Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.06.2012 08:00 - Стари ленти 25: Жената от плажа 1947, с Джоан Бенет, реж. Жан Реноар
Автор: deathmetalverses Категория: Видео   
Прочетен: 4224 Коментари: 0 Гласове:
17

Последна промяна: 22.06.2012 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
image
СЮЖЕТ:
Скот, офицер от бреговата охрана, страда от повтарящи се кошмари, свързани с морска трагедия. Той вижда себе си потопен в зловещ пейзаж, заобиколен от корабокрушение и придърпван от скелети към морското дъно, докато призрачна блондинка го зове отдалеч. Той си мисли, че полудява. Но в същото време решава да направи предложение на Ева, една млада жена, работеща в Geddes, местната корабостроителница, свързана с бреговата охрана, на фирмена вечеринка. Тя приема. Ева има поразителна прилика с призрачната блондинка от кошмарите му...
Разхождайки се с коня си по морския бряг, Скот среща и се заговаря с Пеги, брюнетка, мистериозната жена на Тод, един сляп художник . Той се чувства някакси неудобно в началото, защото срещата се състои в близост до корабокрушението от кошмара му. Пеги, изпълзявайки сякаш като змия от  пясъка, му изглежда като зловещо ехо от кошмарното видение. След разговора те откриват, че споделят общи  метафизични тревоги. Между двамата се развива едно приятелство, което може да прерастне и в любовна връзка, но ситуацията става по-заплетена, когато Тод се опитва да се отнася повелително към Скот. Отношението на Тод към Скот, освен приятелско, също е и двойнствено. Пенсионираният художник се опитва да тества Пеги и Скот, за да прецени, до каква степен те могат да се сближат.  Външно Тод изглежда уверен, дори казва на Пеги, че е убеден, че никога няма да го напусне, а самият той намира Скот, много по-млад от него човек, за мъжествен, но посредствен.
image
Зад тази фасада се крие един дълбоко наранен човек, който не може да се примири с факта, че поради слепотата си не може да рисува повече. В един диалог със Скот, той му казва, че творбите на мъртвите художници винаги струват повече, отколкото платната на живите.  Всъщност, той очаква стойността на картините му да се увеличи, като се има предвид, че и сега в действителност е  "мъртъв", понеже слепотата му пречи да твори. Първоначално Скот е подозрителен за мотивите на Тод, мислейки, че се преструва на сляп.  Скот  също така все по-задълбочено се интересува от Пеги, която отвръща на вниманието му. По време на разходка Скот си прави един жесток експеримент с художника, като не го предупреждава, че е до ръба на скала, и той пада от нея – за щастие, не от много високо, и след инцидента Тод се възстановява бързо. Тъй като страстта на Скот расте все повече и повече към Пеги, той охладнява във връзката си с Ева, която се досеща за увлечението на Скот по Пеги, отдалечава се от него и пита Скот, дали да забави плановете за техния брак.
Разказът достига кулминацията си, когато Скот се опитва да удави Тод, а също и себе си, пробивайки дупка в лодката в бурно море, когато излизат на разходка, въпреки че никой опитен моряк не би излязал в такова време. Това говори, ако не за неговото крайно отчаяние, то за лудостта му.  Този опит на Скот  да удави Тод разкрива дълбочината на емоционалната му привързаност към Пеги. Планът на Скот не успява, защото Пеги, която привидно подкрепя плана, има промяна в сърцето и предупреждава властите. Тод и Скот в крайна сметка са спасени от бреговата охрана.
Ева, като част от спасителния екип, отразява метафизичната връзка с блондинката от подводния кошмар на Скот, която го преследва в сънищата му.
Във финала на филма Тод изгаря всичките си картини, заедно с къщата.
Пеги трескаво се опитва да спре Тод и спаси картините: те струват цяло състояние. Тя не успява, защото Скот я извежда навън насила от срутващата се в пламъци къща. След като са се преместили на безопасно разстояние, Скот пита Тод, защо го е направил. Тод отговаря, че картините са били символ на мания, която е имал в предишния си, с увреденото зрение, живот.
Сега тази мания е преодоляна от Тод и той е скъсал с миналото си,  той е свободен да продължи напред с живота си.
Той моли  Пеги да го закара до Ню Йорк, където са имали щастливи спомени от предишният им съвместен живот.
След това тя може да "прави каквото си пожелае".
Пеги прегръща Тод.
Наблюдавайки това, Скот ги оставя....

imageimage
Превод и представяне на филма: Джак Б. Салвадор, 21.06.2012 г.





Гласувай:
17


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9633951
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58759
Спечели и ти от своя блог!