Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.01.2014 22:03 - 35 години от Революцията в ИРАН (док. филм, руски превод)
Автор: deathmetalverses Категория: История   
Прочетен: 2747 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 11.01.2014 17:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Героите на Ислямската революция в Иран (плакат, Техеран, 1980-та): Д-р Мохамед Мосадък, аятолах Хомейни и синът му, първият президент на ИРИ - Аболхасан Банисадр


 

Този филм ще отговори изчерпателно на въпроса “Защо иранците избраха политическата формула “Ислямска република””, предложена от аятолах Хомейни като алтернатива на диктатурата на Шаха и фалшивата западна (представителна) демокрация. Моля, не разглеждайте тази моя публикация като ‘ИСЛЯМИСТКА ПРОПАГАНДА’!
Прави изключителна чест на самия Велик аятолах Сайед (= ‘почитаем’, ‘уважван’, фарси) Рухолла Мусави Хомейни, който е пряк потомък на Пророка Мухаммад (“Бог да благослови дома и наследниците Му!”) и затова има правото да носи ЧЕРЕН ТЮРБАН, когато признава, че тази политическа формула НЕ Е сама по себе си ПАНАЦЕЯ за излекуване на недъзите в иранското общество.

 Филмът обхваща събитията в Иран след атентата в кинотеатъра “Рекс” в Абадан (юни 1978), когато за първи път народът започва да скандира открито “ДОЛУ ШАХА!”, митинги и бунтове в Техеранския университет на марксистката и анархистична опозиция, оттеглянето (бягството) на Шаха, завръщането на Хомейни, кадри (18+) на трупове на жертвите на политическата полиция САВАК в централата им за мъчения,  превземането от народното опълчение (муджахед) на посолството на САЩ, чак до референдума от април 1979-та.

 

image
Шахът и Хомейни, първа и последна среща; Хомейни бива прокуден от Иран, след като задава въпроса: "ЕВРЕИН ЛИ Е ПАХЛАВИ?!"; Шахът все пак е религиозен човек, и не може да си позволи да убие или осакати ПРЯК ПОТОМЪК на ПРОРОКА (както тайната полиция САВАК постъпва с много пртивници на режима му, затова гони Хомейни в Турция.............

 

 

 

Основният правен аргумент на аятолах (= ‘свещеник’, ‘свещенослужител’, ‘духовник’, ‘поп’ – фарси) Хомейни – династията Пахлави е незаконна, както и всички предприети от нея прозападни реформи (законодателни актове), защото основателят на династията Реза хан сваля с военен преврат болнавия и слаб последен шах от династията Каджар и се самообявява за монарх (1925 г.) . (Според разсекретени документи, на срещата между Реза хан и Мустафа Кемал, последният предлага на иранския диктатор да обяви парламентарна република и да замести арабицата с латиница).  
Династията Каджар, след цяло десетилетие на организирани народни бунтове, в които участват не само мюсулмански духовници, но и арменци – християни, персийската интелигенция, дарява народа си с КОНСТИТУЦИЯ (от абслютна монархия – към конституционна, 1908 г.). Сваленият от Пахлави – син през 1954-та с помощта на ЦРУ народен любимец и прогресивен министър-председател д-р Мохамед Мосадък принадлежи към династията Каджар. (Един любопитен факт – принцове и принцеси от Каджарите основават Комунистическата и други леви партии в Иран, както и Движението за правата на жените; Американският модел и актриса САРА ШАХИ е принцеса от династията КАДЖАР)
.
image
ШАХ и АЯТОЛАХ - едни и същи методи на управление (терор срещу инакомислещите / свободомислещите);  "Запознайте се с новия шеф - същият като стария"

 

 

 

Реза хан, военен министър и командир на Казашката бригада, след като извършва преврат, превръща преименуваната на Иран Персия в семейна корпорация и до края на управлението на сина му, династията Пахлави успява да открадне от народа си над 20 милиарда щатски долара. Пахлави поддържат властта си с жестоки репресии над всички инакомислещи Но има и друг момент, за който филмът не споменава – Бялата революция на Пахлави - син, целяща оземляване на безимотните селяни и сближаване на Шаха с народа (1968 -78), лишава духовниците от земя, т.е. от необлагаеми доходи, което адски много ги разгневява. Шахът не печели поддръжка сред консервативно настроените селяни, на които подарява църковна земя.      
В традицията на шиитския ислям ДУХОВНИКЪТ (аятолахът), освен духовен наставник на вярващите, е и юрист, и поет !!!






Гласувай:
9


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9570411
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58744
Спечели и ти от своя блог!