Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.07.2011 08:20 - ТРОНЪТ на ПАУНА ч.1 - Персийската династия КАДЖАР (1) (+песента ИРАН на Лейла Форухар и откъс от скандален ирански филм /1978/ за хомосексуализма на Насерудин
Автор: deathmetalverses Категория: История   
Прочетен: 10775 Коментари: 5 Гласове:
16

Последна промяна: 18.07.2011 09:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За последните 150 г. нито един персийски (ирански) монарх не изкарва в спокойствие дните си на Пауновия трон - или са били насилствено отстранявани, вкл. чрез убийство, или  търсят в "доброволното изгнание" спасение от справедливия народен гняв...
Изключение прави Музафарудин Шах Каджар, който в 1906 г. дарува народа си с МАШРУТЕХ - Конституция...

Тази статия е посветена на предпоследната персийска царска династия - КАДЖАРИТЕ,  управлявали този древен, славен и сроден на българите арийски народ в периода 1794 -1925 г., когато са отстранени от министър-председателя Реза Хан (Шах) Пахлави Кабир (Велики) - роден на 15 март 1878 и починал на 26 юли 1944 г., в изгнание в гр. Йоханесбург /дн. Република Южна Африка/).
Реза Шах Кабир Пахлави взема властта с преврат на 15 дек. 1925 г. , за да бъде  отстранен от  съвместна съветско-английска военна операция на 16 септември 1941 г. Великите сили го свалят, бидейки загрижени не толкова за погазването на човешките права и демокрацията в Иран,  но за да не може нацистка Германия да получи достъп до петролните запаси на тази страна. Предпоследният ирански шах и синът му - Мохамед Реза Шах Пахлави (починал също в изгнание, но  през 1981 г. в Република Панама), са били известни с "топлите си чувства" към режима на Адолф Хитлер...

image ПЕРСИЯ в края на 19-ти век. Легенда: бледо зелено - територията на Иран в края на 19-ти век; тъмнозелено с червени вертикални черти - териториални загуби от Русия и Британската империя; зелени стрелки - военни операции на династията Каджар; червена линия - граници и завоевания в Иран на Руската империя; синя линия - завоевания на Британската империя; тъмно сини стрелки - военни операции на Британската империя в Иран и Афганистан; червена прекъсната линия - зона на влияния на Руската империя; (картата е заета от Уикипедия, статията за династията Каджар, англ. версия)
image
ОФИЦИАЛНАТА КОРОНА на династията КАДЖАР

В резултат на вътрешни междуособици, започнали в 1784 г., предствителите на семейството КАДЖАР поемат пълната власт в Персийската империя през 1794 г., а отстранявайки последния представител на династията Занд - Лотф Али Хан чрез жестоко убийство, Ага Мохамед Хан Каджар затвърждава персийската власт и над северните части на Кавказ, към които имат аспирации Руската и Османска империи, и в 1796 г. тържествено се провъзгласява за Шах. В 1797 г. той избира за столица на Персия едно малко селце край древния град Райи.., наречено Техеран. 

image
АГА МОХАМЕД ХАН (1796 - 1797), основател на династията и най-храбрият от всички КАДЖАРИ, съхранил Персийската империя в етнико-историческите й граници /вж. картата по-горе/. 

Владетелите Qajar (или Ghajar)  били членове на племенния съюз Карагьоз, а самите КАДЖАРИ са предствители на един от малките туркменски народи - Каракалпакците в Кавказ.  Каджарите се споменават за първи път в периода на монголското завоевание на Средна Азия, като съседи на арменците, едно от седемте КАЗЪЛБАШКИ племена, подкрепящи военно персийската династия САФАВИДИ. В един документ от 16 век се споменава, че Каджарите населявали областта Гянджа в дн. Република Азербайджан (Arran ) и били "местни тюркски говорещи ханове " както и че "през 1554 Гянджа се управляваше от Шахверди Султан Зияоглу Каджар... , чието семейство дойде да управлява Карабах в южната част на Arran ". Каджарите изпълнявали редица дипломатически мисии и губернаторски задължения в 16-17-ти век за Сафавидската династия . След това били преселени от шах Абас I в Персия. Голям брой от тях се заселили в Aстарабад (дн. Горган , Иран ), близо до югоизточния ъгъл на Каспийско море. И този именно клон на каджарите се домогва до властта над Персия. Непосредственият предшественик на каджарите, Шах Кули Хан Каджар Куванлу, владее Гянджа  и Астарабад. Неговият син, Фатих Али Хан Каджар, роден около 1685-1693, е бил известен военен командир по време на управлението на Сафавидските шахове Хусейн и Тамасп Втори. Убит по заповед на Тамасп кули Хан Афшар ( Надер Шах ) през 1726. Фатих, синът на Али Хан Мохамед Хасан Хан Каджар(1722-1758) е бил убит по нареждане на Карим Хан Занди, който е баща на Ага Мохамед Хан и Хосейн Кули Хан (Джехансуз Шах) Каджар (баща на "Баба Хан," бъдещият Фатих Али Шах Каджар ). За един период от 126 г., между падането на държавата на Сафавидите и възхода на Насерудин Шах, каджарите еволюират от водачи на пастирско племе с крепости в северна Персия до персийска царска династия с всички атрибути на персо-ислямската абсолютна монархия.

image
Фатих Али Шах Каджар, вторият монарх от тази династия; Долу - друга негова рисунка

Като почти всички династии,  управлявали Персия от 11-ти век насам, и каджарите идват на власт с подкрепата на тюркски племенни сили, които използвали образованите перси единствено в бюрократичната си машина. През 1779, след бруталното убийство на Лотф Али Хан от династията Занд и владетел на Южна Персия , Ага Мохамeд Хан , лидер на племето Каджар, обединенява Иран . В стремежа си за власт, той срива градове, избива и цели етнически групи.., ослепява 20 хиляди мъже в град Керман , защото не пожелали да се предаат на неговата обсада. Войската на Каджарите била съставена от грузински васали и роби, и малки   тюркски отреди. До 1794 г. Ага Мохамед Хан елиминира всичките си съперници. След като е убит в столицата Шуша на Карабахското ханство в 1797 г., Ага Мохамед е наследен от племенника си Фатх (Фатих - в османските документи) Али Шах.


 
image 


 

image
Абас Мирза - синът на Фатих Али Хан Шах Каджар, престолонаследник и талантлив военен стратег, няколко пъти успешно отблъсквал руските нашествия на север в провинция Азербайджан и ; Долу - същият, друга рисунка
 


През 1804 г. Каджарите инициират война с Руската империя, която трае до 1813 г., поради опасения от руската експанзия в Кавказ, който се счита за персийски доминион, въпреки че много ханства и племена там са относително независими или полузависими от централната власт в Техеран. Този период бележи първото голямо икономическо и военноа посегателство върху иранските национални интереси по време на колониалната ера. Войската на Каджарите претърпява голямо военно поражение във войната и според условията на  Договора от Гулистан през 1813 г., Персия признава руската анексия на Грузия и по-голямат част от Кавказкия регион. Втората Руско-Персийска война приключва с още по-катастрофално за режима в  Техеран - съгласно мирния договор от Туркменчай в 1828 г., Русия окупира временно  град Табриз и потвърждава руските завоевания в Южен Кавказ, териториите на север от река Араш. Фатих Али Шах започва първи да търси интензивни дипломатически и икономически контакти с правителставата на държавите от Западна Европа. Внукът му Мохамед Шах, по руско внушение, прави два неуспешни опита да завладее афганистанската провинция Херат, които се отразяват и на здравето му, едва в 1834 успява да осъществи този план. В 1848 г. го наследява синът му Насерудин  Шах. 


image 


image

Мохамед Шах Каджар


По време на управлението на Насерудин Шах западните технологии, наука и образователни методи са внедрени в Персия и модернизирането на изостаналата държава започва. Шахът се опитва да защити и укрепи независимостта на държавата си, както и да я разшири териториално, използвайки разногласията между Русия и Великобритания,което не му се отдава напълно. Договаря с външни заемодатели финансиране на скъпи пътешествия до Европа, като това е част от стратегията му да представи страната си като значима, независима, древна и цивилизована. Въпреки че стратегията има известни резултати, не успява да спре намесата на Русия и Англия в районите с традиционно персийско влияние. По време на Англо-персийската война от 1856г., британците прекъсват окончателно персийското влияние в провинция Херат, която е загубила връзка с централната власт още в средата на 18 век, макар някога да е била част от държавата на Сафавидите. Британците разширяват контрола си върху различните части на Персийския залив по протежение на целия 19-ти век. От 1881 г. Русия продължава завоеванията си в Средна Азия, включвайки в състава си съвременните Туркменистан и Узбекистан, налагайки контрол и върху историческите персийски градове Самарканд и Бухара. Няколко търговски концесии на персийското правителство междувременно попадат дълготрайно и с подкупи в ръцете на британци. 



image

Насерудин Шах - син на Фатих Али Шах и най-популярен на Запад след баща си владетел 


 

image
Насерудин Шах на Пауновия трон в двореца си ГОЛЕСТАН в Техеран 


image
АНИС Ул Долех Каджар - най-влиятелната съпруга и фаворитка от харема на Насерудин Шах, считана за една от най-красивите и умни жени за времето си (Долу - друга снимка на същата)

image  
 
image Насерудин Шах, Азизул Султан (Малиджак) и Етемадул Салтанех. Малиджак е бил любимото момче на шаха, дворцов шут и любовник.

 image

image  


image
Дипломати и висши държавни служители на династията Каджар (от ляво на дясно): Мосташар Низам, Мутазидул Салтанех и Бахаул Султан


image
Музафарудин Шахи Каджар, седящ на Пауновия трон в двореца си. 


image Музафарудин Шах (1896-1907) - абсолютният монарх, противопоставил се на конституционалистите революционери и установяването на конституционна монархия в Иран ; Долу - същият в дворцовата си градина.

 image 

 


image
Шах Музафарудин и министър-председателят Мирза Али Аскар Хан Атабак (преди убиството му)


image 
imageУбиецът на Али Аскар Хан Атабак - Абас Ага, след екзекуцията му 
image
Привърженици на конституционната монархия и други политически затворници. 

image
Борците за установяване на конституционна монархия в Персия, подслонени в Британското посолство 


image
Персийски конституционалисти революционери (1905) - Сатар Хан (в дясно от оръдието) и Бакър Хан (вляво от оръдието)

image
Персийски конституционалисти революционери - 1908 г., с лидерите Сатар Хан, в бяла униформа, изправен, в центъра и Бакър Хан (в черни дрехи, отдясно на Сатар.


image
Мохамад Али Шах (1907-1909)

 

image
ХАН МАЛИК САСАНИ - един необикновен персийски дипломат


image
 Външният министър на Персия Хан Малик Сасани в Османската империя - 1858 г.


image
НАСЕРУЛ МОЛК или НАИБУЛ САЛТАНЕХ - Регент на престолонаследника Ахмад Шах Каджар, 1911 г.


imageimage
Последният персийски монарх от династията Каджар - Ахмад Шах (1909 - 1925), с брат му - десният изправен младеж  на снимката в дясно - Мохамед Хасан Мирза


 
image
Министърът на сигърността, който подкрепял движението за конституционна монархия


image
Ахмад Шах Каджар и Министерският съвет на Персия - монархът е дребният младеж в центъра, министър Теймур Таш (в ляво от него) и министър-председателят Реза Хан Пахлави (отзад)


image

Бившият министър на сигурността Йепрем Хани Армани - един от лидерите на конституционалистите революционери (вляво)


Клип първи - патриотична песен за Иран, в изпълнение на емигрантската звезда Лейла Фарухар
Клип втори - откъс от ирански филм, 1978 г., поставящ въпроса за хомосексуалната ориентация на Насерудин Шах и връзката му с осиновения придворен шут Малиджак. Филмът скандализира иранското общество 

ТЕКСТ, превод от английски и подбор на снимковия материал : Здравко Божидаров Спасов, 11.07.2011 г.  (СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ)






Гласувай:
16


Вълнообразно


1. анонимен - Голям труд си положил. Материала е ...
12.07.2011 18:25
Голям труд си положил. Материала е направо енциклопедичен. Освен това, да си призная, почти нещо не знаех за по-новата история на Персия, освен че нямат нищо общо с арабите. Поздрави!
цитирай
2. deathmetalverses - Благодаря ти за оценкта на труда ми, Куш!
12.07.2011 18:51
kushel написа:
Голям труд си положил. Материала е направо енциклопедичен. Освен това, да си призная, почти нещо не знаех за по-новата история на Персия, освен че нямат нищо общо с арабите. Поздрави!


цитирай
3. babaelenica - Здравей!
12.07.2011 19:45
И мен ме впечатли обема на изследването ти илюстративния материал.
Беше ми доста интересно да прочета за персите.
Те наистина са нещо специално.
:)))
цитирай
4. solinvictus - Браво и от мен! Връщай назад още по ...
12.07.2011 21:27
Браво и от мен!
Връщай назад още по интересно е!
Поздрави!
цитирай
5. zaw12929 - Беше ми изключително интересно- тези са наши родственици...
13.07.2011 12:02
Имах състудент от Иран, после научих, че семейството му и той са изклани- жестоко
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9658238
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58765
Спечели и ти от своя блог!