Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.04.2014 09:55 - КОЙ Е ИСТИНСКИ ПРИЯТЕЛ?
Автор: deathmetalverses Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2846 Коментари: 4 Гласове:
19

Последна промяна: 01.04.2014 09:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ако ти теглят един хубав пердах в следствения арест и си изложен на смъртна опасност (заплаха), то по-добре ме набеди във всички смъртни грехове, за които се сещаш; аз ще те разбера, и ще ти простя – една такава саможертва не бих приел и от най-добрия ми приятел (най-близкия човек) на този свят. (ЗБС)  

      На моста над Гребния канал в Пловдив прочетох следната мисъл: “Истинските приятели са като ангели крилати, които слизат от небесата и ти подават ръка в труден момент, за да стъпиш по-здраво на свойте крака, ако случайно си стъпил накриво и паднеш в калта на живота към някое блато, без да изискват от тебе нищо в замяна.”  
image

Във гетсиманската градина Иисус Христос неслучайно пита три пъти своя ученик -  рибаря (и “ловец на хора”) Симон-Петър-Камък: “Любиш ли ме, Симоне?” Третият път апостолът избухва гневно: “Равви! Защо се съмняваш в мен?! Аз дори съм готов да убия за тебе човек!” Тази спонтанна и искрена реакция  на ученика предизвиква ехидна усмивка на лицето на Христос и той пророкува: “Преди да пропеят петлите, ти тази сутрин ТРИ ПЪТИ ще се отречеш от Сина человечески!” Същата тази нощ, докато Иисус се моли на Отца си да Му даде сили, за да изпие достойно горчивата чаша на предстоящите страдания и кървава пот потича от лицето Му, всички негови ученици заспиват дълбоко..., въпреки, че Той изрично ги е помолил да Го подкрепят в молитвата... На сутринта, преди зазоряване, когато винаги е най-тъмно в субтропиците, и пристигат стражниците на Каияфа, предвождани от Иуда Искариот, за да го арестуват, Симон хваща една кама и отрязва ухото на едного от тях. Учителят на Светлината (също и “Учителят на Справедливостта” в кумранските ръкописи), заповядва на учениците Си да не оказват никаква съпротива, но мирно и тихо да се разотидат. Той хваща отрязаното ухо (според Иоан Богослов) и го поставя на мястото му... Евангелията нищо не ни казват по изключително интересния от психологична гледна точка въпрос, дали чудодейно излекуваният стражник участвува след това в последвалите ИЗДЕВАТЕЛСТВА над нашия Господ, Учител на Любовта, Княз на Мира и Спасител – Сина человечески и Божий, ИЕШУА БЕН МИРИАМ... Но Симон-Камък-ПЕТЪР наистина ТРИ ПЪТИ СЕ ОТРИЧА до първи петли от познанството си с Него......
image

 

Ето какво казва Христос за приятелството: “Приятел е онзи, който е готов да отдаде живота си за тебе.., така както Аз сега отдавам живота си за вашето спасение на Онзи, Който ме е пратил при вас, за да бъдат изпълнени Законът и Пророците, и Който ще ми го върне; Сега Аз заминавам, и там, където отивам, вие не може да дойдете, без покана от Отца Ми, докато Той не ви направи местообиталища, които трябва да заслужите с делата си; И сега наричам ви “приятели”, защото споделих с вас всичко онова, за което ме изпрати сред вас Отец ми, и нито една дума не спестих; Затова отсега нататък всеки, който следва Неговото слово и върши Неговата воля, той ще бъде спасен и ще получи вечен живот в Царството Му, което живее във всекиго от вас, и което може да откриете, като го потърсите в молитва силна с вяра в сърцата си; Нима не знаете, че човешкото тяло е Храмът Господен, където живее Старшият по дни Творец на светлините, и всеки, който повреди на себе си, той на Бога посяга? Само онзи, който ходи в Словото Божие, и върши делата си според него, той има вечен живот.“ 

Заветът на Христос: “Любете се помежду си!” (Вж. “Химна на християнската любов”, II Послание към Коринтяните на ап. Павел, глава 13, там е дадено най-пълно, какво означава ХРИСТИЯНСКАТА ЛЮБОВ.) И: "ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ ДЕЦАТА! ... Съблазънта без друго ще дойде, но тежко на онзи, чрез когото дойде! Защото ако съблазните и едно от тях (децата), място за вас не ще се намери нито на небето, нито на земята!"  
image

В реалния живот се оказва, че “приятели никой няма, но има вечни интереси” (Бенджамин Дизраели, любимият министър-председател на кралица Виктория, 19 век).  

Един мой съсед казваше: “Всеки дебне да те ебне, пич, когато се наведеш! Затова – уважение – всекиму, но ДОВЕРИЕ – НИКОМУ! ЩО на ВЪЛКА ВРАТЪТ МУ Е ДЕБЕЛ? – ЩОТО СИ ВЪРШИ РАБОТАТА САМ!!!” 

 “ХОМО ХОМИНИ ЛУПУС ЕСТ” – сякаш древните римляни са имали предвид съвременна БЪЛГАРИЯ, която е ПЪЛНА С ВЪРКОЛАЦИ и ВАМПИРИ , които през 21-ви век вече ви нападат дори през деня, от всички ТВ и кино екрани, по радиото, в пресата, интернет, и ви звънят на мобилния смарт-телефон...  

Вие може и да се заблуждавате, че на някого му пука за вас, но това съвсем не е така (като изключим НАП на РБ, заемодателите ви или Агенцията за национална сигурност на САЩ: и Гугъл, и Майкрософт, и Фейсбук тарашат харддиска на компютрите ви, а мобилните оператори – вашите разговори, всеки път, когато влезете във виртуалната вселена, и докладват ‘малките’ ви (мръсни) тайнички на щатните анализатори, служещи на Чичо Сам)... Единствено на Бог Му пука за тебе, и затова той проводи в този свят Единородния Свой Син, за да Го познаеш и като го следваш, да оживотвориш ЦАРСТВОТО БОЖИЕ в себе си, и ти да станеш Син Божи, подобно на ХРИСТОС!!!! Това е задача сложна и трудна, но постижима! Иисус го доказа - отдавайки живота си за нас, и получавайки го обратно от нашия ИСТИНСКИ ОТЕЦ във висините....

 

 

Единствените хора, които те обичат истински и са твои истински приятели – това са твоите родители – може и да не са биологичните, но онези, които са те осиновили, денонощия са бдели над тебе в безсъница, за да те направят човек, онези, които са ти дарили всичката своя любов, нежност, грижи, внимание, съпричастие...! Моите родтели бяха единствените хора в този свят, които ме обичаха истински. Съжалявам само, че не можах да се грижа подобаващо за тях, когато остаряха и бяха на смъртен одър................ Само Бог ще ме разбере, защо стана така и се надявам да ми прости СИНОВНАТА НЕПРИЗНАТЕЛНОСТ!!!

(Автори на първата картина (стенопис от 1295 г.) са Михаил Астрапа и Еутихий)




Гласувай:
19


Вълнообразно


1. hloris - :)
01.04.2014 20:18
Много правдиво и истинско-
поздрави,Здравко!
"Приятел в нужда се познава",но в действителност единици са тези,които в труден
за теб момент искрено и от сърце ще ти подадат ръка...за съжаление това е тъжната,
родна действителност.
цитирай
2. deathmetalverses - Благодаря за отзива, ХЛОРИС!
01.04.2014 21:28
Извинявам се, че не ти отговорих веднага, но работя през деня; Лека вечер! Здравко Б. Спасов
цитирай
3. leonleonovpom2 - Така е приятелю!
03.04.2014 08:54
Няма по истински приятел от родителите!
Ние, техните деца сме им вечни длъжници и живота, и всичко останало дължим на тях.
И както често става, не можем да се отплатим Но те както казваше майка ми са за това, да прощават
цитирай
4. nbrakalova - "ЕХИДНА усмивка на лицето на ...
03.04.2014 12:13
"ЕХИДНА усмивка на лицето на Христос" ?! :) Не съм останала с такова впечатление, защото: Той беше презрян и отхвърлен от хората,
ЧОВЕК НА СКЪРБИ И НАВИКНАЛ НА ПЕЧАЛ;
и както човек, от когото хората отвръщат лице, презрян беше и за нищо не Го счетохме. (Исая 53:3)

Още по повод на приятелството:
Йоан 10:11 - Аз съм добрият Пастир; добрият пастир дава живота си за овцете.
Притчи 17:17 - Приятел обича винаги и е като роден брат във време на нужда.
Притчи 18:24 - Човек, който има много приятели, намира в това погубването си;
но има приятел, който се държи по-близко и от брат.
Притчи 19:6 - Мнозина търсят благоволението на щедрия
и всеки е приятел на онзи, който дава подаръци.
Притчи 22:11 - Който обича чистота в сърцето
и има благодатни устни, царят ще му бъде приятел.
Притчи 27:6 - Удари от приятел са искрени,
а целувки от неприятел - изобилни.
Притчи 27:9 - Както благоуханните масла и каденията веселят сърцето,
така - и сладостта на сърдечния съвет на приятел.

Но попадам и на толкова съвременно звучащото в: Михей 7:2-8
Благочестивият се изгуби от страната и няма нито един праведник между хората; всички те причакват за кръв, ловят всеки брат си с примка. Двете им ръце се простират към злото, за да го вършат прилежно; първенецът явява желанието си и съдията, срещу подарък, се съгласява, и големецът изказва нечестивата мисъл на душата си; така те заедно тъкат работата. Най-добрият между тях е като трън,
най-праведният е по-бодлив от трънен плет; денят, предсказан от пазачите ти, т. е. наказанието ти, настана; сега ще изпаднат в недоумение.

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ДРУГАР, НЕ УПОВАВАЙТЕ НА БЛИЗЪК ПРИЯТЕЛ; ПАЗИ ВРАТАТА НА УСТАТА СИ ОТ ЛЕЖАЩАТА В ОБЯТИЯТА ТИ;
ЗАЩОТО син презира баща, дъщеря се повдига против майка си, снаха - против свекърва си, неприятели на човека са домашните му.
Но аз ще погледна към Господа, ще чакам Бога на спасението си; Бог мой ще ме послуша. [...] АКО ПАДНА, ЩЕ СТАНА; АКО СЕДНА В ТЪМНИНА, ГОСПОД ЩЕ ЩЕ МИ БЪДЕ СВЕТЛИНА.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9634119
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58760
Спечели и ти от своя блог!