Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
20.09.2013 20:29 - ТИХУАНТИНСУЙО. СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА на ИНКИТЕ (+ док. филм на FRANCE 5 & NHK)
Автор: deathmetalverses Категория: История   
Прочетен: 2985 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 21.09.2013 18:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Може ли да се говори за "индиански социализъм" в Андите преди Колумб?! ТИХУАНТИНСУЙО е централизирана абсолютна монархия, където първосвещеник и "жив бог", потомък на Слънцето е  "Главният Инка" (Сапа Инка");
Като ЖИВ БОГ, той се грижел за просперитета на своя народ като ДОБЪР БАЩА. 
Предлагам да преосмислим тези факти:

    image
    "ПЪПЪТ НА СВЕТА" КУСКО - ДВОРЕЦЪТ НА САПА ИНКА Е РАЗРУШЕН ОТ КОНКИСТАДОРИТЕ НА ПИСАРО И НА МЯСТОТО МУ - ПОСТРОЕНА КАТЕДРАЛА

  1. ДЪРЖАВАТА се  грижела за спокойните старини на всички свои ЛОЯЛНИ към КОРОНАТА (или: “Сина на Слънцето” САПА ИНКА) граждани – навършилите 50 г. жени и 55 – мъже, преминавали на пълна държавна издръжка. Всяко село имало ЛЕКАР (дипломирал се в столицата на империята, а не селски шаман!), издържан от ДЪРЖАВАТА!
  2. Понеже оцеляването в Андите е изключително трудно (студеното тихоокеанско течение, формирало пустинята Атакама, суровият климат на височини от по 3-4 хиляди метра, оскъдната обработваема земя).., ПРОСВЕТЕНИЯТ МОНАРХ Манко Капак заръчал да се строят ДЪРЖАВНИ СКЛАДОВЕ за ХРАНИТЕЛНИ ЗАПАСИ (руините им изумяват и днес логистици и архитекти). В  трудни години империята раздавала храна и на враждебни племена, за да бъдат привлечени на страната на инките.
  3. ДЪРЖАВЕН ЧИНОВНИК се ставало ЕДИНСТВЕНО и САМО с КОНКУРС, ръководен лично от САПА ИНКА,  равнопоставени били показалите дарби младежи "от низините" и отличилите се в учението млади благородници.
  4. Образованието било задължително за всички деца, държавните чиновници издирвали млади таланти – не само в областта на военното изкуство и занаятите или науката, но и в изкуството, като ги препоръчвали на аристократите (качиците), а те – на монарха.
    image
    МАНКО КАПАК и МАМА ("госпожа", "господарка", но не и "богиня") ОКЬО (исп. транскрипция - OCLLO) .

    image
    "НОВАТА ГОДИНА" на инките през декември - РАЙМИ

  5. Инките  не са БЕЗПИСМЕН НАРОД. Системата на възловото писмо (“кипу”) е измислена в нач. на 15 век, за да замени глифите, използвани в керамиката на кечуа и аймара (двете основни етнически съставки в ТИХУАНТИНСУЙО). По религиозни причини използването на двуизмерни глифи е забранено.
  6. Оказва се, че също така ИНКИТЕ са ПОЗНАВАЛИ много добре и КОЛЕЛОТО – та може ли да се правят домакински керамични съдове БЕЗ ГРЪНЧАРСКО КОЛЕЛО?!( Прочее, може, но са с несъвършени форми!!!) Обаче не го използвали за транспорт извън градовете, защото, без барут и динамит, сами разбирате, е трудно да се строят ШИРОКИ и УДОБНИ МАГИСТРАЛИ при трудните ландшафтни условия на планинска верига като Андите. И въпреки това, инките създават стройна система и гъста мрежа от пътища с висящи мостове, изсечени просеки в скалите и др. , с нещо като “пощенски станции”, където бързоходците-куриери си предавали щафетата, а вестите стигали от единия край на империята до другия за ден и половина. Общата дължина на тези “теснолинейни магистрали” е около 16 000 км (ТИХУАНТИНСУЙО се простира на 3000 км, от южните части на съвр. Република Колумбия до областта Араукания - с дн. южно Чили).
    image
  7. Всъщност кипу е мултифункционално писмо. В столицата Куско (“Пъпа на света”) имало и университет, с медицински, теологичен, по естествени науки и изкуства факултети, наред с военна и полицейска академии, а също и изключително богата “библиотека”, както и “музей по естествена история”, с богата сбирка от предствители на флората и фауната от цяла Южна и Мезоамерика.
  8. Инките, освен строители и воини, били и ДОБРИ МОРЕПЛАВАТЕЛИ. Примерно КУСКО, един близо милионен град, изумява Писаро и свитата му с широките си улици, булеварди, проспекти, с канализация, топла и студена минерална вода, баните в сградите, паркове с беседки.... Император САПА ИНКА Тупак ЮПИНКИ посещава със свитата си островите Пасха (Рапануи),  безлюдния архипелаг Галапагос,  достигат до Хаваите и довеждат екзотични птици (животни) от там.
  9. Инките селектират 60 вида картофи, които виреят дори на 4000 м. височина, също и царевица, и домати.
  10. Най-неприятната част в историята на Тахуантинсуйо е ЖЕРТВОПРИНАСЯНЕТО на ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРАСИВИ и НАДАРЕНИ деца (обикновено от благороднически семейства) за ОМИЛОСТИВЯВАНЕ на ИНТИ. Но ИНКИТЕ, също като  ДРУИДИТЕ в Ирландия и Бретан, Уелс или НОРМАНИТЕ, картагенци, вавилонци жертвопринасят ДЕЦА (младежи, девойки),  в изключително редки случаи..., за разлика от потомците на ТОЛТЕКИТЕ – ацтеки (МЕШИКА, АНАСАЗИ) и МАЯ. При последните ежедневното КРЪВОПУСКАНЕ и КРЪВОПРОЛИТИЕ (вкл. ритуални самонаранявания и убиването на военопленници, заловени в т.нар. “цветни войни”) било ВИСШАТА ЦЕЛ и смисъл на РЕЛИГИОЗНИЯ им живот.
    image

    ТУПАК АМАРУ (1571-72) - ПОСЛЕДНИЯТ ИМПЕРАТОР на инките

  11. КЕЧУА и АЙМАРА и днес играят ТЕАТРАЛНИТЕ ПИЕСИ, създадени от предците им по време на ТАХУАНТИНСУЙО. Сапа Инка ТУПАК ЮПИНКИ е наричан и "инкският Шекспир", защото е автор и на драми, по мащаба си равни на "Ромео и Жулиета", "12-та нощ", "Бурята" ... В АНДИТЕ на ПЕРУ и БОЛИВИЯ аймара и кечуа и до днес са запазили своята РЕЛИГИЯ и традиции, а езиците им са обявени за равностойни на испанския (говорен от креолите и метисите).
  12. В ТИХУАНТИНСУЙО нямало СВОБОДНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА и ПАРИ, но ПЛАНОВО СТОПАНСТВО и НАТУРАЛНА РАЗМЯНА.





Гласувай:
10


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9567412
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58743
Спечели и ти от своя блог!