Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
26.04.2013 09:07 - ИСЛАНДСКО КИНО (1) : ПОЛЕТЪТ НА ГАРВАНА (1984)
Автор: deathmetalverses Категория: Изкуство   
Прочетен: 1880 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 28.04.2013 13:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Hrafninn  Flэgur  (англ. "When The Raven Flies", “Полетът на Гарвана” или "Когато Гарванът лети" ) е един оригинален НЕ ХОЛИВУДСКИ поглед към живота, обичаите, фолклора и традициите на древните викинги от 1984 г., първият филм от една изключителна трилогия. (Вторият се нарича “Н Skugga Hrafnsins” [1987] - The Shadow of the Raven – “В сянката на Гарвана...”, а третата част е  Embla (2007) - (на исландски: Hvнti  Vнkingurinn - "БЯЛАТА ВИКИНГКА"). В Embla (езически празник и персонаж от староскандинавската митология и религиозна традиция), изгрява звездата на 15 годишната Maria Bonnevie . Гарванът, освен като носител на лош късмет или вести в скандинавската, келската и пр. митологии, вкл. на Изток, напр. Индия или Персия, от друга страна символизира мъдростта и знанието.
ГАРВАН присъства и в  герба на малкото хималайско кралство Бутан, признато от ООН за "най-спокойната за живеене" държава в света.
Сюжет: Грабителски поход на езичници викинги в християнска Ирландия. Млад селянин и жена му са убити, малолетната им дъщеря е отвлечена и продадена в робство, а малкото й братче по чудо оцелява. Двамата кръвни братя – Тур и Ерик, участници в пиратския набег, се заселват в далечна Исландия в опит да се укрият от властта на крал ХАРАЛД ПЪРВИ КРАСИВОКОСИ (норв.: Harald  I  Hбrfagre, п. 933 г.), който се стреми да обедини всички нормани (викинги..., варяги... - или предците на днешните норвежци, шведи и датчани) в една държава, като потуши съпротивата на непокорните благородници. (ФОРМУЛАТА НА УСПЕХА в тази "мисия невъзможна" е открита от наследника му - крал Олаф Първи, който, с помощта на Римокатолическата църква, налагайки със сила ХРИСТИЯНСТВОТО, частично  постига напредък в тази задача - вж. Hvнti  Vнkingurinn ). Двайсет години по-късно върху ветровитите брегове на полупустинния вулканичен остров Исландия стъпя един загадъчен ГОСТ* от Ирландия, чиято мисия е да открие убийците на своите родители и да им отмъсти**. 
....................................................................................................................................
*Младежът се предствя с името GOSTUR, което същевременно означава и "призрак", "дух" - както в съвр. английски, но това не е задължително за съвр. шведски, норвежки или датски, макар че езикът на древните нормани оказва известно  влияние върху развитието на тези на бритите, англите, саксите, пиктите и келтите след завоюването на Британските острови през 1066- та от безстрашните северни воини, мореплаватели и пирати, когато се формира СТАРОАНГЛИЙСКИЯТ език..., на който е записана сагата (епосът) BEOWULF.

** Не всички съвременни исландци са СВЕТЛОКОСИ и СИНЕОКИ, благодарение
на печалния факт, че предците им са отвличали роби от по-южните географски райони на континентална Европа или от Британските острови.


Един кратък откъс с превод на руски език може да гледате на на този адрес:   http://www.youtube.com/watch?v=OF2UBtO2XqE  
ПЪЛНАТА ВЕРСИЯ - на съвременен ИСЛАНДСКИ ЕЗИК (който е най-близък до средновековния викингски, според учените лингвисти, експерти по скандинавистика), е приложена по-долу:






Гласувай:
10


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9567428
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58743
Спечели и ти от своя блог!