Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.02.2013 23:04 - ГОСПОДИН ЗА ЕДИН ДЕН (БГ ФИЛМОВА КЛАСИКА # 61) - В ПАМЕТ на АДАМА
Автор: deathmetalverses Категория: Видео   
Прочетен: 3919 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 17.02.2013 13:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
АДАМА на турне в Бостън, 2003 г.

Няколко дни ще помълча в памет на Адама. За мене той беше най-добрият наш разностранно надарен  актьор - от своето поколение изключителни таланти, които ни радваха толкова много години от сцената, ТВ- и киноекрана с незабравимите си импровизации. Той почти винаги  майсторски импровизираше, без да робува  сляпо на сценария..., и превъплъщенията му в кожите на героите  се получаваха по-живи и истински от оригинала (но това си е само мое лично мнение, което не желая да натрапвам никому - ЗБС). 
  • Нещата, за съжаление, не отиват на добре. Не можеш с индивиди, чиито мисли са на етажи под земята, да решаваш проблемите на хората. (T.K.)
  • Имам мечта, която обаче е неосъществима - да бъда рентиер. Не желая да правя нищо повече, всичко ме е обезкуражило до болка... (T. K.)
  Тодор Петров Колев (Адама) е роден на 26 август1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1965 г.). Надхитря с успех комисията при приемането си, като обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас. Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните "Сълза и смях" и театър "София". Участва в над 30 игрални филма, сред които "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар". Носител e на редица национални и международни награди. Удостоен е със златен знак на община Шумен и званието „Почетен гражданин на Шумен“ (2005 г.). В началото на демокрацията се захваща с политика и става син (СДС) народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията „Как ще ги стигнем с... Тодор Колев“ и „Вход свободен“. Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент. През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“. През септември 2007 г. Комисията по досиетата към 40-то Народно събрание обявява, че има данни и за Тодор Колев, според които той е бил агент на Софийско градско управление на Държавна сигурност. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним Петров. Умира на 15 февруари 2013 г. в София, след тежко боледуване от рак на белите дробове.
ФИЛМОГРАФИЯ: “ГОСПОДИН за един ден”* (1983 г.) Един знаменит диалог във филма между Пурко (Тодор Колев) и съселяните му:
- Кое е първо: кокошката или яйцето?
- Яйцето.
- Видя ли.
- Ама кой го е снесъл?
- Кокошката.
- Видя ли.
- Пурко, я кажи, ти знаеш.
- Кокошката.
- Ами откъде е дошла?
- Кокошка може да дойде отвсякъде...яйцето не може!

* Получава награди за “Най-добър пълнометражен филм” и за главна мъжка роля на Тодор Колев на Международния филмов фестивал на хумора и сатирата в Габрово през 1985 г.

„Господин за един ден" е български игрален филм (комедия) от 1983 година на режисьора Николай Волев, по сценарий на Никола Статков. Оператор е Красимир Костов. Създаден е по разказите „Чуждоземецът" и „Господинът" на Никола Статков. Музиката във филма е композирана от Иван Стайков.

Роли във филма изпълняват актьорите: * Тодор Колев — Пурко * Йорданка Стефанова — Пурковица * Ицхак Финци — Бирникът * Стоян Гъдев — Попът * Никола Пашов — Кметът * Иван Григоров — Мито босия * Иван Обретенов * Трифон Джонев * Велико Стоянов * Силвия Варгова * Павел Поппандов * Георги Мамалев * Борис Радиневски * Кина Мутафова * Бистра Тупарова * Стефан Костов * Николай Ангелов * Гаврил Цонков * Стефан Бобадов * Милка Янакиева

Сюжет: Царство България от 30-те години на 20-ти век. Пурко (Тодор Колев) е беден селски музикант, който непрекъснато измисля нови и нови начини да надхитря живота и да изхранва многолюдното си семейство. Преминавайки през редица смешни и тъжни приключения в борбата с немотията, един хубав ден той докосва мечтата си — превръща се в добре облечен градски господин. Дали обаче новата му самоличност ще пасне на свободната душа на музиканта? Илюзията рухва, но Пурко намира кураж отново да надуе своя кларинет.

Биографичната справка е заета от УИКИПЕДИЯ.БГ, както и снимката; Справката за филма е заета от "Енциклопедия на БГ кино". ЗБС





Гласувай:
14


Вълнообразно


1. deathmetalverses - "МАЛКИЯТ ЧОВЕК"
15.02.2013 23:22
на ЧАПЛИН и "МАЛКИЯТ ЧОВЕК" на АДАМА ...

ФИЛМЪТ Е АКТУАЛЕН и ДНЕС, за съжаление .......................................................................................................................................................................................................................................................................
цитирай
2. andrei - И доносник
16.02.2013 09:09
на ДС !
цитирай
3. deathmetalverses - Е, то и КЕВОРК, и Гарелов, и Иво Инджев
17.02.2013 13:55
и кой ли още не от известните ни публични личности по времето на тоталитаризма не беше... Нека да не издребняваме! Народът ни е рекъл: За покойниците - или само добро, или нищо; А ако е съсипал нечий живот или кариера - хм..., ще си отговаря за злотворството пред НАЙ-ВИСШАТА ИНСТАНЦИЯ, там правосъдието човешко думата няма; И аз не обичам доносниците; В "Тримф трейдинг" през януари 2009 г., се смениха собствениците, и новият шеф ми предложи като доказателство за ЛОЯЛНОСТ към него, да ДОНОСНИЧА ежедневно, какво говорят и правят моите колеги и подчинени; казах му, че тази няма да я бъде, т.к. не съм възпитан да бъда доносник - и той ме уволни .......... Затова днес работя като хамалин тежък физически труд, въпреки че съм висшист с икономическо образование; НАКАЗАНИЕ за НЕПОКОРНИТЕ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9632125
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58757
Спечели и ти от своя блог!