Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.02.2012 19:37 - ГЕЯТ Николай Ежов. Как "кървавото джудже" на Сталин превърна психиатричните клиники в затвори (био + док. филм)
Автор: deathmetalverses Категория: История   
Прочетен: 14656 Коментари: 3 Гласове:
17

Последна промяна: 07.02.2012 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image image “Ако не желаят да приемат великите идеи на социализма, ние можем да разстреляме и 90 % (от руския народ)” В. И. Ленин.   Преди да разстрелят Генрих Ягода (или: Енох Йехуда) – четвъртия ръководител на ВЧК-ОГПУ-ГПУ-НКВД-КГБ.., неговият наследник на поста – “кървавото джудже” на Сталин, високият само 151 см Николай Ежов, го съблича гол на снега и го пребива жестоко собственоръчно. (Кой казва, че “меките китки” не могат да бъдат жестоки садисти и убийци? – ЗБС) . Същата процедура е приложена и към Ежов (който бил със счупена ръка от разпитите) от неговия приемник начело на съветските служби за държавна сигурност – Лаврентий П. Берия. (И, понеже са известни сталиновите думи, че “кадрите решават всичко”, аз се питам – дали някой друг на мястото на Берия би постъпил така с предшественика си, ако грузинецът е бил арестуван през лятото на 1921-ва /Дзержински подписва заповед за ареста му, предвид предствени “неоспорими доказателства” за мародерство и корупция от страна на Берия като началник на азербайджанското ЧК; само застъпничеството на Сталин и Орджоникидзе спасява сънародника им от арест и закономерен разстрел; следствените методи на ЧК-ОГПУ-НКВД-КГБ са известни с бруталността си, исторически добре документирани, и аз съм сигурен, че дори Дяволът би си признал “доброволно” и че е чукал майка си!!!/; Прочее, за Берия се твърди, че въвежда инструкцията: “Ако искате разследваният субект да сътрудничи (да говори), не го бийте по главата” – ЗБС).  
image Н.И.Ежов (отдясно) във Витебск, 1916 г.

Роденият на 19 април (1 май – нов сил) 1895 година в Санкт Петербург Николай Ежов перфектно е говорил няколко езика, без обаче да има каквото и да е образование. Заради голямата любов към книгите, бил наричан "Коля книгопочитателят". Имал перфектна памет и желязна воля. Според психолозите, обаче, именно ниският му ръст бил източник на много негови проблеми и комплекси. (За сравнение – Сталин бил висок 163, Молотов – 167, Ягода – 160, а Хитлер – 173 см ).   Според протоколите от следствието, Николай Ежов си “признава”, че е "участвал в оргии с проститутки", независимо от своята бисексуалност. Той имал бурни хомосексуални връзки не само с войници на фронта по време на Първата световна война, но и с висши функционери от Комунистическата партия. Според съвременниците му,  той обичал да прави модели на яхти, да свири на китара, да пее и да танцува. Според близките му съратници, той бил "истинска душа на компанията”, преди да поеме поста нарком на НКВД, а след овластяването си се превърнал в "чудовище". Ето какво разказва за хомосексуалността си Николай Ежов:Всичко започна,  когато бях много млад и работех в шивашко ателие. Първите ми перверзни връзки бяха още на 15-16 години с моите колеги в ателието. С този начин на живот продължих и в царската армия, когато бях на фронта. Имах най-различни връзки, включително и с висши офицери, партийни секретари... В повечето случаи имаше активност и от двете страни.., сменяхме си ролята на жената...”
image

Сведенията за родителите на Ежов са изключително противоречиви. В своите анкетни карти и автобиография самият Ежов твърди, че е роден в тогавашната столица – Санкт Петербург, в семейството на руски работник в оръжейна фабрика. В анкетите за 1922 и 1924 пише, че “общува свободно на полски и литовски език”. А. Павлюков, в своята биография на Ежов от 2007 г. твърди, че баща му – Иван Ежов е бил оръжейник, роден в Тулска губерния на Царска Русия, който след уволнението си от царската армия остава в Литва, където е служил, устройва се на служба в местната “земска стража” (полиция) и взема за жена местно момиче. Синът им – Николай Ежов, се ражда в селцето Вейвери, Мариамполски уезд (окръг) – днес в Република Литва, на Сувалковската губерния (дн. град Сувалки е на територията на Република Полша), а три години по-късно, когато Ежов-старши е повишен и назначен за полицай към Мариамполския градски участък, семейството се заселва в този град. Тук малкият Николай учи три години в началното училище, след което е изпратен при роднина в столицата, където започва да изучава шивашкия занаят. Според официалната версия, от 1911 г. Н. Ежов работил като чирак – стругар в Путиловския завод, въпреки че няма документи, които да я потвърждават. През 1913 г. напуска руската столица и прекарва известно време с родителите си в Сувалковска губерния, след което, в търсене на работа, обикаля разни градове, дори известно време живее в чужбина - град Тилзит ( немски: Tilsit, полски: Tylża, литовски: Tilžė), Източна Прусия (дн. Советск, Калининградска област на Руската федерация; от 1946 до 1950 г. Сталин изтребва близо милион немскоезични жители на Източна Прусия, чрез зверски глад, депортации в Сибир и разстрели, като заселва на тяхно място руснаци, украинци, белоруси и поляци; всички немски селища, които не са разрушени или заличени из основи, са преименувани с руски имена; на мястото на тази основана от Тевтонския орден държава се появява Калининградска област; въпреки геноцида, към 2009 г. има данни за оцелели около 6 000 “източни пруси” (германци), които са признати за национално малцинство от правителството на Владимир Путин; предприети са мерки да бъдат компенсирани, като жертви на геноцид – от руските власти и немски патриотични организации и фондации – ЗБС).
През м. юни 1915 Н. Ежов  доброволно се записва в армията. След обучение в 76-ти запасен пехотен батальон – град Тула, - е изпратен на Северозападния фронт, бидейки зачислен към 172-ри Лидски пехотен полк. На 14 август Ежов се разболява, като в същото време получава и леко нараняване, затова е изпратен в тила. През м. Юни 1916-та е признат за негоден за строева служба и е изпратен във Витебск, във военна работилница за ремонт на артилерийска техника. Отначало го използват за караул и наряди, а от края на 1916-та, като най-грамотен измежду войниците, е назначен за писар.

image
Берия, Ежов, Микоян и Каганович

Според анкетите, които попълва Н. Ежов в нач. на 1920-те г., в РСДРП(б) го приемат за член на 5 май 1917-та. От 1927-ма Ежов започва да посочва друга дата за партийното си членство – март 1917. Според А. Павлюков, съгласно документите на Витебската градска организация на на РСДРП (интернационалисти), в която членували както болшевики, така и меншевики-интернационалисти, Н.И. Ежов става партиен член на 3 август 1917 г. Есента на с.г. Ежов се разболява, изпратен е в болница, а след завръщането му в частта на 6 януари 1918 г. е пуснат в отпуска по болест за 6 месеца; заминава при родителите си, които в това време се намирали във Вишневолодския уезд (окръг) на Тверска губерния. През април1919-та е мобилизиран в редовете на РККА (Червената армия). От октомври 1919 до април 1921 г. Н. И. Ежов е комисар на  различни червеноармейски части. От 1921 г. Ежов е на «партийна работа», в това число:
  • 1922, март — октомври — отговорен секретар на Марийския обком на РКП(б),
  • 1923—1924 — отговорен секретар на Семипалатинския губком на РКП(б),
  • 1924—1925 — завеждащ организационния отдел на Киргизкия обком на ВКП(б),
  • 1925—1926 — заместник-отговорен секретар на Казахстанския крайком на ВКП(б).
image
М. Калинин (брадатият с очилата, вдясно) връчва орден "Ленин" на Н. Ежов, 27 юли 1937 г.
Делегат на XII и XIV партийни конгреси. На XIV-ия конгрес (дек. 1925 г.) се запознава с И. М. Москвин. От февруари 1926-та последният става завеждащ на Организационно-разпределителния отдел на ЦК на ВКП (б) и през февруари 1927-ма кани Н. Ежов в службата си като инструктор. В служебната характеритика на своя подчинен по-късно Москвин пише: «Не познавам по-идеален работник от Ежов. По-точно не работник, а изпълнител. С каквато и  задача да го натовариш, може да бъдеш сигурен, че ще я изпълни перфектно, без да се налага да го надзираваш. Ежов притежава един-единствен недостатък: Не се усеща, кога трябва да спре, когато се захване с дадена задача.» В това партийно учреждение Ежов работи до 1929-та, когато е нзначен за заместник на Народния комисар по земеделието, през ноември 1930-та се завръща като началник  на мястото на И.М.Москвин в  Оргразпредотдела. От ноември с.г. датира и познанството между Ежов и Сталин.  Ежов ръководи Оргразпредотдела на ЦК до 1934 г., прилагайки на практика сталиновата политика. През 1933—1934 г. е член на Централната комисия на ВКП(б) по ПРОЧИСТВАНЕТО на Партията от вредни елементи – чуждестранни агенти и народни врагове, «с партиен билет».
image Ежов и Сталин шушукат приятелски; на долната снимка - Сталин изглежда изключително сериозен и студен, а Ежов сервилничи...
image
На състоялия се през януари-февруари 1934 г. XVII  конгрес, Ежов ръководи мандатната комисия. На този конгрес е избран за член на Централния комитет, Оргбюрото на ЦК и заместник-председател на Комисията за партиен контрол към ЦК на ВКП (б). От февруари в 1935 вече е председател на последната и секретар в ЦК на ВКП(б). В периода 1934—1935 г. ръководи промишления отдел към ЦК на ВКП(б), а през 1935—1936 г.  контролира отдела за ръководителите на  партийни органи към ЦК на ВКП(б). Известно време е и.д. отговорник на планово-торговско-финансовите органи към ЦК на ВКП(б) и политико-административния отдел към ЦК на ВКП(б). От 12 окт. 1937-ма е кандидат-член на Политбюро на ВКП(б).
image
От 26 септ. 1936-та е назначен за Народен комисар по вътрешните работи на СССР, заменяйки на този пост Г.Г. Ягода. На 1 окт. 1936 г. Ежов подписва първата заповед по линия на НКВД за своето встъпване в длъжност на нарком. На новата си длъжност Ежов се заема с координацията и реализацията на репресии срещу всички лица, заподозрени в антисъветска дейност, шпионаж (прословутият член 58 от НК на РСФСР), “прочистване” на партията, масови арести и изселвания по социален, организационен статус, а след това – и по етнически признак. Най-мащабен характер тези кампании придобиват от лятото на  1937-ма, бидейки предшествани от репресии в самите органи за държавна сигурност, които били «прочистени» от сътрудниците на Ягода. На 2 март 1937 г. в доклад пред пленума на ЦК на ВКП(б), Ежов остро критикува своите подчинени, за някакви въображаеми «провали» в агентурната и следствената им работа.
image
Пленумът одобрява доклада и натоварва Ежов да «сложи ред» в повереното му ведомство – НКВД. От агентите на съветските органи за Държавна сигурност в периода 1 окт. 1936 - 15 авг. 1938 са арестувани 2273 лица, като 1862-ма са обвинени в «контрареволюционна дейност и заговори. През м. юли 1937 года Ежов е награден с орден «Ленин» - «за забележителни успехи в ръководенето на органите на НКВД и изпълнение на правителствените задачи». Именно при Ежов се появяват т.нар. «разнарядки» (спуснати отгоре нормативи) до местните органи на НКВД, с указания за броя животи, които трябва да бъдат отнети (броят на нищо не подозиращите «мирни съветски граждани», които подлежат на арест, изселване, разстрел, на затвор или изпращане в (конц)лагери...). На 30.07.1937 Ежов подписва Заповед НКВД № 00447 «За операция по репресирането на бившите кулаци, престъпници и другите антисъветски елементи». За ускоряване на разглеждането на хилядите натрупали се дела се използват изобретените от Ежов извънсъдебни репресивни органи като т.нар. «специални съвещания (ОСО)» и «специални тройки на НКВД» на равнище републики и области. Ежов изиграва важна роля в политическото и физическо ликвидиране на т.нар. "ленинска гвардия". Проведени са редица шумни публични политически процеси срещу бивши държавни и партийни дейци, всички завършили със смъртни присъди, като: Вторият Московски процес (януари 1937), Делото на военните (което лишава РККА от множество опитни кадри) – юни 1937, Третият Московски процес (март 1938). Оценките за работата на Ежов в областта на външното разузнаване и контраразузнаването са нееднозначни. При неговото управление НКВД отвлича от Париж ген.  Е. К. Милер (1937 ) и се провеждат редица операции против Япония, убити са в чужбина и много неудобни за Сталин лица.
image
Сталин, Молотов, Ворошилов и Ежов гласуват на 13 дек. 1937 г.  в 58 участък на Ленинския избирателен окръг в Москва; снимка: в-к "Известия"

Портрети на Ежов са отпечатавани във всички по-важни вестници и присъстват на много митинги, редом с тези на Сталин и Ленин. Широка популярност получава плакатът на Борис Ефимов «Стоманената ръкавица на Ежов». Публикувана е «Баллада о наркоме Ежове», подписана с името на казахския акинаДжамбул Джабаев (според злите езици – съчинена от  «преводача»  Константин Алтайски.). Постоянни  епитети за Ежов— «сталинский нарком», «любимец народа».
    Наркомът Ежов Светлината на мълния ни запозна с тебе,
Другарю Ежов - зоркоок и разумен нарком.
На Великия Ленин мъдрото слово
Вдъхнови за епически битки героя Ежов.

Ти си куршум за всички скорпиони и змии,
ти си око на страната, по-ясно от диамант...

(Из стихоплетство на Джамбул, «народен поет» на Казахстан. Превод на руски: К. Алтайски («Правда»).
Хвалебствието е публикувано в детския вестник «
Пионерская правда» на 20 дек. 1937 г. Известна е също така и «Песен за богатира Ежов» от същите автори. Пълният текст - на адрес: http://www.gulag.ipvnews.org/article20060919_05.php)
image
Хвалебствие за "Чичко Ежов" в детското списание "Мурзилка"

Никола́й Ива́нович Ежо́в е Народен комисар по вътрешните работи на СССР в периода 1936-38, Генерален секретар по въпросите на държавната сигурност (от 1937-ма; на 24 януари 1941-ва е лишен от всичките си звания, награди и почетни отличия), главен организатор и изпълнител на масовите политически репресии през периода, известен в историята на СССР като «Голямата чистка» или "ЕЖОВЩИНА". Бил е също така и председател на Комисията за партиен контрол при Централния комитет на ВКП (болшевики), секретар на ЦК на ВКП (б) – от 1935 и кандидат-член на Политбюро на ЦК на ВКП(б) – от 1937 г. Партиен апаратчик и доверено лице на Сталин, което държало под око натоварения с всички възможни ръководни длъжности на системата от органи за държавна сигурност на СССР (вкл. противопожарните служби, разузнаването, контраразузнаването, вътрешните войски, криминалната милиция) Генрих Г. Ягода (за когото вече писах в този блог – вж.: http://deathmetalverses.blog.bg/history/2012/01/23/enoh-iehuda-pedofil-pornograf-maroder-i-rezil-za-syvetskite-.888323 ). Николай И. Ежов е също в "черния списък" от неподлежащи на реабилитация при каквито и да било обстоятелства бивши държавни, партийни ръководители и служители на органите на реда от бившия Съветски съюз, според  правоохранителните институции на Руската федерация.
image

"Стоманените ръкавици на другаря Ежов", худ. Б. Ефимов

Към средата на 1938 г. Ежов изпълнява мисията си (в очите на Сталин). И на 8 април с.г. е назначен по съвместителство за нарком по въпросите на водния транспорт (което би трябвало да е сигнал за предстоящото му низвергване, също както и при Ягода, но Ежов не се усеща). През август с.г. за негов пръв заместник в НКВД и началник на Главното управление за държавна сигурност Сталин назначава сънародника си – Л. П. Берия. На 19.11.1938 в Политбюро се обсъжда донос срещу Ежов, подаден от началника на управлението на НКВД в  Ивановска област В.П. Журавльов (който много скоро е назначен за началник на УНКВД в Москва и Московска област). На 23-ти с.м. Ежов пише до Политбюро и Сталин молба за оставка, в което поема върху себе си отговорността за вредителската дейност на различни народни врагове, проникнали в НКВД и прокуратурата, поради недоглеждане от негова страна, а също така поема отговорност и за бягството на много съветски разузнавачи (или обиновени сътрудници на ДС) зад граница (през 1937 г. политическият представител на НКВД в Далечния изток Г. С. Люшков бяга в Япония; началникът на НКВД в Украйна Успенский също бяга в чужбина; и т.н.). Ежов споделя, че бил подходил дилетантски в разпределянето на кадрите. Предвиждайки скорошния си арест, наркомът моли Вожда да не притесняват 70 годишната му майка. И накрая заключава: «Ако пропуснем тези недостатъци в моята работа, длъъжен съм да кажа, че под ръководството на ЦК НКВД громеше яко враговете...»  На 09.12.1938  «Правда» и «Известия» публикуват следното съобщение: «Другарят Ежов Н. И. бе освободен по негова молба, от поста си на нарком на НКВД, но остава нарком по въпросите на водния транспорт». Неговият наследник е Л.П. Берия, който от септември 1938 до януари 1939 г. извършва широкомащабни арести на всички “ежови кадри” в НКВД, прокуратурата и съда. На 21.01.1939 Ежов присъства на тържественото заседание по повод 15 годишнината от кончината на Ленин, но не е избран за делегат на 18-ия конгрес на ВКП (б).
image
Ворошилов, Молотов, Сталин и Ежов.... Долу: Ретушираната версия, след низвергването на Ежов

image
На 10.04.1939 г. наркомът по въпросите на водния транспорт е арестуван и затворен в Сухановския специален затвор на НКВД. При обиска на кабинета му били “открити” и наркотични вещества, откъдето тръгва слухът, че освен хомосексуалист, Николай Ежов бил и наркоман... Според официалният обвинителен акт, “подготвяйки държавен преврат, той обучавал със съмишлениците си терористични кадри, готови да се задействат при първия удобен случай. Ежов, Фриновски, Евдокимов и Дагин подготвяли за 7 ноември 1938 година пуч, който, според замисъла на своите вдъхновители, трябвало да се изрази в извършването на терористични акции срещу ръководството на партията и държавата по време на манифестациите на Червения площад в Москва”. Освен това Ежов е обвиняем и по повод хомосексуалната си ориентация, която се преследвала от тогавашното съветското законодателство; той е обвинен, че е извършил «актове на мъжеложство, воден от антисъветски (!!!!) и користни цели (последното бих го разбрал – да се придвижи по-скоро нагоре в служебната йерархия, но първото не мога! – ЗБС)». Пред следователите и съда Ежов отхвърля всички тези обвинения, като вижда единствената своя «грешка» в това, че бил «почистил твърде малко» от «народни врагове» органите на ДС: «Прочистих 14 000 чекисти, но имам огромна вина за това, че малко съм ги прочистил. Навсякъде имаше врагове...». В заключителната си реч пред съда Ежов заявява:
  "На предварительном следствии я говорил, что я не шпион, я не террорист, но мне не верили и применили ко мне сильнейшие избиения. Я в течение двадцати пяти лет своей партийной жизни честно боролся с врагами и уничтожал врагов. У меня есть и такие преступления, за которые меня можно и расстрелять, и я о них скажу после, но тех преступлений, которые мне вменены обвинительным заключением по моему делу, я не совершал и в них не повинен… Я не отрицаю, что пьянствовал, но я работал как вол… Если бы я хотел произвести террористический акт над кем-либо из членов правительства, я для этой цели никого бы не вербовал, а, используя технику, совершил бы в любой момент это гнусное дело..."
На 03.02.1940 Н. И. Ежов е признат за виновен и осъден от Военной коллегии Верховного Суда СССР на разстрел, присъдата е изпълнена на следващия ден в същата тази сграда на Военната колегия на Върховния съд на СССР. Трупът е кремиран в Донския крематориум край Москва. Единствената забележима външна промяна след отстраняването на Ежов от властта, става преименуването през 1939 г. на градчето Ежово-Черкеск в Черкеск, както и изчезването на лика му от някои "исторически фотографии"
image
imageimage
Осиновената дъщеря на "народния враг" Н.И. Ежов и Евгения (Суламит) Соломоновна Хаютина - Наталия Хаютина - вляво: 2008 г.; вдясно - като ученичка
Първата жена на Ежов е Антонина Алексеевна Титова. Втората му съпруга -  Евгения (Суламит) Соломоновна Хаютина (р. 1904 г., Гомел – п. 21 ноември 1938) е дъщеря на равин и бракът й с Николай Ежов е трети (1931); моминската й фамилия е Файгенберг; фамилията й от първия брак е Хаютина, Гладун – от втория;  През 1927-8 г. живее с първия си съпруг в Лондон, който бил втори секретар в съветското посолство. След това била машинописка в търговското представителство на СССР в Берлин; после работи като журналист във вестниците «Гудок», «Крестянская газета» и се издига до редактор в списанието “СССР на стройке”. Завършва живота си със самоубийство в санаториум за душевно болни, като се отравя с луминал. (Психиатричните клиники, като място за задържане на неудобни за властта личности, са "нововъведение" в съветската медицинска практика, като част от репресивния апарат, на "другаря" Николай Ежов!!! – И Берия се опитва да го натопи за (само)убийството на жена му, която е настанена в точно такава клиника; прочее, "патентът" политически неудобни публични личности да бъдат принудително настанявани в психиатрични клиники принадлежи на якобинците; "Божественият маркиз" дьо Сад прекарва последните 10 г. от живота си в клиниката за душевно болни "Шарантон" - ЗБС). Ежов няма деца. Но с Евгения Хаютина през 1933 г.  осиновяват 5 месечната Наталия; след ареста им, през 1939 г. детето е настанено в Детски дом № 1 в гр. Пенза и е записано с фамилията на майка си. Наталия Хаютина – Ежова прекарва в Пенза 19 години от живота си; След като завършва през 1958 местното музикално училище, заминава по разпределение в Магаданска област, където живее и до днес в селцето Ола. В годините на Перестройката безуспешно се опитва да издейства реабилитация за своя осиновител.
image
Евгения (Суламит) Соломоновна Хаютина с осиновената си дъщеря - Наталия;
image
image
С такива "планограми" (РАЗНАРЯДКИ), подписани от Ежов и сътрудници, на всеки милиционерски участък в Съветския съюз е поръчвано по точно колко живота да бъдат отнети и колко съдби на обикновени хора - опропастени.... Ежов е подписал смъртните присъди на около 770 000 човека ("мирни съветски граждани", набедени за "народни врагове" ); Този документ конкретно изисква затриването на 585 човешки същества, участващи в някакъв измислен "троцкистко-зиновиевски контрареволюционен заговор"....

image
Ежов в работния си кабинет.
Основните биографични данни за тази статия са заети от рускоезичната версия на "Уикипедия" и официалния сайт на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация; Превод, коментари, уводни думи и редакция: Здравко Б. Спасов, 31 януари 2012 г. Снимките в тази статия са заети от Уикипедия, официалния сайт на ФСБ и http://aleksandr-kommari.narod.ru/jezhov.htm




Гласувай:
17


Вълнообразно


1. alhimik1 - !!!
07.02.2012 14:02
дааа..."но истината ми е по-скъпа." Знаеш кога цитирам.
Док:)
цитирай
2. deathmetalverses - Благодаря ти за прочита и коммента, Докторе!
07.02.2012 18:48
Дано се стопли вече това проклето време, че .......... Ще взема тази година да се преселя в Бразилия, че ми лошо ми става, като си представя предстоящите сметки за еленергия!!!! (Нали президентът им, на кариоките де, Дилма Русеф е 'наше момиче'?!)
цитирай
3. haralanov - Червени гестаповци...
22.07.2014 13:07
Червените гестаповци са си е...и майката!
Що народ са избили...Един Господ знае...
Кушел ще каже,че това е гнусна лъжа и манипулация!
Че всъщност Сталин и Ежов са едни добри хора...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9631189
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58757
Спечели и ти от своя блог!