Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.04.2012 19:00 - БГ филмова класика 2: ИНСПЕКТОРЪТ и НОЩТА, 1963
Автор: deathmetalverses Категория: Видео   
Прочетен: 6046 Коментари: 3 Гласове:
21

Последна промяна: 20.04.2012 06:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image
Георги Тодоров Калоянчев (Калата) е роден в Бургас на 13 януари, 1925 година. В края на 40-те, веднага след отбиване на военната си служба, се записва в бившето театрално училище в София. Сред състудентите му в класа на професор Сърчаджиев били още Катя Зехирева, Коста Цонев, Катя Динева – все ярки индивидуалности и никой не можел да види в него бъдещата голяма звезда на театъра и киното.

През 1951 година руският режисьор Борис Бабочкин (по онова време поставил три пиеси в Народния театър), който обичал да гледа студентските упражнения, забелязва как младия актьор "насища" образа си в "Буря" на Н. Островски с хумор и драматизъм. И веднага след завършването на института, Калоянчев е приет в трупата на Народния театър.

През 1951 година играе за първи път в киното в първия филм на съвременна тематика - "Утро над родината". Комикът е душата на компанията в ролята на циганчето Сали.

През 1956 година се снима за втори път в киното - филмът е все на същата производствена тема – "Димитровградци". Но преди това е настъпил временен застой – 5 години, в които Калоянчев не получава почти никакви роли, които да отговарят на творческия му потенциал.

В театъра функциите му се свеждат до заместване на заболели актьори. Като виц от онова време е останала репликата на Масалитинов (когато му съобщили, че някакъв актьор е заболял): “Викнете Калоянчев, той може всичко да играе. Той може да играе и жени”.

image
Точно в този период Калоянчев преминава от Народния в трупата на скоро създадения Сатиричен театър. Следва и поредица от незабравими образи в незабравими филми – щангистът в "Специалист по всичко" (1962), Кондов във "Вълчицата", инспекторът в "Инспекторът и нощта", фокусникът в "Най-дългата нощ" (1967), Риксата в "Привързаният балон" (1967), Джордано Бруно в италианската продукция "Галилео Галилей" (1969), Езоп в "Езоп" (1970), "Нощните бдения на поп Вечерко" (1980), "Бон шанс, "(1983), "За къде пътувате? "(1986)…, общо повече от 50 игрални филма.

През 1999 година  режисьорът Иван Ничев засне "Бай Ганьо заминава за Европа" с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. Оказва се, че това е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те.

През 2003 г., излиза своеобразното продължение "Бай Ганьо се завръща от Европа". Сценарият е писан специално за големият актьор, но десет години по-рано и дълго време не се намират пари за реализацията му. Всичко това налага нов актьор за ролята на бай Ганьо. Огромното си уважение към таланта на Калоянчев Иван Ничев доказва като въвежда нов, несъществуващ герой в класическото произведение на Алеко Константинов – духът на Бай Ганьо. През 2003 година след многото други призове и отличия, Калоянчев получава и Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество.

image Бенефисът на актьора, по случай 85-ия му рожден ден, 2010 г.


Но най-голямата награда за него си остава званието Народен артист – не онова звание, дадено от държавата – а в най-истинския му смисъл - на актьор, всенароден любимец от близо половин век.
image Георги Калоянчев дарява наградата си за цялостно творчество на родния град
(Източник на биографичната справка: Уикипедия)

"Инспекторът и нощта", 1963 г.
Режисьор : Рангел Вълчанов
В ролите : Георги Калоянчев, Невена Коканова, Димитър Панов, Стефан Гъдуларов, Лео Конфорти, Цонка Митева, Иван Андонов, Константин Коцев, Искра Хаджиева, Стефан Данаилов, Наум Шопов, Корнелия Божанова, Иван Янчев

Сюжет: В една дъждовна утрин инспекторът от криминалната милиция заедно със съдебния лекар отива да разследва едно убийство. Лекарят е категоричен, че е самоубийство, тъй като чашата с отровата е налице, но инспекторът не мисли така, защото чашите са две. Следствието го среща с всички обитатели на старата къща. В търсенето на убиеца инспекторът разкрива различни страни от живота на тези хора, като всеки от тях би могъл да бъде сред заподозрените. Признанието на хубавата Жана, че е дала на стария любовчия Маринов луминал, за да си тръгне по-скоро от дома му я поставя на първо място сред заподозрените. След изследването на шишето се оказва, че луминалът е в малко количество, а Маринов е починал от цианкалий. След разпита на лекаря - съсед на мъртвеца се оказва, че Маринов е бил болен от рак в стомаха. Признанието, че му е дал цианкалий по негова молба оневинява всички. В ушите на инспектора дълго звучат думите на лекаря, че един мъртъв мръсник е по-приятен от един жив мръсник. (Енциклопедия на българското кино)





Гласувай:
21


Вълнообразно


1. lubara - Поздрави, инспекторе!
20.04.2012 09:10
Стефан Данаилов-също.
цитирай
2. cefulesteven - Много хубав е и романа. Мисля, че е ...
20.04.2012 11:56
Много хубав е и романа. Мисля, че е първия от трилогията "Три срещи с инспектора". Инспектор Иван Антонов е по-малко популярен герой на Богомил Райнов от Емил Боев, но романите в които е главен герой наистина са много издържани в класическия криминален жанр, при това много добре отнесени за онази наша реалност.
цитирай
3. deathmetalverses - Скъпи приятели! ТОВА е моят ПОДАРЪК за Вас!
20.04.2012 18:00
До края на месеца ще пускам всяка вечер в този блог по някой от нашите прекрасни стари филми, правени преди "светлата дата" 10 ноември, които съм гледал нееднократно, и които с удоволствие бих гледал отново - с великолепни наши ЗВЕЗДНИ актьори, режисьори и сценаристи, някои от които вече не са сред нас........, за съжаление.

Не знам, защо е така, но НЕ ХАРЕСВАМ 99% от филмите, правени в БГ след настъпването на демокрацията; повечето ми се виждат (не желая да обиждам никого!!!) - като нискобюджетни продукции - "изсмукани от пръстите"...

ПРИЯТНИ ЕМОЦИИ, скъпи приятели - с българската филмова (и театрална) КЛАСИКА!

Здравко Божидаров Спасов
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9568118
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58743
Спечели и ти от своя блог!