Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
17.06.2012 13:20 - Стари ленти 19: БЕЛЯЗАНИЯТ (Scarface), 1932 (с титри на сръбски в YouTube)
Автор: deathmetalverses Категория: Видео   
Прочетен: 6206 Коментари: 5 Гласове:
24

Последна промяна: 18.06.2012 06:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image
image
Озгуд Пъркинс ( Джони Лово) и Пол Муни (Тони Команте)

image
Пол Муни

image
През 1994 г. филмът “Белязаният” (1932 г.)  е избран и включен  за съхранение в Националния филмов регистър на САЩ от Конгресната Библиотека, като  особено значимо "културно, историческо или естетическо” произведение на изкуството. Ролята на Тони Камонте фигурира под номер 47 в класацията на Американския филмов институт “100 г. кино изкуство: 100-те най-видни герои и злодеи в киното”
Филмът дава тласък на Джордж Рафт, да изгради продължителна кариера в киното като водеща фигура. Има една забележителна сцена, в която второстепенният герой на Рафт си подхвърля безгрижно никелова монета, след като преди минути едвам са се отървали от смъртта с шефа му Тони Команте. Това е една черта на неговия екранен герой, с която той прави силно впечатление и превръща ролята си в сравнително по-симпатична и колоритна.  Същата сцена е използвана и в една от следващите роли на Рафт, когато пресъздава образа на гангстера Спатс Калъмбо в “Някои го предпочитат горещо” (Some Like it Hot ) -, където той пита  колегата си гангстер (който също подхвърлябезгрижно никелова монета): "Откъде научи този евтин номер?"
Наречен е най-добрият американски ‘говорящ’ филм от френския критик и режисьор Жан-Люк Годар в
Cahiers du Cinйma (“Кино бележници”).
Армитидж Трейл  (1902-1930) е американски (САЩ) автор на криминални истории, най-известен с романа Scarface  (“Белязаният”) от  1929 г. , разказващ за възхода на гангстера Ал Капоне, който е адаптиран в едноименния филм от 1932-ра Scarface , режисиран от Хауърд Хоукс. Роден като Морис Куунс (Coons), той започва да пише на шестнадесет години и е автор на поредица детективски разкази, публикувани в американски списания.  Получава 25 000 долара, един астрономически хонорар за времето си, за авторските права на “Белязаният” от продуцента Хауърд Хюз и помага в адаптирането на романа за екранизация. През 1929 г. пише роман, който е база за филма от 1932 г. “Тринайсетият гост”. Почива внезапно от сърдечен удар в “Парамаунт Тиътър” в Лос Анжелис. 
image
Писателят Армитидж Трейл 

Сюжет: Големият Луис Костило (Harry J. Vejar), главата на престъпния свят в Саут сайд е убит, очеизвадно от Тони Камонте (Paul Muni) , действащ по нареждане на Джони Лово (Osgood Perkins). Лово поема контрола върху Саут сайд с помощта на дясната си ръка Тони, и започва да продава големи количества внесена контрабандно бира на нелегалните питейни заведения, наричани “спийкизис” (в САЩ производството и продажбата на алкохол е забранена от 1920 до 1933 г, като в някои от щатите забраната е в сила още поне десетилетие, например в Калифорния законът срещу спиртните напитки е отменен едва малко преди края на Втората световна война.; мафията обаче майсторски заобикаля закона с контрабанден внос от Канада и Мексико и натрупва големи печалби), като поставя в зависимост и баровете, управлявани от конкуренцията.
Лово многократно предупреждава Тони да не се забърква с ирландските банди, възглавявани от О`Хара, който управлява подземния свят на Норт сайд. Тони обаче скоро започва да пренебрегва заповедите на шефа си, извършвайки нападения срещу заведенията, принадлежащи на бандите на О`Хара, и привлича вниманието на полицията и ганстерите от поречието.  Лово започва да мисли , че Тони вече е нелоялен към него, защото се стреми да заеме неговто място. Междувременно Тони преследва със страст приятелката на шефа си – Попи (Кaren Morley). В началото тя се прави, че Тони не я интересува, но сетне започва да му обръща повече внимание, отколкото репутацията й на гадже на мафиотския голям шеф (биг бос) Джони Лово допуска.
        Амбициозният Тони изготвя план да обяви война и превземе Норт сайд, като изпраща  своя най-доверен човек, “играещия си нехайно с монети” Джино Риналдо (George Raft) да екзекутира O`Хара в цветарския магазин, който използва за своя резиденция. Този акт на агресия води до жестоки отмъстителни действия от речните банди в Норт сайд, оглавявани вече от Гафни (Boris Karloff) и въоръжени с леки модерни автоматични оръжия (т. нар. Tommy guns ), които се превръщат в кошмар за Тони. Снабдявайки се с новите оръжия, той повежда своите хора в ответна атака и почти унищожава конкуренцията, като завладява пазарите им, прилагайки същата тактика, използвана от Ал Капоне в т.нар. “Клане от Деня на Свети Валентин” ( Valentines Day Massacre ). Това е вече прекалено много за Джони Лово, който реално е изместен като шеф на организацията си от своя амбициозен заместник и той нарежда Тони да бъде убит, докато шофира. Тони Костело успява да оцелее в това нападение и заедно с Риналдо екзекутират Лово. Така Тони Костело се превръща в безспорен господар на нелегалния бизнес в целия град.   Бруталните действията на мафиотския бос предизвикват силен обществен протест и възмущение и силите на закона се задействат. Грижите на Тони се задълбочават, когато сестра му Ческа (Ann Dvorak), която той изключително много обожава и си я представя като принцеса (в смисъл – обмисля по-добър брак за нея с по-подходящ мъж), тайно се омъжва за приятеля си Гуино, когото Тони никога не е харесвал. Когато ги сварва заедно, Тони убива съпруга на сестра си, оставяйки я силно разстроена. Това предоставя на полицията чудесна възможност да залови самозабравилия се Тони за убийството на Гуино и да го изправи пред съда. Тони се скрива у дома си и се подготвя за продължителна въоръжена отбрана. Планирайки да го убие, там пристига и Ческа., но той я убеждава да му помогне в отбраната срещу ченгетата. Когато тя е убита от заблуден куршум, самоувереността на Тони го напуска. Жилището е обгазено със сълзотворен газ, той се опитва да избяга  по стълбите, но се сблъсква с ченгетата. Тони е сериозно изплашен исе опитва да се пазари за живота си, но е повален от полицейски куршуми – а пред пресата ченгетата говорят за “очевидно самоубийство”....

АЛТЕРНАТИВЕН КРАЙ
След като цензурата се противопоставя гневно на първоначалната филмова версия, продуцентът Хауърд Хюз, който е достатъчно заможен, за да си позволи цялостна преработка на филма, го връща в студиото на драго сърце, за да се заснеме алтернативен финал. Алтернативният край се различава от оригиналния сценарий (версия А) по начина, как е заловен и умира Тони Камонте . За разлика от оригинала, алтернативният финал започва с това, как той с неохота се предава на ченгетата. Следва сцена, в която съдията говори за престъпленията на подсъдимия Тони (който е извън екрана, т.к. Пол Мунии отказва да се снима в ревизираната версия на продукцията) при произнасянето на присъдата. Следващата сцена е финалът, където Тони (видим от птичи поглед) е отведен до бесилката, където му нахлузват клупа.  гИ понеже филмовата цензура в САЩ не харесва и тази версия, продуцентът Хауърд Хюз изхвърля алтернативния финал и се възстановява оригиналния филм. Започва да разпространява филма си в чужбина, където филмовата цензура към ганстерските филми е по-слаба, като с този смел ход превръща филма си в блок бастър (касов хит) и привлича ласкави отзиви от европейските зрители и филмови критици.    
Продуцент: Хауърд Хюз; Сценарий: Бен Хехт, Армитидж Трейл; по новелата на Армитидж Трейл; Режисьори: Ричард Росън, Хауърд Хоукс; Премиера: Девети април 1932 г.
През 1983 г.  Брайън Де Палма прави римейк на филма, с Ал Пачино в ролята на Тони Камонте
      В РОЛИТЕ:
  • Пол Муни – Антонио “Тони” Камонте
  • Ан Дворжак – Франческа “Ческа” Камонте
  • Керън Морли - Попи
  • Осгуд Пъркинс - Джон “Джони” Лово
  • Си Хенри Гордън  - инсп. Бен Гуарино
  • Джордж Рафт - Джино Риналдо
  • Винс Барнет - Анжело
  • Борис Карлов - Гафни
  • Пърнел Прат – издателят г-н Гарстън
  • Тюли Маршъл – Главният редактор
  • Инес Паланж – г-жа Камонте
  • Едуин Максуел – началникът на Детективската служба
  • Хари Джей Вехар - Големият Луис Костило
  • Дъглас Уолтън – приятелят на Ческа Камонте





Гласувай:
24


Вълнообразно


1. faktifakti - интересно.
17.06.2012 22:44
научих нови неща. благодаря.
цитирай
2. deathmetalverses - Влязах да направя една малка редакция
18.06.2012 06:38
в текста - и 2/3 от текста в постинга изчезнаха безследно, след като направих промените! Как става това, не знам!
цитирай
3. monaliza121 - Добро утро!:))
18.06.2012 07:04
Ще гледам филма по-късно, но римейка на Браян де Палма с Ал Пачино е класика.
цитирай
4. deathmetalverses - А от мене - ДОБРА ВЕЧЕР, Тинче! :) :)
18.06.2012 20:51
monaliza121 написа:
Ще гледам филма по-късно, но римейка на Браян де Палма с Ал Пачино е класика.


Аз, съвсем сериозно, доскоро си мислех, че филмът от 1983-та на Де Палма няма първообраз, и той наистина е много силен, затова съм го гледал поне три пъти; друг, който страшно много харесвам, е "Пътят на Карлито" (но, за съжаление, не мога да го пусна тук, за да си нямам ядове със закона; съобразявам се, специално тези, правени в САЩ, да са с поне 40 годишна давност ...)
И в един момент се оказа, че ексцентричният милиардер Хауърд Хюз (Лео Ди Каприо го изигра прекрасно в биографичния "Авиаторът" или нещо подобно, забравих в момента името на филма, но е от 21-ви век) бил адски готин пич! Специално заради продуцирането на този филм - СКАРФЕЙС ... А това, че Хюз имал пристрастие на стари години към кокаина, красивите млади жени и мъже (!) - хм..., си е съвсем отделен въпрос... :) :)

Многото пари (а също и изобилната им липса!), за съжаление, развалят хората...

Мое си наблюдение...

Може би не случайно мъдреците от Изтока нисъветват да се стремим към умереност във всичко и да целим Златната среда;

КАЛИ НИХТА!
цитирай
5. monaliza121 - Здравко, намерих филма тук със с...
18.06.2012 22:39
Здравко, намерих филма тук със субтитри на български.
http://www.p2pbg.com/index.php?page=torrent-details&id=fe8b159a0956d5366d83648f7c807a3ea068dc71

Интересно ми е да видя оригинала, за който не знаех. Благодаря, че ме светна:))
"Ексцентричен" е гальовно казано за Хауърд Хюз и Леонардо не можа да насити образа и покаже размаха на този артистичен гений.
Казват, че парите не носели щастие, но пък успокоявали.:)))
Лека!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9568504
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58743
Спечели и ти от своя блог!