Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
06.03.2012 21:17 - "Жените в SS" (док. филм на ТВ ARD, 30.04.2011) + NS дамско списание "Frauen-Warte" (1941-5)
Автор: deathmetalverses Категория: История   
Прочетен: 10266 Коментари: 10 Гласове:
21

Последна промяна: 12.03.2012 14:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Деца, какво знаете за Фюрера?" -  една детска книжка с политпропаганда на NSDAP, от края на 1930-те г., Германия
 image
 

image (Снимките са заети от: www.usmbooks.com )
А това са репродукции от кориците на националсоциалистическото женско списание, излизало в периода 1941-45 г. "Frauen-Warte", чието цялостно течение се съхранява в библиотеката на Хайделбергския университет; "wАrte" e "чакам", "очаквам", а "wErte" - "ценност"; може би става дума за някаква игра на думи, но не съм на "ти" с немските диалекти и каламбури, за съжаление... "Фрауен-Варте" би трябвало да означава буквално "чакащи жени", "женски очаквания" или нещо подобно, но, ако става дума за ПРОПАГАНДА или ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ВНУШЕНИЯ, по-добро заглавие ми се струва "Фрауен-ВЕРТЕ", т.е. "ЖЕНСКИ ЦЕННОСТИ".
image
В продължение на векове ролята на жената в германското общество се изчерпвала  с и била ограничена до трите думи, започващи с "К": Kinder (деца), Kirche (църква) и Kьche (кухня). През целия двадесети век, обаче, жените постепенно спечелват редица "малки победи" в стремежа им за равни права. През 1919 г., съгласно Ваймарската конституция и благодарение борбата на дамите с еврейски произход и лява политическа ориентация, като Роза Люксембург и Клара Цеткин, те получават правото да гласуват. Клара Цеткин е и първата германска жена, избрана за почетен председател на Райхстага.
Дълбоки промени в германското общество са предизвикани от Втората световна война. По време на войната, жените навлизат в множество професии и заемат позиции като държавни служители, които традиционно са запазени за мъжете - от производствените предприятия и масмедиите, до охраната на концентрационните лагери... След края на войната, така наречената “Trьmmerfrauen” (жени от развалините) тенденция допуска множество жени да навлязат във висшето образование (вече заплащано от ДЪРЖАВАТА!), което им позволява да заемат все повече и повече отговорни държавни служби – в правохранителната система, здравноосигурителната система, службите за социално подпомагане, финансовата и банкова сфера, като преподаватели във висшите училища, като водещи лекари в специализираните заведения за обгрижване на ранените, в погребването на мъртвите, спасяване на оцелели вещи и производствени и енергийни мощности. Поради недостига на мъже, жените масово участват в разчистването на развалините и строежа на нови сгради. В Западна Германия Конституцията от 1949 г. обявява, че мъжете и жените са равни, но това става факт едва през 1957, когато Гражданският кодекс е изменен, в съответствие с това изизскване. Дори в началото на 1950 г. жените са били уволнявани без обяснение от държавна служба, ако се омъжат. След ВСВ, въпреки острия недостиг на млади мъже, което направи брака невъзможен за много жени, традиционния брак отново се превръща в обществен идеал. Обществените програми за заетост и социалните програми се завръщат към модела мъжът да е основен източник на доходи в семейството.

image
Западна Германия се обръща към милиони преселници (от бившите територии на Райха) или имигранти, включително голям брой бежанци от ГДР, за да задоволи изискванията на трудовия си пазар и процъфтяващата икономика. Жените стават домакини и майки отново и до голяма степен се оттеглят от работа извън дома. На изток обаче (в ГДР) жените остават основна трудова сила. В сталинистката система участието на жените в икономическата система и управлението на държавата се реализира от правителството чрез отварянето на образователни центрове за професионална ориентация на жените. Там (в ГДР) още в нач. на 1950 г. законите за брака и семейството също са били пренаписани, за да са от полза  на работещите майки. Абортът е узаконен и финансиран от държавата през първото тримесечие на бременността. Широка система от социални опори, като силно развита мрежа за детски целодневни грижи, е също така създадена, за да могат жените да бъдат едновременно и майки, и работнички. Еманципацията "от горе" се провежда по икономически и идеологически причини, жените от Изтока навлизат в институтите за висше образование и като работна сила са рекорден брой, но в същото време те поддържат и домакинството. В Източна Германия е трябвало да разчитат много на жените, защото населението й упорито намалявало (особено преди издигането на Берлинската стена и телените заграждения с минни полета между двете Германии от комунистическия режим), т.к. повечето бежанци към Западна Германия били мъже. Около 90 % от източногерманските жени по тази причина били принудени да работят извън дома си. Жените в ГДР съставлявали  около половината членове в двете най-важни масови организации на бившата ГДР - Синдикалната федерация (FDGB) и "Свободната германска младеж” (Freie Deutsche Jugend - FDJ). През 1988 г. малко повече от една трета от състава на управляващата Германска единна социалистическа партия (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands - SED), се състои от жени. За разлика от тях, само около 4,4% от жените в Западна Германия са членове на политически партии.
image
image
image
След няколко десетилетия, в съответствие с традиционните социални модели, и западногерманските жени започват да променят своя статус. Следвайки моделите в Европа и Съединените щати, еманципацията във Федералната република произхожда "от долу", провежда се от самите жени. През 1970 г. женското движение набира сила, като следствие от студентските протести в края на 1960-те.  Обединени около идеята за равни права, вкл. това – на аборт, което е силно ограничено в Западна Германия, под давление на католическата църква, движението успява да издейства законодателно уреждане на проблема през 1977 г. Нормативният акт дава на всяка германска жена равни права в брака. Жената може да работи вече извън дома си, без да бъде заплашена от уволнение без обяснение по усмотрение на работодателя, ако сключи брак, както и да се разведе със съпруга си, без да е нужно съгласието му. Разводът е разрешен, ако двете страни не могат да вече да се помирят. Но, докато  53 % от жените в бившата ГДР се възползват от възможността да завършат и висше образование, благодарение на усъвършенстваната система от институции за обгрижване надецата, от развитието на стабилна мрежа от ясли, детски градини и допълнителни плащания за раждането и отглеждането на 2 и повече деца от работещите майки, то в Западна Германия се възползват много по-малко през периода 1970-90 г. Разширените образователни възможности пред западногерманските жени никога не се изравняват с нивата, достигнати в източната част на страната. Само в началото на 1980-те западногерманските жени, приети в университети, са почти толкова, колкото и студентите от мъжки пол. Макар и по-малко, броят на завършилите полувисше и висше образование западногерманки между 1970 и 1989 г. като процент се е увеличил от 31% до 41%. Социолозите изтъкват два фактора, носещи отговорност за несъответствието между източните и западните равнища на заетост на жените в институтите за висше образование: В Западна Германия жените са имат по-силна ориентация към традиционните семейни отношения, а също и по-слабите перспективи за реализацията им в определени академични звена или за професионална заетост след дипломирането. Въпреки значителния напредък, дискриминацията остава в обединена Германия. Неравенството в доходите продължава да съществува: заплатите на жените варират между 65% и 78% като по-ниски от тези на мъжете в много професии. В повечето области жените не заемат ключови позиции. Като цяло, колкото по-висока е една позиция, толкова по-силно е и мъжкото господство.
image
image
image
image
Например, жените са силно представени в традиционните грижи, в областта на здравеопазването и образованието, но дори и в такива области има голямо несъответствие между броя на работещите жени в болниците (75% от общия персонал) или училищата (над 50 %) и броя на жените лекари (4%) и директори (20% в западната и 32% в източната част). В края на 1980-те само 5 процента от университетските преподаватели в Западна Германия са жени. Въпреки че значителни прегради между половете в Германия все още има, като резултат от вековните консервативни отношения в патриархалното селско и бюргерско семейство, социално-йерархичната структура и работната среда, някои жени успяват да постигнат надмощие в равнопоставеността на някои висши нива. През 1980 в Западна Германия е създаден специален Национален офис по въпросите на жените, както и други подобни агенции в повечето провинции, особено след Обединението (1990).
Една от основните задачи на “Службите за равенство” (Gleichstellungstellen), е да гарантират, че жените ще получат по-справедливо разпределение на постове в публичния сектор. Някои жени успяват да се издигнат и във властта. Една от най-успелите жени в политиката през 1990-те години е председателят на Бундестага Рита Зюсмут, в областта на промишлеността - Биргит Бройел (Treuhandanstalt) – като ръководител на Агенцията за приватизация на предприятията в бившата ГДР. Други влиятелни и известни немски жени от средата на 1990-те са Марион фон Дьонхоф, заместник-главен редактор на  “Die Zeit” и Елизабет Ноел-Нойман, директор на Института за изследване на общественото мнение “Allensbach”. Но, въпреки този напредък, една статия от 1991 във влиятелно седмично списание, дава да се разбере, че жените трябва да се потрудят още много за постигане на равенство. В списъка на 100-те най-влиятелни хора в Германия са включени само четири жени. Почти всички жизнени сектори на източногерманското общество срещат огромни трудности в процеса на обединение, като източногерманките са пострадали най-много. Някои доклади показват, че две трети от работещите жени в новите провинции са останали без работа след Обединението, а още повече са принудени да преминат на непълно работно време, като резултат от приватизацията, затварянето на губещи предприятия, както и премахването на редица помощни услуги като дневните грижи за децата или центрове за професионална квалификация, вечерното образование за прекъсналите ученици (срв. т.нар. ПУЦове в България от епохата на социализма). 

image
image
image
image
За да подобрят своите перспективи за наемане на работа, някои жени в Източна Германия прибягват до стерилизация, един от факторите, допринасящи за резкия спад в раждаемостта от 12 на 1000 през 1989 г. до 5,3 на 1000 през 1993 г. Сред въпросите, които показват различия между жените от старите и новите провинции, един от най-спорните е абортът. През 1991 г. съществуват около 125 000 регистрирани аборти, извършени в Германия, около 50 000 от които са на изток. Въпреки че броят на регистрираните аборти в двете части на Германия официално е намалял през последните години, действителният брой на абортите се оценява от различни НПО на около 250 000. За известно време след Обединението, ограничителното в западните части и толерантно – в  източната половина на страната законодателство спрямо правото на аборт  остава в сила.  
През юни 1992 г. Бундестагът гласува за облекчаване правото на аборт, като той е разрешен през първите 12 седмици от бременността, но със задължително медицинско консултиране. Бившият канцлер Хелмут Кол (от консервативната партия ХДС/ХСС), който в началото на 1970 г. е бил сред инициаторите на една успешна политика за насърчаване на раждаемостта, вкл. чрез разгръщането на мрежа от социални придобивки за две и повече деца, система от институции за обгрижване на децата и самотните майки, обжалва новия закон пред Федералния конституционен съд в Карлсруе. Точно преди датата на влизането му в сила, законът е блокиран. През август 1995 г. редактиран вариант с рестриктивни елементи на този закон е приет, с валидност за всички провинции  на Обединена Германия.
(Превод и от немски и редакция: ЗБС; основен източник на текста: статията “Женските права в Германия” в немския вариант на Уикипедия).



image
image
image
image
image
image
image
image
Снимките на кориците на списание "FRAUEN-WARTE" са заети от: http://retronaut.com








Гласувай:
21


Вълнообразно


1. minavamottuk - Това не трябва ли
06.03.2012 22:31
да се забрани и да се забрави,нещо ми се вижда хвалебствено сложено
цитирай
2. apostapostoloff - Като гледам всичките тези
07.03.2012 05:35
"произведения на изкуството" си мисля само едно: "Добре, че загубихме войната."
цитирай
3. germantiger - ...
07.03.2012 08:10
Имам десетки такива, разбира се, сканирани - в частта им за детето и майката и понякога за етнотериториите, примерно в едно за Елзас и Лотринген са мили и любонародни!
цитирай
4. godlieb - 03.03.1941 - 600 000 НЕМСКИ ОКУПАТОРИ НА 6 000 000 БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ!
07.03.2012 08:35
ВСРЕД ВАРНЕНСКИТЕ ХЪШОВСКИ СРЕДИ И ДНЕС БИТУВА СПОМЕН ЗА СС-ДОЙЧЕ-ОКУПАТОРКА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОК РНАНГ - ОКАЗАЛА СЕ НАПЪЛНО ОБЕЗКОСМЕННАЯ - УДИВИТЕЛНО СЪБИТИЕ ЗА ВАРНЕНСКИЯТ АНТИФАШИСТКИ ЪНДЪРГРАУНД - СЪСТАВЕН ОСНОВНО ОТ ЕВРЕИ . . .
цитирай
5. deathmetalverses - ОЧАКВАЙТЕ на ОСМИ МАРТ нещо за прекъснатата ЕМАНЦИПАЦИЯ в И Р А Н
07.03.2012 09:43
отпреди 33 години, когато Хомейни и неговата (псевдо)духовническа клика излъга собствения си народ с обещания за справедливост, законност и ред, права и свободи, и сграбчи властта... (За 4-има АЯТОЛАСИ - ДИСИДЕНТИ, сред които и покойният син на Хомейни, привърженици на СЕКУЛАРИУЗМА - отделянето на църквата от държавното управление вече писах - вж. 5 месеца назад в този блог)

Благодаря Ви за коментарите, но не съм длъжен да бъда съгласен с всички - това право ми е гарантирано от БГ Конституция и Хартата за гражданските права и свободи на ООН;

АЗ ОБИЧАМ да колекционирам ИНТЕРЕСНИ СТАРИ СНИМКИ, затова не гледайте на тази статия за жените в Третия райх като "ПРОСЛАВА НА" определена идеология или политически режим, и не ми приписвайте "националсоциалистическа пропаганда" ; Просто не е възможно да съм едновременно и "сталинист", и "фашист", и "скинар", и "пънкар", и "ислямист", и "прикрит хомосексуалист" или ... (според епитети, които ми бяха прикачени от някои съблогъри през последните 18 месеца в блог.бг) ; И да искам, не мога да угодя на всички вкусове - т. е. може би бих се постарал, ако някой ми плаща, за да споделям тук неща, които са ми направили впечатление; но никой не ми плаща да правя "реклами" на ислямизма, сталинизма, Дуче или Хитлер, или апартейда, сегрегацията, масови убийци и пр.; От друга страна, ако започна да угаждам на всекиго, ще загубя идентичността си;

"Ако прекалено дълго се взираш в бездната (без предпазни очила! - ЗБС), и тя може да се взре в теб" (перифраза на мисъл на Фридрих Ницше)
цитирай
6. germantiger - ...
07.03.2012 20:10
1. minavamottuk - Това не трябва ли
06.03 22:31
да се забрани и да се забрави,нещо ми се вижда хвалебствено сложено

...

Интересува те дали "нещо" е хлаебствено или дали е истинно, справедливо, любонародно?!

Първо трябва да се запознаеш с "нещото"(поне "отгоре-отгоре"), за да го съдиш.

За разлика от теб имам списанията от почти цялата поредица и не бих ги забранил (най-малкото за да се запознаят историците с тях) и да са достъпни на интересуващите се.

В този ред на мисли, ако ще забраняваме то, примерно:
паметника "Альоша"
монумента на Бузлуджа
музея на Г. Димитров в ЛайпциХ
цитирай
7. анонимен - Важното е, че са свършили добре, ...
07.03.2012 20:58
Важното е ,че са свършили добре ,като полова утеха за руски и американски войници ,а щях да забравя и неграта .
За 1 чифт чорапи е трябвало да обслужат 2 ма от победителите .А при руснаците е ставало гратис .
цитирай
8. germantiger - ;)
07.03.2012 23:39
7. анонимен - Важното е, че са свършили добре, ...
20:58
Важното е ,че са свършили добре ,като полова утеха за руски и американски войници ,а щях да забравя и неграта .
За 1 чифт чорапи е трябвало да обслужат 2 ма от победителите .А при руснаците е ставало гратис .

...

Е, айде сега... даваш ли даваш Балканджи Йово...
цитирай
9. анонимен - Wart - значение
08.03.2012 13:10
Wart на немски означава още "пазител, пазач", напр. Torwart, което е вратар във футбола
цитирай
10. анонимен - Хитлер ще е вечно жив в сърцата ни е ...
08.03.2012 19:32
Хитлер ще е вечно жив в сърцата ни е идеята никога не ще умре.Зи Хайл
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9569377
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58744
Спечели и ти от своя блог!