Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.01.2013 11:04 - Истината за Чапаев, Петка и Анка - Картечарката (+ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ)
Автор: deathmetalverses Категория: История   
Прочетен: 14084 Коментари: 3 Гласове:
31

Последна промяна: 28.01.2013 08:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 През 1934 г. съветският диктатор Йосиф Висарионович Сталин поръчва създаването на игрален пропаганден филм, който да обезсмърти като екшън герой изкуствено митологизираната личност на червения командир и герой от Гражданската война  Василий Иванович Чапаев... Но кой е бил в действителност този човек, и кои са неговите прославени от вицовете (които почти всички от моето поколение българи са чували и/или разказвали сами) спътници - Петка и Анка - Картечарката?
image
Образът на Анка - Картечарката във филма от 1934 г. се изпълнява от актрисата Варвара Мясникова (на снимката); В действителност Анка е измислен персонаж, вмъкнат във филма по указание на Вожда, за да се пропагандира комунистическата ИЗКРИВЕНА ВИЗИЯ за еманципация на жените в СССР

image
За прототип на Анка служи САНИТАРКАТА Мария Андреевна Попова, която никога през живота си не е докосвала картечница (на снимката), но, за да се спаси от плен, прострелва "бели" войници и офицери; Ординарецът на ЧАПАЯ - Петка, е също измислен персонаж; в действителност Пьотр Пустота, прототипът на ПЕТКА, е кадрови офицер, колега на Чапаев; Лично ВОЖДЪТ на световния пролетариат и Бащица на съветските народи се разпорежда във филма на Братя Василеви от 1934 г. да бъде вмъкната сюжетната линия на една измислена любовна история (връзка) между семейният Петка и Анка Картечарката; Вдовицата на Пьотр Пустота години наред пише жалби до Вожда тази опозоряваща лъжа за изневярата на благоверният й да бъде опровергана официално, и накрая се самоубива, след като не получава съдействие от властите....

image

 ИСТОРИЧЕСКИЯТ Василий Иванович ЧЕпаев със 16-годишната си съпруга Пелагия Никаноровна, 1908 г.

image
Родната къща на Василий Иванович, днес - музей

Василий Иванович ЧАпаев (сам се подписва ЧЕпаев!) е съветски военачалник, командир от Червената армия. Достига до звание комбриг (т.е. командир на бригада, съответстващо приблизително на „бригаден генерал“). Роден е на 9 февруари 1887 в село Будайка (днес в рамките на град Чебоксари - столица на Република Чувашия – “Чаваш Енн”) в бедно семейство, което е дало и свещеници, и учители, и дървосекачи. По националност - чуваш. (Чувашите имат претенции, че са преки потомци на Волжка България!). Постъпва на задължителна служба в армията през 1908 г. Мобилизиран е за фронта на Първата световна война през 1914 г. Обучава се във военно училище и получава подофицерско (сержантско) звание (1915). Постъпва в Болшевишката партия (септември 1917). Започва задочно обучение в Академията на Генералния щаб (1918). Същевременно работи като вътрешен комисар в Саратовска област, а през май е издигнат последователно за командир на бригада и командир на дивизия. През 1919 г. участва в Гражданската война, като командва бригада за специални задачи и стрелкова дивизия. Побеждава белогвардейците на генерал Колчак, завземайки Уфа (9 юни) и Уралск (11 юли). За участието си в 2-те войни Чапаев е удостоен с 3 Георгиевски кръста, Георгиевски медал и съветския орден "Червено знаме". Василий Чапаев загива на 5 септември 1919 г. край Лбишченск, който дълго време носи името Чапаев. Съществува мнение, че историческата роля на Чапаев е твърде скромна и неговото име едва ли би било споменавано в историята на Гражданската война, ако не беше митът, създаден около него като литературен герой. През 1923 г. писателят Дмитрий Фурманов написва романа „Чапаев“, който е филмиран от Братя Василеви през 1934 г. И романът, и филмът са възприети възторжено и се радват на голям интерес. Според информация на новинарския портал Страна.ру, позоваваща се на документи от Руския държавен военен архив, 2-те произведения украсяват историческата истина за Чапаев, влагат прекалена героичност в образа и добавят измислени персонажи в обкръжението му.
Въпреки яркия образ на летящ на буен кон кавалерист, Чапаев не е можел да язди, поради наранена ръка и скъсани сухожилия, което не му позволява да направлява коня.
В противовес стават много популярни вицовете с героя Чапаев, неговия ординарец Петка, картечарката „Анка“ и партийния секретар „Фурманов“. В руските им версии Чапаев най-често се среща с име и презиме като „Василий Иванович“, а в българските - като „Чапай“. Василий Чапаев и Пьотър Пустота (Петка) са герои и на една от най-добрите книги на съвременния руски писател-мистик Виктор Пелевин - "Чапаев и Пустота". Творбата взима 2-та типажа като основа, след което категорично напуска пределите на историческата истина. Чапаев и съпругата му Пелагия Никаноровна имат три деца (бременна в 7-ия месец с четвърто дете, тя загива в лютата зимна виелица):
  • Александър Василевич (1910—1985) — офицер, участвал в боевете през цялата Велика Отечествена война (1941-45). Пенсионира се като генерал-майор. Последна длъжност— заместник-началник на артилерията на Московския военен окръг.
  • Клавдия Василевна (1912—1999) — съветски партиен работник (номенклатурчик), известна е най-вече със събирането на материали за живота на известния си баща и създаването на музея му.
  • Аркадий Василевич (1914—1939) — военен пилот, загинал край Борисоглебское при тестове на самолет.  (Източник на биографичната справка и снимките – ВИКИПЕДИЯ.РУ)

image
image
Награден с 4 "Георгиевски кръста", за бойни заслуги към Руската Империя в Първата световна война

imageimage
imageimage
image
image
image
Кадър от филма на братя Василеви "Чапаев", 1934

 




Гласувай:
31


Вълнообразно


1. germantiger - БЛГ метъле!
27.01.2013 20:17
Не бях се интересувал и не знаех инфото като текст и видео/аудио в постинга - изненадващо!
цитирай
2. get - За прототип на Анка служи САНИТА...
28.01.2013 11:49
deathmetalverses написа:
За прототип на Анка служи САНИТАРКАТА Мария Андреевна Попова, която никога през живота си не е докосвала картечница (на снимката), но, за да се спаси от плен, прострелва "бели" войници и офицери


От автора на книгата "Тамбовское восстание 1918-1921 гг. и раскрестьянивание России 1929-1933гг." Борис Сенников - http://rusk.ru/vst.php?idar=321701 ... има презанимателен разказ, озаглавен "В кого е стреляла Анка пулемьотчица".
- Оказва се че, тя не е стреляла срещу "Капеловците офицери" а срещу пролетариите от "воткинските оръжейни заводи" ?!
Малък откъс ?
" ... през октомври 1917г. с помоща на кайзерова Германия, болшевиките самозванци от ивето на работниците и селяните в Петроград, провъзгласяват т.нар. Правителство на работническо-селската власт. ... време през което "правителството" удавя повече от хиляда големи селски въстания, унищожавайки с това милиони селяни.
Същото това правителство разстрелваше работниците от Екатеринослав, Тула, Уфа, Астрахан, Омск, Ижьовск ... Воткинск.
Митът че, работниците и селяните са били опора на Съветската власт е напълно смехотворен.
В бялата армия на Колчак, срещу болшевиките се сражаваха 150 хиляден корпус, сформиран от сибирски работници. ... Работниците навсякъде излязоха против разстрелите провеждани от болшениките, против все по-разсрастващата се продажба на спиртни напитки. ... Когато започна въстанието на ижьовските работници, пред червеноармейците бе прочетена заповедта на Троцки, в която се казваше, че са въстанали буржоата и дворяните. Но когато те(красногвардейците -б.м.) се приближиха към града, тогава започнаха да вият заводските сирени. Срещу "червените", откъм града вървяха веригите на хора със заводско облекло държащи винтовки. Верига, след верига, без нито един изстрел(в интерес на истината те нямаха достатъчно патрони) със стиснати зъби и очи пълни с ненавист и гняв.

Бел. моя !
- Не очаквайки такава атака "червените" побягват и така щурм след щурм ... докато не идват оръдия с химически заряди, броневлакове, авиация и всички екстри на високотехнологичната война ... от която армиите на главният командарм са имали в излишък ! ... само за да си изясним, останалите неизвестни за нас странности във "Великата" октомврийска "революция" ... Бронепоезда на Троцки доколкото съществува информация е дарен ... от Америка, на едрият капитал ?!
цитирай
3. deathmetalverses - Благодаря ти за своевремнното включване, колега ГЕТ!
28.01.2013 14:47
За малко известното Тамбовско въстание на руските селяни срещу "съветската" власт пуснах цяла статия с документален филм и много снимки на водачите му и участници в него през м. юли 2012 г., ако не ме лъже паметта (за месеца). Напълно съм съгласен с теб! Всичко най-добро от мен и поздрави! Здравко
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9631144
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58757
Спечели и ти от своя блог!