивънсън прави няколко посещения в Кралство Хаваи и се сприятелява с крал Давид Калакауа. Умира като племенен вожд (наричан е от племето си Туситала) и като собственик на плантация в дома си „Ваилима“ в Самоа на 44-годишна възраст.





Гласувай:
26


Вълнообразно


1. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
21.07.2014 13:02

Браво, браво! Интересен постинг.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9633378
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58759
Спечели и ти от своя блог!